Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Mum Çiçeği Çoğaltma
Yıldız şeklindeki özel ve güzel yaprakları ile çok sevdiğiniz mum çiçeğine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak mı istiyorsunuz? Cicek.com’daki bu yazımızda mum çiçeği çoğaltma hakkında aradığınız her şeyi bulacaksınız!
Mumsu yapıya sahip olan, yıldız şeklinde çiçekleri bulunan, hoş bir kokuya sahip mum çiçeği, çoğaltılması mümkün olan bitki türlerindendir. Çok hızlı bir şekilde büyüyen ve bu nedenle budama yapılması gereken bir çiçek olduğu için, bu budamalar sırasında çoğaltma işlemi kolaylıkla yapılabilir. Budama olmaksızın da hızlı gelişen mum çiçeği bitkisini birkaç yöntemle çoğaltabilirsiniz. Böylece gerek rengiyle, gerekse kokusuyla sizi neşelendiren mum çiçeklerini, evinizin ya da ofisinizin farklı köşelerinde kullanabilirsiniz.
Mum çiçeği çoğaltma için uygulayabileceğiniz yöntemler sınırlı olsa da, bu yöntemlerden iyi sonuçlar almak mümkün. Çelik yöntemi çoğaltma ya da daldırma yöntemi ile çoğaltma yaparak ve sabırla bekleyerek, mum çiçeğini çoğaltabilirsiniz. Bu güzel çiçekten yeni çiçekler elde etmek için uygulayabileceğiniz tüm yöntemleri ve püf noktalarını sizler için aşağıdaki yazımızda derledik!
Çelik Yöntemi ile Çoğaltma
Mum çiçeği çoğaltma yöntemlerinden en sık uygulanan ve en net sonuçlar veren yöntem, çelik ile çoğaltmadır. Bu yöntemin uygulama aşamalarına dikkat ettiğinizde, yeni bir mum çiçeğine kavuşmak mümkün.
- İlk olarak gövdeye yakın olan bir bölgeden, sağlıklı ve güçlü bir dal seçerek işe başlayabilirsiniz.
- Sonrasında temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla bu daldan 45 derece açıyla 15 cm’lik bir parça kesebilirsiniz.
- Kestiğiniz dalın üzerinde yaprakların olmasına dikkat etmelisiniz. Bu, bitkinin sonraki gelişimi için oldukça önemlidir.
- Kesilen dalın sap kısmına yakın olan kısmındaki yaprakları dikkatlice temizleyin. Sonrasunda ucu suya temas edecek şekilde bir cam bardağa yerleştirebilirsiniz. Bir süre sonra köklendiğini göreceksiniz.
- Köklenme işlemi gerçekleştikten sonra uygun saksıya ve toprağa dikebilirsiniz.
Çelik yöntemini kullanarak mum çiçeği çoğaltma uygulaması yapmak işte bu kadar kolay! Birbirinden renkli yapraklara sahip olan mum çiçekleri ile her yeri donatmaya hazır olun!
Daldırma Yöntemi ile Çoğaltma
Bu yöntem pek bilinmese de, en az çelik yöntemi kadar kolay ve uygulanabilir bir yöntemdir. Ana bitkiyi kesmeden ya da koparmadan köklendirebileceğini bir yöntem olan daldırma yöntemi için aşağıdaki adımları doğru bir sıralama ile uygularsanız, iyi sonuçlar almanız mümkün!
- Öncelikle bitkinin sağlam ve uzun bir dalını seçerek işe başlayın. Bu dalın genç bir dal olmasına dikkat edin.
- Bu dalı hiç koparmadan ve kesmeden toprağa doğru sarkıtın ve bir kısmını toprağa gömün.
- Toprak altında kalacak olan bölgeye birkaç çizik ve kesik atmanızda fayda var.
- Dalın bu eğime alışması için ve toprak altında kalan kısmın yüzeye çıkmaması için üzerine ağır bir taş koyabilirsiniz.
