3 Soruda Salon Sarmaşığı Bakımı
Evinizi yemyeşil bir ormana çevirmek ister misiniz? O halde ihtişamlı görünümüyle tüm evi saran salon sarmaşığı bitkisine yer açabilirsiniz! Cicek.com’daki bu yazımızda, salon sarmaşığı bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulacaksınız!
Ana vatanı Büyük Okyanus’ta bulunan Fransız Polinezyası adı verilen adalar topluluğu olan salon sarmaşığı, uzun yollar katetti ve evinizi süslemek için size geldi! Bilimsel adı Epipremnum Aureum olan salon sarmaşığı bitkisi, uzun ömürlü bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay olan ve hızlı bir şekilde büyüyen salon sarmaşığı bakımı hakkındaki tüm bilgiler, aşağıda sizi bekliyor! Hazırsanız, başlayalım!
1. Güneş Işığını Sever Mi?
Elbette! Her bitki gibi salon sarmaşığı da güneş ışığını sever. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aldığı ışık miktarıdır. Bu güzel bitki, az ışıkta bile yaşayabilir. Ancak iç mekanda yetiştiği için güneş ışığını az miktarda alır ve yaprakları daha küçük şekilde gelişir. Bu bitki aynı zamanda parlak güneş ışığında da yetişebilir. Böylece yaprakları daha da büyük olacak şekilde gelişir. Ancak her ikisinde de dikkat edilmesi gereken nokta, az ya da fazla güneş ışığı aldığında yapraklarında görülen değişimlerdir. Örneğin çok fazla güneş aldığında yapraklarında sararma meydana gelir. Doğrudan güneş ışığı almayı sevmeyen bu bitki, dolaylı güneş ışığında daha iyi yetişir.
2. Ne Kadar Sulamanız Gerekir?
Salon sarmaşığı bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, sulama miktarıdır. Bu bitki, fazla sulanmayı sevmez. Aynı zamanda susuzluğa karşı da dayanıklıdır ancak bu, bitkiyi susuz bırakmak anlamına gelmez. En ideal sulama için salon sarmaşığı bitkisini 1-2 haftada bir olacak şekilde sulayabilirsiniz. Örneğin 10 günde 1 sulama yapmak, oldukça uygundur. Bu bitkiyi sularken dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunur. Eğer bitkiye daha yoğun güneş ışığı altında bakıyorsanız, daha sık sulama yapabilirsiniz. Bulunduğu ortamın güneş ışığı az ise, daha az sulama yapabilirsiniz.
3. Salon Sarmaşığının Toprağı Nasıl Olmalı?
Bu özel bitkinin bakım konusunda en zahmetli olduğu nokta, toprak seçimidir. Çünkü herhangi bir toprakta yaşayamaz ve özel bir toprak karışımına ihtiyaç duyar. Toprağı humuslu, organik ve geçirgen olmalıdır. Özellikle yüksek drenaj oranına sahip olan bir toprak seçmeniz önemlidir. Çünkü bu bitki çok fazla suyu sevmediği için, bünyesindeki fazla suyu da topraktan atacaktır. Salon sarmaşığı, çok fazla besin ihtiyacı olan bir bitki değildir. Bu nedenle ek besin takviyeleri vermeniz gerekmez. Uygun toprak koşullarında çok hızlı büyür ve sağlıklı bir şekilde gelişir.
Salon Sarmaşığı Bakımı İçin Püf Noktalar
- Bu bitki, zehirli bitki türleri arasında yer alır. Ancak tüketilmesi durumunda zehir aktive olur. Bu nedenle evcil hayvanlarınızın ve küçük çocuklarınızın olduğu ortamda kontrollü bir şekilde büyütebilirsiniz.
- Salon sarmaşığının havayı temizleme özelliği vardır. Bu nedenle salon dışında dilediğiniz odada da kullanabilirsiniz.
- Eğer fazla sulama yaparsanız, bitkinin köklerini çürütebilirsiniz. Sulama miktarını azaltarak çürümeyi engelleyebilirsiniz.
- Doğrudan güneş ışığı altında tutarsanız, yapraklarında yanmalar ve sararmalar oluşabilir.
- Kış aylarında -1C derece soğuğa kadar dayanıklıdır ancak rüzgardan ve ve yağıştan mutlaka korunması gerekir.
- Hızlı büyüyen ve dalları sürekli uzayan bir bitkidir. Bu nedenle budamaya da oldukça müsaittir. Dallarını keserek budayabilirsiniz.
- Suyu sevmediği için toprak saksı yerine plastik saksı kullanabilirsiniz. Çünkü toprak saksının su tutma özelliği daha yüksektir.
Bu yazımızda, salon sarmaşığı bakımı hakkında en çok merak edilen 3 sorunun cevabını ve püf noktalarını sizin için derledik. Siz de yazımızı okuduktan sonra yaşam alanlarında salon sarmaşığı bitkisine yer açabilirsiniz.