Şeflera Nasıl Çoğaltılır?
Her ortama uyum sağlayan ve yeşil yapraklarıyla yaşam alanlarınızı zenginleştiren şeflera bitkisi, bakımı en kolay bitki türleri arasında yer alıyor. Peki şeflera nasıl çoğaltılır? Bu sorunun cevabını Cicek.com’daki yazımızda bulacaksınız!
Tropikal bitki türlerinden olan şeflera, iç mekana uyum sağlayan bitkiler arasında yer alıyor. Pozitif enerji yaydığı inanılan şeflera bitkisine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak için onu çoğaltabilirsiniz. Peki şeflera bitkisi nasıl çoğaltılır? Farklı çoğaltma yöntemleri, uygulama adımları ve püf noktaları yazımızda sizi bekliyor!
Çelik ile Çoğaltma Yöntemi
- İlk olarak gövdeye yakın olan bir bölgeden, sağlıklı ve güçlü bir dal seçerek işe başlayabilirsiniz.
- Sonrasında temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla bu daldan 45 derece açıyla 15 cm’lik bir parça kesebilirsiniz.
- Kestiğiniz dalın üzerinde mutlaka 4-5 yaprak olmasına dikkat etmelisiniz. Bu, gelişimi için oldukça önemlidir.
- Kesilen dalı, ucu suya temas edecek şekilde bir cam bardağa yerleştirebilirsiniz. Bir süre sonra köklendiğini göreceksiniz.
- Köklenme işlemi gerçekleştikten sonra uygun saksıya ve toprağa dikebilirsiniz.
- Şeflera nemi seven bir bitki olduğu için dikme işleminden sonra saksının üzerini şeffaf bir poşet ile kapatarak nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Hemen hemen 1 ayın sonunda kökler toprağa tutunacaktır. Kökler toprağa tutunduktan sonra, sağlıklı bir şekilde büyütmeye devam edebilirsiniz. Eğer bu işlem başarısız olduysa, yeni bir çelik alarak deneme yapabilirsiniz.
Yapraktan Çoğaltma Yöntemi
- Olgun bir yaprak seçerek işe başlayın. Gerekli boyuta ulaşmış ve daha fazla büyüme potansiyeli olan bir yaprak işinizi görecektir.
- Sonrasında bu yaprağı keserek değil, narin bir şekilde kopararak dalından ayırın. Bu işlem sizi korkutmasın, kolayca ayrıldığını siz de göreceksiniz.
- Koparılan yaprağı hemen toprağa dikmek yerine en az 24 saat boyunca açıkta bırakmalısınız.
- Sonrasında uygun olan bir toprağın üzerine koyun ve sap ucundan az da olsa toprağa gömülmesini sağlayın. Bunu yaparken diklemesine değil, yanlamasına yerleştirme yapabilirsiniz.
- Bir süre sonra yaprağın köklendiğini ve filizlendiğini göreceksiniz.
Şeflera Ne Zaman Çoğaltılır?
Şeflera çiçeği, diğer tüm bitkiler gibi belirli dönemlerde çoğaltılmaya uygundur. Genelde bu bitki için en uygun çoğaltma zamanı ilkbahar aylarıdır. Çünkü bu aylarda bitki kış uykusundan uyanır ve çiçeklenme dönemine girer. Çok fazla yaprağı olacağı için bir süre sonra hem çok büyük hem de çok uzun bir bitki haline gelir. Bu nedenle çoğaltma yaparak hem görünümünü iyileştirebilir hem de yeni şeflera bitkisi elde edebilirsiniz. Şeflera çoğaltma dönemine dikkat ederek, süreci sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Şeflera Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Yapraktan çoğaltma yöntemini gerçekleştirmek için öncelikle şeflera bitkisinin olgun olduğundan emin olun. Bunu yaprak sayısından anlayabilirsiniz. Eğer dallarında 4-5’er adet yaprak varsa, genç bir şeflera bitkisine sahip olduğunuzu söyleyebiliriz.
- Çoğaltma işleminden sonra bitkinin tüm yapraklarını dökmesi, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını gösterir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ışık durumuna ve nem oranına dikkat etmeniz gerekir.
- Budama yapmak, şeflera bakımının temel adımlarından biridir. Zayıf ve çürümüş yaprakları budayarak şeflera bitkisinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
- Çoğaltma esnasında yeni toprağa yerleştirilen şeflera için gübre kullanabilirsiniz. Çünkü gelişme ve büyüme sürecinde şeflera bitkisi çok fazla besin tüketir ve ekstra besin almaları çok faydalıdır.
- Kış aylarında bitki toprağı kuruduğunda 15 günde 1 kez, yaz aylarında ise 3-4 günde bir kontrollü bir şekilde sulama yapabilirsiniz.
- Şeflera bitkisi, sabah ve akşam güneşine ihtiyaç duyacaktır. Ancak özellikle yaz aylarında direkt güneş ışığı altına koymak, bitkinin yapraklarının yanmasına ve solmasına neden olacaktır.
Yukarıdaki yazımızda şeflera yapraktan çoğaltma ve çelik ile çoğaltma yöntemlerinin tüm aşamaları ve püf noktalarıyla şeflera çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını bulacaksınız! Sizin için en uygun yöntemi seçerek ve aşamalarını uygulayarak sağlıklı bir şeflera bitkisi elde edebilirsiniz!