Sukulent Bakımı: Sulama Teknikleri, Saksı Değişimi Aşamaları ve Budama Yöntemleri
Görünümüyle içinizi ısıtan, bakımıyla büyük kolaylık sağlayan sukulent bakımı konusunda bilgi sahibi olmak için yazımızı mutlaka okumalısınız!
Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?
- Güneş ışığını arkanıza alın
Günde en az 3-4 saat güneş ışığına ihtiyaç duyan sukulentler için güneş ışığı olmazsa olmaz arasında. Ancak bu durum, güneş ışığını doğrudan alabilecekleri anlamına gelmiyor. Narin yaprakları güneş ışığını direkt aldığında kuruyabiliyor ve sonunda sukulentler çürüyebiliyor. Özellikle kızgın yaz güneşi, sukulent kaktüs bakımı konusunda işinizi zorlaştırır. Çünkü sukulentler ortalama 20 derece sıcaklıkta kendi konfor alanını bulan bitkilerdir.
- Doğru toprağı seçmeyi unutmayın
Sukulent bitkisinin toprağı diğer bitki topraklarından farklıdır. Toprakları kumlu olmalıdır. Bu toprakların adı ise torf topraktır. İdeal bir sukulent toprağı %75 torf, %25 kum karışımından oluşmalıdır. Karışımın böyle olmasının sebebi ise sulama yöntemleri ile ıslanan toprağın ihtiyacı olan suyu emmesi ve fazla olan suyu dışarı atmasıdır. İri taneli kum ve çakıllardan oluşan bu toprak, geçirgenliği en yüksek topraklardan biridir.
- Sulama sıklığını iyi ayarlayın
Bahar ve yaz aylarında sukulentleri 15 günde bir sulamalısınız. Saksı boyunun 6’da 1’i kadar su, sukulentin ihtiyacı olan neme kavuşmasında etkilidir. Kış aylarında ise bu süre 20-30 güne çıkar. Fazla sulama yapmak sukulentleri çürütür. Sulama yaparken bünyesinde kendisine yetecek kadar su biriktirdiğini unutmamak gerekir. Yapacağınız sulama öncesinde toprağını kontrol etmeniz, eğer toprak nemli ise yapraklarına su püskürtmeniz gerekir.
- Saksı seçimini iyi yapın
Sukulent saksının olmazsa olmazı hava deliklerinin olmasıdır. Hava delikleri olmayan saksı kullanmak, sukulent bitkisinin giderek solmasına neden olur. Eğer saksınızın hava delikleri yoksa saksının tabanını çakıl taşları ile doldurmanızı öneririz. Böylece fazla su, çakıl taşları arasında birikecek ve bitkinin köklerine gelmeyecektir. Drenajını ayarlayabileceğiniz bu saksıları dekoratif olarak süsleyerek yaşam alanlarınızı zenginleştirebilirsiniz.
- Çoğaltın ve yeni sukulentlere yer açın
3 farklı şekilde çoğaltabilirsiniz; yapraktan çoğaltma, tohumdan çoğaltma ve kök ayırma. Yapraktan çoğaltma yöntemi, sağlıklı bir yaprağı gövdeden narin bir şekilde ayırarak farklı bir toprağa yerleştirerek gerçekleştirilir. Tohumdan çoğaltma yöntemi için en uygun zaman kış mevsiminin sonudur. Kökten ayırma yönteminde ise kökü dikkatli bir şekilde ayırıp farklı bir saksıya dikebilirsiniz. Bunun için en uygun mevsim ise ilkbahardır.
Sukulent Bakımı: Püf Noktalar
- Bitkinin daha yeşil ve daha güzel görünmesi için direkt güneş ışığı altında konumlandırmamanız gerekir. Aydınlık veya yarı aydınlık ortamlarda sukulent kendini gösterecektir.
- Bu bitkinin radyasyon toplama özelliği vardır. Bu nedenle sukulentler, bilgisayar yanında veya ofislerde sıklıkla tercih edilir. Hem radyasyon oranını azaltır hem de dekoratif zenginlik katar.
- Sukulent bakımı nasıl olur? sorusunun cevaplarından biri de iyi gübrelemedir. Gübreleme ilkbahar aylarında başlar ve yaz sonuna kadar devam eder. Yeni sürgün verme, çiçek açtırma ve form kazandırma amacıyla N-P-K 18-18-18 gibi denge gübreleri ve N-P-K 15-30-15 oranı yada yakın olan oranlarda gübreleme yapabilirsiniz. Birbirini takip eden periyotlarda, 15 gün arayla ilki 15-30-15 olacak şekilde gübreleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Zebra sukulent bakımı diğer sukulent bakımları ile aynı aşamalara sahiptir. Dikkat çekici görünümü ile sıklıkla tercih edilen zebra sukulentler, diğer sukulentler ile aynı bakım aşamaları gözetilerek yetiştirilebilir.
- Eğer sukulentin yaprakları kahverengiye dönmeye başladıysa, güneşten yandığını gösterir. Bitkiyi güneşten koruyarak daha az güneş ışığı alan bir ortama taşımanızı öneririz. Eğer yaprakları soluk renkte ise güneş ışınlarını az alıyor demektir. O halde biraz daha fazla güneş ışığı alan bir ortama taşımanız gerekmektedir.
- Sukulentler nemi hapsedebilen bitkilerdir. Yaşadığınız yer yüksek nemli bir bölge ise sukulentleri daha az miktarda ve daha seyrek periyotlarda sulayabilirsiniz.
Sukulent Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Kaç günde bir su vermelisiniz?
Eğer yaz ayında sulama yapacaksanız sulama sıklığını ise 15 günde bir olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Hava sıcaklığının yükseldiği dönemlerde sulamayı 10 günde bir olacak şekilde yapabilirsiniz. Kış aylarında yapacağınız sulama ise 20-30 günde bir olmalıdır. Sukulent bitkisi için en kaliteli ve en doğru saksı seçeneklerini Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.
Sukulent güneş sever mi?
Genel olarak aydınlık ortamları ve parlak ışıkları sever. İster ev içerisinde ister dışarıda konumlandırdığınız sukulentler için en iyi ortam yarı aydınlık alanlardır. Sukulentleri günde birkaç saat süre ile güneşe çıkarmanızı öneririz. Bitkiyi güneş altında tutmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü solma, çürüme, yanma gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Kışın nerede durmalı?
Kış aylarında evin en çok güneş ışığı alan ortamına konumlandırabilirsiniz. Çünkü sabah saatlerinde güneş ışınlarını alan, öğle güneşinden koruyabileceğiniz sukulent bitkisi kış aylarında da sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edecektir. Kış aylarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sukulent bitkisinin mutlaka evde konumlandırılmasıdır.
Sukulentler neden renk değiştirir?
Sıcaklığa bağlı olarak renk değiştirebilirler. Özellikle yaz aylarında sıcak hava sukulentleri pozitif anlamda strese sürükler. Böylece su kaybetmek istemeyen sukulentler nemi yapraklarında hapseder ve soğuk havalarda yeşil olan yapraklarını kırmızı, turuncu, pembe, mor gibi renk tonlarına çevirebilirler.