- 2 ay kadar bekledikten sonra, toprağı hafifçe kazarak köklerini kontrol edebilirsiniz.
- Eğer köklenme meydana geldiyse, köklere zarar vermeden ama köklere yakın bir yerden ana bitkinin dalını kesin.
- Bu şekilde kestiğiniz dalın yerini değiştirmeden 1-2 hafta daha beklemelisiniz. Böylece yeni kökler, bu duruma da alışacaktır.
- Sonrasında ise köklerin toprakla olan bağlantısını bozmamaya çalışarak, toprağıyla beraber çıkarıp alın.
- Çıkardığınız bu yeni kökleri, dikmek istediğiniz toprağa dikkatli bir şekilde yerleştirin!
Bitkinize zarar vermeden bir çoğaltma yöntemi arıyorsanız, daldırma yöntemini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uygulanması oldukça kolay olan bu yöntem sayesinde, yeni mum çiçeklerine kavuşacaksınız!
Mum Çiçeği Ne Zaman Çoğaltılır?
Mum çiçeği çoğaltma için en uygun zaman, ilkbahar dönemidir. Çünkü bitkinin en hızlı geliştiği ve aynı zamanda mevcut sıcaklığın ve nemin en uygun olduğu zaman, ilkbahar aylarıdır. Eğer çoğaltma işlemini bu mevsimde yaparsanız, yeni sürgünler kış ayına kadar bir hayli büyür. Çelik yöntemi ya da daldırma yöntemi fark etmeksizin, mum çiçeğinin gelişimini olumsuz yönde etkilemeyen ve çoğaltmak için en güzel dönem, ilkbahar dönemidir.
Çoğaltıldıktan Sonra Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Mum çiçeğini çoğaltmak kadar sonrasında yapacağınız bakım da oldukça önemlidir. Ne kadar doğru bir bakım yaparsanız, bitkiniz o kadar hızlı bir şekilde büyüyecektir. Çoğaltma yaptıktan sonra toprağa ektiğiniz mum çiçeğini ılık ve aydınlık bir ortamda konumlandırmanız gerekir. Çok su sevmeyen bir bitki olsa da, 1-2 hafta süreyle sulama sıklığını normalden biraz daha artırmanız gerekir. Örneğin haftada 1 kere sulama yapıyorsanız, 2’ye çıkarabilirsiniz. Ancak bunu yaparken bitkiyi gözlemlemelisiniz. Eğer çürüme başladıysa, sulama yapmayı durdurmalısınız. Yani; çoğaltma işleminden sonra mum çiçeği bakımı konusunda yaptığınız uygulamaları aynı şekilde uygulamaya ama aynı zamanda çiçeği gözlemlemeye dikkat etmelisiniz.
Mum Çiçeği Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Yeni sürgünler tam olarak gelişip güçlenmeden ve yapraklarını vermeden budama yapmamanızı öneririz. Çünkü mum çiçeğinin gelişimi devam ederken budama yapmak, gelişimi durduracaktır.
- Yeni sürgünü dikeceğiniz toprağın drenajının iyi olması gerekir. Bunun için perlit, vermikülit ya da temiz kum ile harmanlanan bir toprak kullanabilirsiniz.
- Köklenen dalları geniş bir saksıya almak yerine küçük bir saksıya dikebilirsiniz. Çünkü geniş saksı, fazla toprak demektir. Fazla toprak ise sulama yapıldıktan sonra toprağın daha fazla nemli kalması anlamına gelir. Mum çiçeği ise nemli ortamları sevmez ve çürür.
- Dalları gövdeden ayırırken kullanacağız bıçağın oldukça temiz ve keskin olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece bitkiye zarar vermeden dalları ayırabilirsiniz.
Minik yıldız şeklindeki çiçekleri ile mum çiçeği çoğaltma yöntemleri ve aşamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Yaşam alanlarınıza renk katacak mum çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri ise, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz!