3 Adımda Tavşan Kulağı Kaktüs Bakımı
İkonik görünümü ile tüm kaktüsler arasında en çok tercih edilen ve beğenilen tavşan kulağı kaktüs bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Tavşan kulağı kaktüs dendiğinde akla 2 farklı tür gelir. Bunlardan biri, hemen her yerde gördüğünüz Opuntia microdasys türüdür. Ana vatanı Meksika’nın orta ve kuzey kesimleri olan bu türün üzerindeki tüyler beyazımsı ve sarımsı renktedir. Bir diğer tür ise Opuntia rufida türüdür. Bu türün ana vatanı ise Teksas’ın güneybatısı ve Meksika’nın kuzeyidir. Genelde tüyleri kızıl kahve rengindedir.
Türü ne olursa olsun tavşan kulağı kaktüsleri, kısacık tüyleri ve dikkat çekici görünümleri ile oldukça popülerdir. Her iki tür de sarı çiçekler açar ve soğuk havalara karşı oldukça dayanıklıdır. Bakımı kolay olan bitkiler arasında yer alan tavşan kulağı kaktüs çiçeği bakımı hakkında tüm soruların cevabı yazımızda sizi bekliyor!
1. Adım: Sulama
Her bitkide olduğu gibi tavşan kulağı kaktüsün bakım aşamalarından en önemlisi, sulamadır. Bu güzel bitki, suya çok fazla ihtiyaç duymaz. Toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olur. Kış aylarında neredeyse hiç sulama yapmasanız da, yaşamını devam ettirir. Bu dönemde 3-4 haftada bir sulama yapmanız idealdir. Yaz aylarında ise sulamaya oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer gereğinden fazla sulama yaparsanız, köklerinin çürümesine neden olabilirsiniz. Yaz döneminde haftada 1-2 kere sulama yapmanız yeterlidir. Sulama yaparken gündüz saatlerini değil, akşam saatlerini tercih etmenizde fayda var. Sulamayı saksı altından yapmanız, bitkinin gelişimi için en doğrusu olacaktır.
2. Adım: Işık
Tavşan kulağı kaktüs, bol güneş ışığından hoşlanır. Bulunduğu ortamın aydınlık olmasını da oldukça sever. Günde en az 4 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alması, gelişimi için oldukça önemlidir. Yeterli oranda güneş ışığı almadığında, şekil bozuklukları meydana gelebilir. Elips şeklinde büyümesi gereken yaprakları, ince kalem şeklinde büyümeye eğilim gösterebilir. Bu yapısal bozukluklar, yeterli miktarda güneş ışığı altında düzelmez ancak yeni yavrular sağlıklı bir şekilde büyür. Yaşam alanlarında bu güzel kaktüsü konumlandırırken, güneye bakan pencere önlerini tercih edebilirsiniz. Filtreli güneş ışığından hoşlanmayan tavşan kulağı kaktüs; kuru, nem oranı düşük ve bol miktarda güneş ışığı alan bir ortamda oldukça hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişir.
3. Adım: Toprak
Bir kaktüs türü olan tavşan kulağı, çok fazla su verilmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle toprağının da geçirgen olması oldukça önemlidir. Genellikle toprak seçmeyen bu bitki, tek koşul olarak topraktaki geçirgenlik oranının yüksek olmasından hoşlanır. Sadece torf toprak kullanmak, tavşan kulağı kaktüs çiçeği bakımı için doğru değildir. Bu toprağa mutlaka özel bitki besini de eklemeniz gerekir. Bu güzel kaktüsün bakımı için en ideal toprak karışımı; 3 ölçek bahçe toprağı, 1 ölçek iri taneli kum, 1 ölçek humus katkılı torf toprak şeklinde olmalıdır. Toprağın geçirgenliğini artırmak istiyorsanız; çakıl taşı, ponza taşı ya da cüruf gibi özel malzemeler kullanabilirsiniz.
Tavşan Kulağı Kaktüs Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Tavşan kulağı kaktüs, yağmurlu havaları çok sever. Bahar sonunda ya da sonbahar başında yağmur yağdığında, bitkiyi yağmur alabileceği bir yerde konumlandırabilirsiniz. Yani havanın sıcak olduğu yağmurlu günler, bitkinin gelişimi için oldukça elverişlidir.
- Bu özel kaktüs, havadar ve hafif serin ortamlardan hoşlanır. Hızlı gelişim göstermesi için özellikle gece boyunca bulunduğu ortamın hava alması çok önemlidir. Aynı zamanda toprağının da havadar olması önemlidir.
- Tavşan kulağı kaktüs, bir süre sonra dik duramama sorunu ile karşılaşabilir. Özellikle üst üst 3 kulak olduğunda, dik durmak bir hayli zor olabilir. Bu tür bir problemle karşılaştığınızda ahşap bir sopa yardımıyla bitkiye destek oluşturabilirsiniz.
- Eğer susuz kalırsa yaprakları büzüşür. Özellikle alt kulaklarda başlayan bu büzüşme, bitki yeterli miktarda sulandığında ve bir rutin halinde sulama yapıldığında düzelir.
Bu yazımızda tavşan kulağı kaktüs çiçeği bakımı hakkında bilmeniz gereken tüm adımları sizin için derledik!