Sümbül Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
İlkbaharın habercisi olan sümbül çiçeği, benzersiz renkleri ve muhteşem kokusuyla yaşam alanlarınızı dolduran nadide çiçekler arasında yer alıyor. Peki sümbül çiçeği saksı değişimi nasıl yapılıyor? Sorunun cevabı, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Çok yıllık bir bitki olan sümbül çiçeği, genelde bahçe toprağında yetiştirilmeye uygun bir çiçektir. Ancak uygun koşullar altında bakıldığında saksıda da yaşamını sürdürür ve gelişir. Ancak saksı değişimi, genel anlamda sümbül çiçeği için zorunlu bir işlem değildir. Sıkça saksı değişimi yapmak, zamanı gelmeden sümbül çiçeğinin saksısını değiştirmek, yanlış dönemde değişim sürecini başlatmak, sümbül çiçeğinin soğanlarının çürümesine neden olur. Bu nedenle rehber niteliğindeki bu yazımızda; sümbül çiçeğinin saksı değişim aşamalarına, saksı seçimine, toprağının nasıl olması gerektiğine ve değişim sürecinde işinizi kolaylaştıracak püf noktalarına ulaşabileceksiniz. Hazırsanız, sümbül çiçeği saksı değişimi için gerekli olan bilgileri okumaya başlayabilirsiniz!
Adım Adım Saksı Değişimi
Saksı değişimi, genelde bitkiler için yılda 1 kere gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Ancak sümbül çiçeği saksı değişim sürecinden çok fazla etkilenir. Bu nedenle sümbül çiçeği özelinde belirli bir periyot belirlemektense, ihtiyaç halinde saksısını değiştirmenizi öneririz.
- Sümbül çiçeği, narin gövde ve yaprak yapısına sahip bir çiçektir. Bu nedenle topraktan direkt çıkarmak yerine, toprağı kazarak çıkarabilirsiniz. Ellerinizle dikkatli bir şekilde köklerini görebileceğiniz kadar etrafını kazmanız gerekir.
- Sonrasında bir elinizle saksıyı, diğer elinizle köklerine yakın kısımdan gövdesini tutup çekmelisiniz. Böylece çok pratik bir şekilde sümbül çiçeğini saksıdan çıkarabilirsiniz.
- Saksı değişimi yaparken toprağını da değiştirmeniz gerekir. Bir saksının 3’te 2’sini yeni toprakla doldurmanız gerekir.
- Sonrasında sümbül soğanını yarısının toprak içinde, yarısının da toprak dışında kalacak şekilde saksının ortasına yerleştirmelisiniz.
- Kalan kısımları da toprakla doldurduktan sonra, toprağın üst kısmını elinizle düzeltmelisiniz.
İşte sümbül çiçeği saksı değişimi yapmak bu kadar kolay! Siz de bu adımları uygulayarak başarılı bir şekilde saksı değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksı değişim sürecinin en önemli adımlarından biri de, saksı seçimidir. Çünkü sümbül çiçeğinin yeni ortamına adapte olması, oldukça önemlidir. Peki bu güzel çiçeğin saksısı nasıl olmalı?
- Sümbül çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanlarının gelişimi, bitkinin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle seçeceğiniz saksının soğanların boyutunun yaklaşık 3 katı derinliğinde ve yanlardan 2 parmak kalacak genişlikte olması gerekir.
- Sümbül çiçeğinin kökleri yatay bir şekilde için köklerini sıkıştırmayan geniş bir saksı seçmeniz gerekir. Çünkü kökleri rahat edemediği zaman, sümbül çiçeği zamanla solmaya ve çürümeye başlar.
- Saksının altında drenaj deliklerinin olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece fazla su, bu deliklerden akacak ve sümbül çiçeğinin çürümesini engelleyecektir.
- Aynı zamanda saksının altında tabak bulunması da önemlidir. Çünkü suyun akacak bir yere ihtiyacı vardır. Önemli olan, bu tabakta biriken suyu sık sık dökmenizdir.
Sümbül Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Sümbül çiçeği, narin bir bitkidir. Bu nedenle saksısının sık sık değiştirilmesi önerilmez. Ancak yine de bazı durumlarda saksısının değiştirilmesi gerekir. Bu güzel çiçeğin soğanları çok büyüyebilir. İşte bu büyüme döneminde saksısı dar ve küçük gelir. Bu nedenle bitkinin bir ya da iki boy büyük bir saksıya taşınması gerekir. Bu işlemi yaparken sümbül çiçeğinin köklerinin büyüklüğünü göz önünde bulundurmanız gerekir.
Bazen de sümbül çiçeği hastalanır. Birçok yöntemi denedikten sonra hala bir iyileşme yoksa, toprağının ve saksısının değiştirilmesi gerekir. Köklerindeki eski toprağı temizleyerek, yeni toprağa hastalık bulaştırmasını da önleyebilirsiniz. Bir diğer saksı değişim zamanı da, saksı seçiminin yanlış yapıldığı durumlardır. Çünkü saksı, bitkinin köklerinin de tutunduğu bir yaşam alanıdır. Yanlış saksı seçiminden kurtulmak için, bir an önce saksı değişimini yapmanız gerekir. İşte tüm bu durumlar göz önüne alındığında, sümbül çiçeğinin saksı değişim zamanı için bir dönem vermek yeterli olmaz. Ancak yine de bitkinin çiçeklenme döneminden önce ya da sonra saksı değişimi yapmak, daha sağlıklı olacaktır.
Sümbül Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Sümbül çiçeğinin saksısını sık sık değiştirmemek gerekir. Çünkü saksı değişimi yapmak, sümbülün büyümesini engeller. Büyüyemeyen sümbül çiçeği bir süre sonra solar ve çürür.
- Bu güzel çiçeğin saksısını değiştirdikten sonra, sulama miktarına ve ışık ihtiyacına dikkat etmeniz gerekir. Tıpkı saksı değişimi öncesindeki gibi bir bakım sunarak, bitkinin yeni saksıya adapte olmasını da kolaylaştırabilirsiniz.
- Yeni bir saksıya geçebilirsiniz ancak bitkinin genel konumunu değiştirmemenizi öneririz. Yaşam alanlarınızda daha önceki yerinde konumlandırmanızı tavsiye ederiz.
- Sümbül çiçeği saksı değişimi yaparken ve sonrasında, bulunduğu ortamın rüzgar almamasına ve sıcaklığın 15 derecenin altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde bitki solabilir ve ölebilir.
- Sümbül çiçeği yeni saksısına alışırken biraz destek almaya ihtiyaç duyabilir. Bunun için uzun bir ahşap sopa ya da çıta kullanarak sümbül çiçeğinin gövdesini dayayabilirsiniz.
Renkleri ile göz kamaştıran, kokusu ile herkesi mest eden sümbül çiçeğinin saksısını değiştirmek işte bu kadar kolay! Çok yıllık bir bitki olan sümbül çiçeğinin saksısını ihtiyaç duyduğunda değiştirerek büyümesini destekleyebilirsiniz. Siz de sümbül çiçeği ile yaşam alanlarınızı zenginleştirmek istiyorsanız, sümbül çiçeği saksı değişimi adımlarını yazımızda bulabilirsiniz. Sümbül çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey ise, aşağıdaki yazılarımızda sizi bekliyor!