3 Soruda Ruj Çiçeği Bakımı
Kendine özgü görünümü ve çiçekleri ile ruj çiçeği, en sevilen iç mekan bitkileri arasında yer alıyor. Cicek.com’daki bu yazımızda ruj çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.
Ruj çiçeği yani bilimsel adı ile Kalanchoe blossfeldiana, çiçek açması ile ünlü bir bitkidir ve oldukça dayanıklıdır. Ancak, bazı temel bakım ihtiyaçlarına dikkat edilmesi, sağlıklı bir bitki geliştirmek için önemlidir. Ruj çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, yazımızda sizi bekliyor. Aklınızdaki tüm soruların cevabını bulacağınız bu yazımız, ruj çiçeği yetiştirme konusunda size rehberlik edecek.
1. Güneş Işığını Sever Mi?
Ruj çiçekleri aydınlık ortamları severler. Ancak bu, doğrudan güneş ışığı altında konumlandırmak anlamına gelmez. Dolaylı ışık almaları, ruj çiçeği bakımı için idealdir. Aşırı derecede güneş ışığına maruz kalması, yapraklarının kuruyup solmasına neden olurken; yetersiz ışık da çiçeklenmeyi sekteye uğratır ve çiçeğin yapraklarını dökmesine yol açar. Ruj çiçeği, gölgede de gelişim gösterir ama çiçek açmaz. Ruj çiçeğinin tomurcuk vermesi için hem şiddetli aydınlık ortama hem günde 3 saat kadar filtrelenmiş güneş ışığına ihtiyacı vardır. Kış döneminde ise güneş ışığını filtrelememeniz gerekir. Eğer hava koşullarının kuru olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, güneşten korumanız gerekir.
2. Ne Kadar Sulamanız Gerekir?
Ruj çiçeği özellikle de en verimli büyüme döneminde sürekli neme ihtiyaç duyar. Aşırı sulama ve satürasyon ise kök çürümesine, yaprakların dökülmesine ve mantar hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle orta düzeyde sulama idealdir. Toprak karışımının tamamen kurumasına engel olmanız ve toprağın en üstündeki birkaç santimlik bölümü kurumaya başladığında bitkiyi hafifçe sulamanız yeterli olacaktır. Doğru sulama yaptığınızda, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümeye başladığını siz de göreceksiniz.
3. Toprağı Nasıl Olmalı?
Ruj çiçeğinin asıl yaşam alanı, nemli ve tropikal bölgelerdir. Dalların, kaya yarıklarının ve hatta diğer bitkilerin üzerinde epifit bitkiler olarak kök salıp yetişirler. Ruj çiçeklerini diktikten sonra köklerinin çürümemesi için bakımlarına özen göstermeniz gerekir. Saksıda yetişen ruj çiçekleri için güzelce hava alan, dengeli bir şekilde nemlendirilen, hafif toprak karışımları idealdir. Çoğu kişi karışımlarına kum ve turba yosunu katmayı tercih eder; zira bu maddeler drenaj düzeyini artırdığı gibi toprağın sıkışmasına engel olur ve suyun iyi emilmesini sağlar. Cipsli torf, perlit gibi malzemeler içeren bir toprak karışımı, ruj çiçeği bakımı için idealdir.
Ruj Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Ruj çiçeği sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmek için 18-24 derece civarında sıcaklığa ihtiyaç duyar. Tropikal bir tür olduğu için ısıya ve bolca neme önem verir. 10 derecenin altına düşen sıcaklıklar bu bitki için uygun değildir ve genellikle bu tür durumlarda bitki yapraklarını dökmeye başlar.
- Kış mevsiminin dondurucu soğuklarına dayanamaz. Mayıstan eylül ortasına kadar dışarıda açık havada tutabilirsiniz. Serin havaya çabuk uyum sağladığı için dışarıdan içeriye almada soğukların başlamasını beklemeyin. Yaz sıcakları dinince ise hemen eve alın. Çünkü serine alışırsa sıcak ve havasız odaya aldığınızda bozulma gösterebilir.
- Budamalar bitkinin sağlığı açısından önemlidir ve çiçeklenmeyi de teşvik eder. Bitki, kesilen yerlerinden yeni sürgünler yaratarak kendini tazeler. Bu nedenle düzenli aralıklarla budama yapabilirsiniz.
Ruj çiçeği bakımı hakkında merak edilen 3 sorunun cevabını sizin için verdik! Siz de yazımızı okuduktan sonra yaşam alanlarınızda ruj çiçeğine daha fazla yer açabilirsiniz.