Şakayık Çoğaltma Rehberi: Renklere Yer Açın
Şakayık çiçeğini bir kere gördüğünüzde ve rengarenk çiçeklerini kokladığınızda, ondan vazgeçemeyeceğinizi anlayacaksınız! Bakımı kolay, görünümü etkileyici olan bu çiçeğe yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak için Cicek.com’daki şakayık çoğaltma rehberini mutlaka okumalısınız!
Her bitki gibi şakayık çiçeği de büyümeye devam eder ve bu gelişimin sonunda çoğaltılmaya ihtiyaç duyar. Budama yaparak ya da çoğaltarak hem bitkinin gelişimini hızlandırabilir hem de yaşam alanlarınızda şakayık çiçeğine daha fazla yer açabilirsiniz. Yapmanız gereken şey; aşağıdaki yöntemlerden birini seçmek, tüm adımları doğru bir şekilde uygulamak ve püf noktalarına dikkat etmek! Bu aşamaları uyguladığınızda ve rehberimizi dikkatli bir şekilde okuduğunuzda, şakayık çoğaltma sürecinin de ne kadar kolay ve zahmetsiz olduğunu göreceksiniz. Şakayık bitkisini çoğaltırken uygulayabileceğiniz 2 yöntem bulunuyor. Bunlardan biri tohum ile çoğaltma yöntemi, diğeri ise aşılama yöntemi oluyor. Öyleyse gelin, bu yöntemleri yakından tanıyalım…
Tohum Yöntemi ile Çoğaltma
Şakayık çoğaltma yöntemleri arasında ilk sırada tohumla çoğaltma yöntemi geliyor. Ancak bu yöntem genelde tercih edilmiyor. Çünkü tohumların çimlenme süresi bir iki seneyi bulabiliyor. Ancak yine de bu yöntemi denemek istiyorsanız, aşamalarını sizin için derledik.
- Öncelikle kaliteli ve sağlıklı bir tohum elde etmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için tohum satın alabilir ya da mevcut şakayık çiçeğinden tohum elde edebilirsiniz.
- Tohumları elde ettikten sonra, birkaç gün bekletmeniz gerekiyor. Bunun için en iyi yöntem ise nemli bir ortamda bekletmek oluyor. Islak bir pamuk içerisinde tohumları dinlendirebilirsiniz.
- Dinlendirdiğiniz tohumları ekmeye başlayabilirsiniz. İlk olarak saksıyı toprakla doldurmalısınız. Sonrasında ise toprakta delikler açarak tohumları gömebilirsiniz.
- Deliklerin üzerini toprakla kapatabilir ve elinizle düzeltebilirsiniz. Sonra can suyu vererek tohumların çimlenmesini bekleyebilirsiniz.
- Çimlenme döneminde toprağın kuruluğunu kontrol ederek, sulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
- Şakayık bitkisini tohumla çoğaltmak için en uygun zaman sonbahar ve kış aylarıdır.
Aşılama Yöntemi ile Çoğaltma
Bir diğer şakayık çoğaltma yöntemi ise aşılama yöntemidir. Bu yöntem, çoğaltma sürecinde en sık kullanılan yöntemdir. Tohumsuz bir üretim şekli olan aşılama, şakayık bitkisinde kolaylıkla uygulanabilir. Peki aşılama yöntemi ile şakayık çoğaltma nasıl gerçekleşir?
- Aşılama; iki bitki parçasının birleştirip kaynaştırılması sonucunda tek bir sağlıklı bitki elde etmektir.
- Aşılama yöntemi ile oluşan bu yeni bitkinin kök sistemini oluşturan kısma anaç adı verilir.
- Bu yöntemin farklı uygulama şekilleri vardır. İlk olarak sağlıklı ve yeterli erişkinliğe sahip olan bir şakayık dalı seçmekle işe başlamalısınız.
- Seçtiğiniz dalı steril bir bıçak ya da makas yardımıyla gövdesinden ayırabilirsiniz. Bunu yaparken oldukça dikkatli davranmanızda fayda var.
- Sonrasında sapına yakın kısmı keskin bir hale getirmenizi öneririz.
- Bir diğer şakayık bitkisini alarak gövdesinde derin olmayan, steril bir çizik oluşturmanız gerekir.
