Teraryum Bakımı: Kendi Ekosisteminizi Oluşturun
Doğanın minyatür bir cam içerisindeki yansıması; teraryum. Bitkilerin kendi ekosistemlerini oluşturmaları için uygun ortam sunan cam fanuslar, modern tasarımları ve yaşam alanlarına getirdikleri yeni tasarım anlayışı ile oldukça seviliyor. Siz de kendiniz için benzersiz bir teraryum hazırlamak istiyorsanız, yazımızda teraryum bakımı hakkında aradığınız her şeyi bulacaksınız.
Son zamanlarda her yerde birbirinden farklı teraryumlar görmeye başladık. İçlerinde yer alan kusursuz ve yemyeşil dünya ile tüm dikkatleri üzerine çeken teraryumlar, dekoratif anlamda da güçlü bir görselliğe sahip. Tarzınızı yansıtan dekoratif ürünler arasında yer alan teraryum çiçek ürünleri, yeni tutkunuz olmaya hazır! Siz de günlük hayatın içinde bir vaha sunan teraryum tasarımlarını isterseniz kendiniz için, isterseniz sevdiklerinize hediye etmek için tercih edebilirsiniz.
Teraryumlar günümüzün hobi alışkanlıkları arasında da kendine bir yer buluyor. Hazır olarak sunulan canlı teraryum seçeneklerinin yanı sıra, hemen herkes teraryum yapabiliyor. Birkaç bitki, toprak ve dekor ile hayallerinizi cam bir fanusta sergilemek istiyorsanız, yazımızı mutlaka okumalısınız. Eğer bir teraryum sahibiyseniz, yapmanız ve kaçınmanız gerekenleri de yazımızda bulacaksınız. Teraryum bakımı konusunda tüm incelikleri öğreneceğiniz yazımızda, hayatınızı kolaylaştıracak püf noktaları da sizi bekliyor!
Teraryum Nedir?
Evde ya da ofiste kendine yer bulan teraryumlar hakkında merak ettiğiniz birçok soru var. Bu sorulardan en önemlisi ise şüphesiz ki “Teraryum nedir?” oluyor. En basit anlamı ile teraryum, minyatür ekosistemlere verilen bir isim. Ekosistem; açık veya kapalı tasarıma bir cam fanus içerisine yerleştirilen bitkilerin, birbirleri arasında oksijen ve nem bütünlüğünü koruduğu bir sistemdir. Bitkiler, fanus içerisinde tıpkı doğadaki gibi kendi ekosistemlerini oluşturarak hayatta kalır. Genellikle içerisinde nem ihtiyacı fazla olan kaktüs, sukulent gibi bitkilerin yer aldığı teraryum çeşitleri için ÇiçekSepeti’ni ziyaret edebilirsiniz. Birbirinden farklı süslemeler ile zenginleştirilen teraryumlar, yaşam alanlarınız için vazgeçilmez olacak!
Teraryum Nasıl Hazırlanır?
Evde teraryum hazırlamak zor gibi görünse de, birkaç parçadan oluşan teraryum malzemeleri ile hayalinizdeki ekosistemi yaratmak mümkün! Cam bir fanus ya da kap, küçük taşlar, aktif kömür ya da mangal kömürü, toprak, beğendiğiniz süs malzemeleri ve bitkileriniz hazırsa teraryum yapmaya başlayabilirsiniz. Teraryum malzemeleri için ÇiçekSepeti’ni ziyaret edebilir ve bütçeniz için en uygun ürünleri alabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak ihtiyacınız olan tek şey, hayal gücünüz olacak!
İlk olarak fanusun zeminine çakıl taşlarını ya da küçük taşları yerleştirin. Canlı teraryum hazırladığınız için bu taşlar aşağıda biriken suların toprağa temasını engelleyecektir. Taşların üzerine kömürleri yerleştirerek toprağın uzun süre dayanıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kömürün küf oluşumunu da engellediğini unutmamak gerekir. Kömürün üzerine toprağınızı dökün ve sonrasında biraz bastırın. Toprak olarak torf seçmeniz daha iyi olacaktır. Çünkü torf, yüzde yüz organik olan bir toprak türüdür ve hemen her bitkiyi yetiştirmek için uygundur. Son aşamada ise bitkilerinizi minik çukurlar açarak torfun içine yerleştirin ve süslemelerinizi de ekleyerek teraryuma son şeklini verin. İşte teraryumunuz hazır!
Teraryum Güneş Sever Mi?
Teraryum içerisindeki bitkiler, diğer bitkiler gibi güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak doğru bir teraryum bakımı, güneş ışığının homojen dağıldığı ortamlarda gerçekleşir. Doğrudan güneş ışığını sevmeyen teraryumlar, yarı gölge alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Çünkü fazla güneş ışığı, teraryum içindeki bitkilerin yapraklarının yanmasına ve solmalarına neden olur. Güneş ışığını çok fazla sevmeyen teraryumu yarı gölge alanlara yerleştirebilirsiniz. Ofis ortamında ise masanızın üzerinde rahatlıkla konumlandırabilirsiniz.
Teraryum Ne Sıklıkla Sulanır?
Teraryum bakımı için sulama konusu, teraryumun kapalı ya da açık sistemli olup olmaması ile ilgilidir. Eğer kapalı bir teraryumunuz varsa, neredeyse hiç sulama yapmanız gerekmez. Çünkü içerisindeki nem, bitkilerin kendi ekosistemlerini sürdürdüklerinin göstergesidir. Toprağında ya da bitkilerin yapraklarında ekstra bir kuruluk fark ettiğinizde, kapağını açıp sulama yapabilirsiniz. Açık teraryumlarda ise sulama yapmak için yine toprak kuruluğunu gözlemlemeniz gerekir. Teraryum içerisinde kapalı teraryumdaki gibi olmasa da, belli bir nem oranı bulunur. Toprağı parmağınızla kontrol ederek kuruluk durumuna göre sulama yapabilirsiniz.
Canlı teraryum, birbirinden farklı bitki ve çiçeklerle hazırlanır. Bu nedenle sulama yapmak için içerisindeki canlıyı tanımak da önemlidir. Eğer teraryum içerisinde menekşe, sarmaşık gibi bitkiler varsa toprağının sürekli nemli kalması gerekir. Genelde teraryumlar kaktüs ve sukulentler ile hazırlanır. Bu tür teraryum çeşitlerinde ise yaz aylarında 8-10 gün arasında, kış aylarında ise iki haftada ya da üç haftada bir sulama yapabilirsiniz.
Teraryum Temizliği Nasıl Yapılır?
Teraryum zaman zaman kirlenebilir. Bu kirlilik hem dış yüzeyde hem de iç kısımda gerçekleşebilir. Teraryumların dışını temizleme ürünleri ve temiz bir bezle temizleyebilirsiniz. İç cam kısmını silerken ise kimyasal temizleyiciler kullanmamanız gerekir. Kimyasallar, bitkilere büyük ölçüde zarar verecektir. Nemli bir bez işinizi görecektir. Teraryum bakımı için önce kuruyan ve kopan yaprakları temizlemek ile işe başlayabilirsiniz. Sonrasında bitkilerde yer alan çürümüş yapraklar var ise, bunları dikkatli bir şekilde gövdeden ayırabilirsiniz. Teraryum içerisinde yer alan süs gibi farklı teraryum malzemeleri kirlenmiş ve yıpranmışsa, çıkarıp ya da fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Tüm bu temizlik işlemleri sırasında teraryumdaki bitkilere zarar vermemeye ve yerlerini değiştirmemeye dikkat etmelisiniz.
Teraryum Bakımı Püf Noktaları
- Bulunduğunuz ortamda teraryum içerisindeki bitkilerin büyümesine yetecek kadar güneş ışığı bulunmuyorsa, led ışıklardan yardım alabilirsiniz. Teraryum fanuslarını bu ışıkların altına yerleştirebilirsiniz.
- Teraryum bakımı için camının temizliği sandığınızdan daha önemlidir. Unutmayın ki; güneş ışığı kirli bir camdan doğru bir şekilde geçemez ve bitkilerin büyümesini sağlayamaz.
- Teraryum içerisindeki bitkilerin yapraklarında yanmalar meydana geldiyse, fazla güneş alıyor demektir. Bu gibi durumlarda yerini değiştirerek daha gölge bir alana yerleştirmenizi öneririz.
- Eğer bitkilerde orantısız ve dengesiz bir uzama meydana geldiyse ve yaprakları solmaya başladıysa bu durum yeterli miktarda güneş ışığı almadığını gösterir.
- Kapalı bir teraryum aynı zamanda ısı tutma özelliğine de sahiptir. Ancak teraryumdaki bitkiler ısıyı çok sevmeyecektir. Bu nedenle kapalı teraryumları kalorifer ya da klima gibi ısıtıcı materyallerin yanında konumlandırmamanızı öneririz.
- Doğru bir teraryum bakımı için teraryumun toprağını iki yılda bir değiştirebilirsiniz. Özellikle nisan ayı, bu değişim için en uygun zamandır.
- Cam fanuslarda bitkilerin hava alması için delikler bulunur. Bazen bu delikler yetersiz gelebilir. Bu nedenle gün içerisinde ya da haftada birkaç kere teraryum içerisindeki bitkileri havalandırmanız gerekir. Açık bir pencere önünde bir süre bekleterek havalandırma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Sizin için derlediğimiz bu bilgilerden sonra isterseniz kendi teraryumunuzu oluşturabilir isterseniz var olan teraryumunuzu en doğru şekilde büyütebilirsiniz. Teraryum çiçek çeşitleri, sunduğu benzersiz dünya ile her zaman dikkat çekmeye devam ediyor. Bazen bir hediye, bazen de dekorasyonun tamamlayıcısı olan teraryum bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattığımız yazımız, hem size hem de sevdiklerinize ilham olacak! Teraryumda yetişmeye en uygun olan kaktüs ve sukulentlerin bakımı hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazıları da okuyabilirsiniz.
Kaktüs Bakımı: Püf Noktaları Nelerdir?
Sukulent Bakımı: Sulama Teknikleri, Saksı Değişimi Aşamaları ve Budama Yöntemleri