Yaprak Güzeli Çoğaltma: Tüm Adımlarıyla Çoğaltma Rehberi
Yaprak güzeli çiçeğini her gördüğünüzde, ona yeniden hayran olacaksınız. Yaşam alanlarınızda bu güzel çiçeğe daha fazla yer açmak istiyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımızı çok seveceksiniz! Bu yazımızda yaprak güzeli çoğaltma yöntemlerini ve püf noktalarını sizin için derledik!
Evde, ofiste, balkonda ya da bahçede yaprak güzeli çiçeğine daha fazla yer açmak istiyorsanız, bu güzel çiçeği özenle çoğaltmalısınız. Peki yaprak güzeli çoğaltma nasıl yapılır? Yaprak güzeli çiçeği, 2 farklı yöntem ile çoğaltılır. Bu yöntemlerden biri, her çiçek için uygulanabilen tohum yöntemi ile çoğaltmadır. Bir diğeri ise uygulanması kolay olan çelik yöntemi ile çoğaltmadır. Siz de yaprak güzeli çiçeği çoğaltma sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamak istiyorsanız, bu yazımızı mutlaka okumalısınız!
Tohum Yöntemi ile Çoğaltma
Yaprak güzeli çoğaltma yöntemleri arasında ilk tercih edilen yöntem, tohum yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem sayesinde dilediğiniz sayıda yaprak güzeli çiçeğine sahip olabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şey; kaliteli yaprak güzeli tohumu, toprak ve saksıdır. Aşağıdaki adımları uygulayarak yaprak güzeli çiçeğini çoğaltabilirsiniz.
- Yaprak güzeli tohumlarını dilerseniz satın alabilir, dilerseniz bir yaprak güzeli çiçeğinden alabilirsiniz. Eğer yetiştirdiğiniz bir yaprak güzeli çiçeği varsa, tomurcuklarından tohum elde edebilirsiniz. Bunun için yan dallarından birinin çiçek açmasına izin vermeli ve sonrasında tomurcukları toplamalısınız.
- Topladığınız tomurcukları, ekme zamanı gelene kadar saklamanız gerekir. Tohumları ekme zamanı geldiğinde, 1 gün boyunca ılık suda bekletmelisiniz. Bu yöntem, tohumların şişmesini ve kabuklarının yumuşayarak daha hızlı bir çimlenme dönemi geçirmesini sağlar.
- Tohumları beklettikten sonra, yaprak güzeli çiçeği için uygun bir toprağa ekebilirsiniz. Ancak tıpkı saksı değişiminde olduğu gibi, tohumları yerleştirirken çok derine ekmemelisiniz. Çünkü tohumlar derine gömüldüğünde, filizlenme süreci uzar ve filizlerin toprak yüzeyine çıkması zorlaşır.
- Yaprak güzeli çiçeğinin tohumlarını ektikten sonra üzerini çok fazla toprakla doldurmamanız gerekir. Toprağı, tohumları kapatacak şekilde örtmeniz yeterli olur. Bu işlem de yine filizlenme dönemi için oldukça kolaylaştırıcı bir işlemdir.
- Tohumların filizlenmesi için öncelikle küçük saksılar seçmelisiniz. Bu saksıları ise doğrudan güneş ışığı altına koymak yerine, yarı gölgeli ama aynı zamanda aydınlık bir ortamda konumlandırabilirsiniz.
- Yaprak güzeli çiçeği tohumları bir süre sonra filizlenecektir. Toprak yüzeyine çıkan bu filizleri dikkatli bir şekilde topraktan ayırarak ana saksıya ekmeniz gerekir.
Çelik Yöntemi ile Çoğaltma
Yaprak güzeli çoğaltma yöntemleri arasında ikinci yöntem, çelik ile çoğaltma yöntemidir. En temel anlamıyla bitkiden alınan dal köklendirilir ve köklenen bu dal toprağa ekilir. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur. Siz de aşağıdaki adımları doğru bir sıralamayla uygulayarak yaprak güzelini çelik yöntemi ile çoğaltabilirsiniz.
- Yeni bir bitki elde etmek için olgun ve sağlıklı bitkinin gövde, kök, dal veya yapraklarından kesilerek ayrılan parçalara çelik denir. Bu parçaların çoğaltılması yöntemi ise çelikle çoğaltma yöntemidir.
- İlk işlem olarak yaprak güzeli çiçeğinden sağlıklı ve olgun bir dal seçmekle işe başlayın. Seçtiğiniz dalın köklere yakın olan gövde kısmından olmasına dikkat edin.
- Sonrasında temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla bu daldan 10-15 cm’lik bir parça kesin.
- Kestiğiniz bu dalın üzerinde mutlaka 4-5 yaprak olmasına dikkat etmelisiniz. Bu, yaprak güzeli çiçeğinin gelişimi için oldukça önemlidir.
- Kesilen dalı, su dolu bir cam bardağa ya da kavanoza yerleştirebilirsiniz. Yaprak güzeli dalının uygun ortamı sağladığınızda bir süre sonra köklendiğini göreceksiniz.
- Yeterli miktarda köklenme olduktan sonra bu yeni dalı uygun toprakla doldurulan bir saksıya ekebilirsiniz. Sonrasında can suyunu vererek büyümesini izleyebilirsiniz.
Yaprak Güzeli Ne Zaman Çoğaltılır?
Yaprak güzeli çiçeği, soğuğa ve serin havaya dayanamayan bir çiçektir. Bu nedenle çoğaltma işlemini ilkbahar mevsiminde yapmanız daha doğru olacaktır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yaprak güzeli çoğaltma işlemi için en uygun zaman mayıs ayıdır. Özellikle tohum ile çoğaltma yöntemini seçtiyseniz ve yetiştirmeyi bahçede ya da balkonda yapacaksanız, mutlaka bahar mevsimini beklemelisiniz. Çünkü bu mevsimdeki sıcaklık ve nem oranı, yaprak güzeli çiçeği için idealdir. Aslında yaprak güzeli, ev ortamında bakıldığında her zaman çoğaltılmaya hazırdır. Ancak riske atmamak için bahar mevsimini beklemenizde fayda var.
Yaprak Güzelini Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Bu güzel çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın 13˚C altına düşmemesi gerekir. Aksi halde bitkinin kökleri üşür ve çürüyebilir.
- Yaprak güzeli çiçeğini tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz, ekim zamanı gelene kadar tohumları karıncalardan ve diğer böceklerden uzak tutmanızı öneririz. Böylece tohumların hastalanmasını önleyebilirsiniz.
- Tohum ile çoğaltma yöntemini seçtiyseniz, yeni yaprak güzeli bitkisinin ana bitkiden farklı olabileceğini unutmamanız gerekir.
- Tohum ile çoğaltma yönteminde tohumları 1 gece suda bekletmek yerine nemli bir bez içinde saklamayı da tercih edebilirsiniz.
- Çelik yöntemi ile köklendirdiğiniz dalları sonrasında geniş bir saksıya almanızı tavsiye ederiz. Böylece köklerin hızlı bir şekilde toprakta yayılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yazımızda, yaprak güzeli çoğaltma yöntemlerini ve püf noktalarını sizin için derledik. Yaprak güzeli çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Narin bir gövdeye, gösterişli yapraklara sahip olan yaprak güzeli bakımı hakkında merak ettiğiniz diğer bilgileri, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.