Şans Bambusu Nasıl Çoğaltılır?
Bolluğun, bereketin ev şansın simgesi; şans bambusu! Aslında orijinal bir bambu olmayan bu tür, bambu bitkisine benzerliği nedeniyle bu adı almıştır. Görünümüyle tüm dikkatleri üzerine çeken şans bambusu nasıl çoğaltılır? Sorunuzun cevabı Cicek.com’daki bu yazımızda!
Şans bambusu, bakımı kolay bitkiler arasında yer alıyor. Hem suda hem de toprakta yaşayabilen bu bitkinin çoğaltma aşamaları ise birkaç adımdan oluşuyor. Uzakdoğu Asya bölgesinin tropikal bir türü olan bu bitkinin yapraklarını kesmek, Çin inanışına göre bolluk ve bereketin azalmasına yol açıyor. Bu nedenle aslında kesmek yerine koparmak da oldukça tercih edilen bir yöntem. Boyu 1 metreye kadar uzayabilen, eni ise 20 cm kadar büyüyebilen şans bambusu, elverişli olduğu dönemlerde rahatlıkla çoğaltılabilir. Peki şans bambusu nasıl çoğaltılır? Gelin, tüm yöntemlerini, adımlarını ve püf noktalarını beraber inceleyelim!
Tohum Yöntemi ile Çoğaltma
Her bitki tohumları sayesinde büyür ve gelişir. Konu şans bambusu olduğunda da ilk yöntem kesinlikle tohum ile çoğaltma yöntemidir.
- İlk olarak elinizde kaliteli tohum olduğundan emin olmanız gerekir. Bu nedenle güvenli yerlerden ve butik çiçekçilerden alışveriş yapabilirsiniz.
- İkinci adım olarak bir bardak içme suyunun içine bir yemek kaşığı tuz atıp eritin. Bambu tohumlarını bu suyun içinde 15 dakika kadar bekletin.
- Üçüncü adımda tohumları bu sudan alarak başka bir kaptaki klorsuz suyun içerisinde 24 saat boyunca bekletin.
- Sonrasında saksının tabanına çakıl taşları ekleyerek bir taban hazırlayın. Bu taşların üzerini toprak ile doldurun. Bu toprak; torf, ağaç kabuğu karışımı ve çimlendirme toprağı olabilir.
- Saksıyı üstten 3-4 cm boşluk kalacak kadar toprakla doldurduktan sonra hafifçe bastırarak bambu tohumunu ekin.
- Tohumun üzerini tamamen örtecek kadar toprak ekleyin ve sonrasında can suyunu verin.
- Son olarak saksıyı güneş alan, ılık bir ortamda konumlandırın. Tohumlar çimlenene kadar toprağın çok kuru kalmamasına özen gösterin.
İşte tohumla çoğaltma yöntemi bu kadar kolay! Bu yöntem ile dilediğiniz kadar şans bambusu elde edebilirsiniz.
Çelikle Yöntemi ile Çoğaltma
Şans bambusu çoğaltma yöntemleri arasında bir diğer yöntem, çelik ile çoğaltmadır. Bu yöntem de tıpkı tohumla çoğaltma yöntemindeki gibi birkaç aşamadan oluşur.
- İlk olarak şans bambusu saplarını bulunduğu vazodan çıkararak işe başlayabilirsiniz ve sonrasında parmaklarınızla nazik bir şekilde köklerini ayırabilirsiniz.
- Sağlıklı bir dal seçmelisiniz. Sağlıklı bir dal olduğunu anlamak için üzerinde en az 2 boğum olmasına dikkat etmelisiniz. 10-15 cm uzunluğunda olan bu dal, aynı zamanda koyu yeşil renkte olmalıdır.
- Dalı keskin ve temiz bir bıçak yardımıyla dikkatli bir şekilde kesmelisiniz. Gövdeye mümkün olduğunda yakın bir yerden kesmenizde fayda var.
- Kestiğiniz dalda yer alan yaprakları nazik bir şekilde koparmalısınız. En üstte ise sağlam yapraklar bırakmalısınız.
- Bu dalı saf su ile dolu olan bir kavanoza koymalısınız. Cam kavanoz tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Suyun 10 cm civarında olması önemlidir. Dalın kesilen ucu suya gelecek şekilde yerleştirebilirsiniz.
- Bu şekilde dalı 1 ay boyunca doğrudan güneş ışığı almayan ama aydınlık bir ortamda konumlandırmalısınız. Suda bekledikçe kendi köklerini çıkarmaya başlar ve sonrasında yetiştirilmeye uygun hale gelir.
Şans Bambusu Ne Zaman Çoğaltılır?
Eğer şans bambusunu çoğaltmak istiyorsanız, yapraklarının ve ana gövdesinin sağlıklı olduğundan emin olmanızda fayda var. En uygun zaman, şans bambusunun en sağlıklı olduğu zamandır. Genel olarak bitkiler ilkbahar aylarında uyanır ve yaz aylarında kendilerini gösterirler. Bu nedenle çoğaltma yaparken ilkbahar aylarını tercih etmenizde fayda var. Şans bambusu, nemi çok seven bir bitki olduğu için hem dönemin hem de bulunduğu koşulların uygun olması lazım. Düşük nemli bir ortamda büyümeyecektir.
Şans Bambusu Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Çelik yöntemi ile çoğaltma yapıyorsanız, köklendirme için saf veya şişelenmiş su kullanmanız çok önemlidir. Çünkü bu suların içinde, klor yoktur ve bitkiye zarar vermez.
- Eğer musluk suyu kullanacaksanız suyu kavanoza döktükten sonra 24 saat boyunca dinlendirmeniz ve dalı sonra koymanız gerekir.
- Çelik yönteminde dalın içinde olduğu suyu 1 haftada değiştirmeniz gerekir. Sapını yerinde tutarak kavanozdaki suyu dökebilir ve yeni su ile değiştirebilirsiniz. Böylece suyun durgunlaşmasını da önlersiniz.
- Şans bambusunu toprağa dikerek de çoğaltabilir ve büyütebilirsiniz. En az 7,5 cm derinliğinde olan ve iyi bir drenaj deliğine sahip olan küçük bir saksı tercih edebilirsiniz.
Hem görünümüyle hem de anlamıyla yaşam alanlarında şans bambusuna daha fazla yer açmak istiyorsanız, yukarıdaki yazımızda şans bambusu nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını bulacaksınız! Siz de bambu çoğaltma yöntemlerini, aşamalarını ve püf noktalarını öğrenerek şans bambusu yetiştirme konusunda bir uzman olabilirsiniz.