- Sap kısmını keskinleştirdiğiniz dalı, bu çizik kısma sabitleyerek devam etmelisiniz. Bunun için temiz bir kumaş parçasını gövdeye sarabilirsiniz.
- Bir süre sonra iki bitkinin birleştiğini ve filizlendiğini göreceksiniz. İşte yeni bir şakayık bitkisi elde etmek bu kadar kolay!
Şakayık Ne Zaman Çoğaltılır?
Her bitkinin çoğaltılması veya budanması için belirli bir dönemi vardır. Şakayık bitkisini çoğaltmak için en uygun zaman, bitkinin dinlenmeye başladığı dönemdir. Şakayık çiçeği, sonbahar aylarında dinlenmeye başlar. Bu dönemde çoğaltacağınız kısımları bitkiden güvenli bir şekilde ayırabilirsiniz. Eğer çiçeklenme döneminde bu işlemi gerçekleştirirseniz, bitkinin hastalanmasına ve sonrasında çürümesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle şakayık bitkisinin çiçeklenme dönemine, saksı ve toprak değişimi dönemine dikkat ettiğiniz kadar, şakayık çoğaltma dönemine de dikkat etmeniz gerekir.
Çoğaltıldıktan Sonra Şakayık Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Çok sevdiğiniz şakayık bitkisine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak için çoğaltma sürecini gerçekleştirdiniz. Şimdi sıra çoğalttığınız şakayık çiçeklerinin sağlıklı büyümesini sağlamaya geldi. Şakayık çiçeğini çoğalttıktan sonra, onu bol güneş ışığı ile tanıştırmalısınız. Çünkü şakayık çiçeği, güneş ışığını doğrudan almayı sever ve böylece gelişimini hızlandırır. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta, sulama miktarına dikkat etmenizdir. Nemli toprakta yaşayan şakayık çiçeğinin toprağını kurutmamaya ama aynı zamanda da su içinde bırakmamaya özen göstermelisiniz. Şakayık çiçeği, narin bitki türlerindendir. Bu nedenle onu rüzgar, yağmur gibi hava koşullarından korumanız gerekir. Tüm bunlara dikkat ettikten sonra, şakayık çoğaltma sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz!
Şakayık Çiçeği Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Eğer tohum yöntemi ile çoğaltma yapmak istiyorsanız, tohumları sonbahar aylarında ekmeniz gerekir. Çünkü bir sonraki baharda şakayık bitkisinin çiçek açma şansı daha yüksektir. Eğer ilkbaharda ekerseniz, çimlenmesi birkaç yıl sürecektir.
- Tohum yöntemi ile şakayık çoğaltma yapacaksanız, öncelikle her saksıya minimum sayıda soğan dikmenizi tavsiye ederiz. Bitkinin kökleri hayli yayılacağı için yan yana sık bitki dikilmemesi gerekir. Bitkiyi dikeceğiniz toprakların hazır toprak olmaması, içeriğinde gübre ve torf bulunması önerilir. Bu sayede kökler daha sağlam bir şekilde toprağa tutunma şansı yakalayabilir, kolayca yeni ortamlarına alışabilirler.
- Şakayık çiçeklerinin gövdeleri oldukça narindir. Çoğaltma yaparken seçtiğiniz yönteme göre şakayık çiçeğinin gövdesini desteklemeniz gerekebilir. Bunun için ahşap bir saptan ya da tellerden destek alabilirsiniz.
- Aşılama yöntemi sırasında taze kesilmiş şakayık saplarını nemli kağıt havluya sarabilir ve kullanmaya hazır olana kadar buzdolabında plastik bir torbaya koyabilirsiniz. Şakayıkları buzdolabından çıkarırken saplarını taze olarak kesin ve uyandırmak için ılık suya koyun. Böylece daha hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz.
- Şakayıklar düzenli olarak budanması gereken türlerdendir. Budama yapmak, şakayık çiçeğinin büyüme sürecini hızlandırır ve hastalıkların da önüne geçer. Çoğaltma sırasında budama yapabilirsiniz.
- Şakayık çoğaltma işlemini gerçekleştikten sonra soğuk havalar başladıysa, bitkinizi aşırı soğuklardan korumanız gerekir. Ayrıca ilk çiçeklerini açmadan önceki ilkbahar mevsiminde gübre vermenizi tavsiye ederiz.
Şakayık çoğaltma yöntemleri ve aşamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Şakayık bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri ise, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz!