Yaprak Güzeli Bakımı: Kendine Hayran Bırakan Güzellik
En sevilen salon bitkilerden olan yaprak güzeli, rengarenk yaprakları ile yaşam alanlarının dekorasyonu zenginleştiriyor. Siz de benzersiz yaprak güzeli bakımı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımızı mutlaka okumalısınız!
Latince adı Coleus olan, dilimizde Kolyos olarak bilinen çiçek; yapraklarının göz kamaştıran yapısı ve renginden dolayı yaprak güzeli olarak biliniyor. Güneydoğu Asya’ya özgü bir çiçek olan yaprak güzeli; hem iç mekanlarda hem de balkon ya da bahçe gibi dış mekanlarda kolaylıkla yetişiyor. Çok yıllık bir bitki olan yaprak güzeli, yerini sevdiğinde ve bakımı doğru bir şekilde yapıldığında oldukça hızlı bir şekilde büyüyor. Nazik bir bitki olan bu çiçeğin bakımı çok kolay olmasa da, püf noktalarını uyguladığınızda aslında ne kadar zahmetsiz olduğunu göreceksiniz. Bu yazımızda, kolyos çiçeği bakımı hakkında tüm bakım aşamalarını ve püf noktalarını derledik! Bu bilgilere sahip olduğunuzda, yaşam alanlarınızda yaprak güzeli bitkisine yer açmak isteyeceksiniz.
Yaprak Güzeli Hangi Sıklıkla Sulanır?
Birçok gibi yaprak güzeli çiçeği de suyu seven türler arasında yer alır. Aslında bu güzel çiçeğin su isteği, bulunduğu ortam koşullarına göre değişkenlik gösterir. Eğer yaz aylarında aydınlık bir yerde konumlandırıyorsanız, toprağı daha hızlı bir şekilde kurur. Bu nedenle günlük sulama yapmanız önemlidir. Ancak daha az güneş alan, yarı gölge bir konumda yetiştiriyorsanız, toprak nemini daha az kaybeder. Böyle durumlarda toprağı kontrol ederek sulama yapabilirsiniz. Nemi çok seven bir bitki olduğu için, yaz aylarında gün içinde kaybettiği nemi ona geri vermeniz gerekir. Bu amaçla gün içinde hafif bir şekilde sulayabilir ve yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Yaz aylarında sulama sıklığını artırırken, kış aylarında bu sıklığı azaltmanız gerekir. Kış aylarında toprak yüzeyinin nemli tutulması, kolyos çiçeği bakımı için yeterli olur.
Yaprak Güzeli Güneş Işığını Sever Mi?
Her çiçek kadar! Güneş, yaprak güzeli çiçeği bakımı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yarı aydınlık, yarı gölge alanlara ihtiyaç duyar. Özellikle perde tülü ile filtrelenmiş güneş ışığı, yaprak güzeli çiçeği için idealdir. Direkt güneş ışığı almayan ancak aydınlık olan ortamları çok seven yaprak güzeli, öğle ışığından korunmalıdır. Çünkü bu saatte güneş ışınları dik açıyla gelir, bu da bitkiye zarar verir.
Aydınlık ortamları seven yaprak güzeli, gölgeden pek hoşlanmaz. Özellikle güneş ışığı alışına göre yapraklarının rengi de değişir. Eğer gölgede yetişirse yaprakları yeşil olarak büyür. Aydınlık bir yerde büyüğünde ise yapraklarının rengi kırmızıya döner. Ancak her iki durum da bitki için tehlikelidir. Tam olarak bu nedenle yarı gölge, yarı aydınlık bir ortamda yetişmesi gerekir. Çünkü bir süre sonra yaprakları cansızlaşabilir.
Yaprak Güzelinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Yaprak güzeli çiçeği, toprak seçimi konusunda oldukça zahmetsizdir. Çok sert olmadıkça hemen her toprakta yaşayabilen bu çiçek, eğer humuslu bir toprakta yetişirse, en sağlıklı şekilde gelişimini tamamlar. Yaprak güzeli çiçeğinin yetiştiği toprağın suyu içi geçirmesi yani yüksek drenaj seviyesine sahip bir toprak olması gerekir. Bu nedenle drenajı yüksek bir bahçe toprağı, yaprak güzeli için idealdir. Sert toprakları sevmemesinin nedeni, bu toprakların oldukça ağır olmasıdır. Böyle bir toprakta kökleri havasız kaldığı için çürüyebilir.
Eğer yaprak güzeli için en doğru toprağı arıyorsanız, humuslu toprak kullanmalısınız. Besin değeri açısından zengin olan bu toprak, çiçeğin yapraklarına çok iyi gelir. Aynı zamanda oldukça hızlı gelişmesini sağlar. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, yaprak güzeli çiçeği bakımı için gerekli koşulları da sağlamış olursunuz. Böylece gübre ya da bitki besini kullanmanıza gerek kalmaz.
Yaprak Güzeli Suda Yetiştirilir Mi?
Kolyos çiçeği, alternatif yetiştirme imkanına sahip olan bir bitkidir. Bu güzel çiçek, suda da yetişebilir. Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. İlk olarak suda yetiştirmek için köksüz dalları seçmeniz gerekir. Çünkü yaprak güzeli dalları, suyun içinde oldukça hızlı bir şekilde köklenir. Eğer suda yetişen dallarda fazla köklenme olursa, köklerini temiz bir makas yardımıyla azaltabilirsiniz. Yaprak güzeli bakımı için en güzel su, dinlendirilmiş musluk suyudur. Eğer musluk suyunu dinlendirmeden kullanırsanız; içindeki kireç ve diğer elementler bitkiye zarar verir. Bitkinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini istiyorsanız, suyuna 3 günde 1 olacak şekilde sıvı gübre damlatabilirsiniz. Aynı zamanda suyu hızlı kirleneceği için haftada 1 olacak şekilde suyunu değiştirmelisiniz. Böylece kolyos çiçeğine alternatif bir yaşam alanı sunabilirsiniz.
Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Sulama yaparken toprağın yeterli oranda kuru olduğundan emin olmalısınız. Toprak ıslakken sulama yaparsanız, köklerinin çürümesine neden olabilirsiniz.
- Yaprak güzeli çiçeği, soğuk ve serin havadan pek hoşlanmaz. Bu durumlarda bitkiyi korumak için sonbahar mevsiminde iç mekanda yetiştirmelisiniz.
- Bu güzel çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın 13˚C altına düşmemesi gerekir. Aksi halde bitkinin kökleri üşür ve çürüyebilir.
- Yaprak güzelinin çiçek tomurcukları belirdiğinde, hemen toplamak gerekir. Eğer toplanmazsa, bitki oldukça güçsüzleşir ve cılızlaşır. Bu andan itibaren tek amacı tohum vermek olur.
- Yaprak güzelini rahatlıkla budayabilirsiniz. Ancak genel bir budama yapmak yerine kurumuş dalları ya da çürümüş yaprakları temizleyebilirsiniz. Bunun için en uygun zaman ise şubat ve mart aylarıdır.
Yaprak güzeli çiçeği bakımı hakkında rehber niteliğindeki bu yazımız, aklınızdaki tüm soruların cevaplarını sizin için veriyor. Siz de gösterişli ve benzersiz yaprakları ile bu güzel çiçeğe yaşam alanlarınızda yer açmak istiyorsanız, yazımızdaki bakım aşamalarını ve aynı zamanda püf noktalarını inceleyebilirsiniz. Yaprak güzeli bakımı hakkında merak ettiğiniz diğer bilgilere, aşağıdaki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.
Emeğinize yüreğinize sağlık çok yararlı oldu.
Kolaylıklar dilerim 💐💐💐👏👏👏👏👏