Tüm Detaylarıyla; Madagaskar Dragon Ağacı Çoğaltma Yöntemleri
Gözlerinizi kapatın ve göğü delen yapraklarla kaplı bir ormanda olduğunuzu hayal edin… Gözlerinizi açtığınızda bu rüya bozulmasın istiyorsanız, yaşam alanlarınızda Madagaskar dragon ağacına yer açmalısınız! Cicek.com’daki bu yazımızda, Madagaskar dragon ağacı çoğaltma yöntemlerini bulacaksınız!
Madagaskar dragon ağacı, hem bakımıyla hem de çoğaltma yöntemleriyle oldukça kolay bir ağaçtır. Bu ağacı 2 yöntem ile çoğaltabilirsiniz!
- Kökten Çoğaltma Yöntemi
- Tepeden Kesme ile Çoğaltma Yöntemi
Madagaskar’ın yemyeşil ormanlarına doğru bir yolculuğa hazır mısınız?
Kökten Çoğaltma Yöntemi
En basit anlamıyla kökten çoğaltma yöntemi, bitkinizin birden fazla gövdesi olduğunda yapabileceğiniz bir yöntemdir. Şanslısınız ki, Madagaskar dragon ağacı, çok köklü bir bitkidir!
- Öncelikle gövdeye en yakın olan dallardan birini seçerek işe başlayın. Seçtiğiniz bu dalın olgun ve gövde ağırlığında olması ise oldukça önemli.
- Keskin ve temiz bir bıçak ile bu dalı kesebilirsiniz. Ancak dalı keserken ulaşabildiğiniz en alt kısımdan kesmeye ve hassas davranmaya dikkat edin.
- Kestiğiniz bu dalı su dolu bir bardağın içine yerleştirin. Bunu yaparak bitkinin susuz kalmasını ve köklenmesini sağlayabilirsiniz.
- Birkaç gün sonra, dalın köklenmeye başladığını göreceksiniz. Bu süreçte bitki köklenene kadar suyunu değiştirmeniz gerekir.
- Köklenen bu dalı yeni saksısına dikebilirsiniz. Biraz su verdikten sonra büyümesini ve yeni yapraklar çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
Tepeden Kesme ile Çoğaltma Yöntemi
Madagaskar dragon ağacı çoğaltma yöntemlerinden bir diğeri de, tepeden kesme yöntemidir. Genellikle bu ağacın gövdesinde birden fazla boğum bulunur. Bu boğumları kesip yeni bir ağaç elde edebilirsiniz.
- Öncelikle bitkinin gövde kısmından olgun ve sağlıklı bir boğum belirlemeniz gerekir. Bu boğumun üzerinde mutlaka yapraklar ve dallar olmalı.
- Daha sonra keskin ve temiz bir bıçak yardımıyla bu boğumu ayırmanız gerekiyor. Bu işlemi yaparken ana gövdeye ve diğer boğumlara zarar vermemeniz ise çok önemli.
- Bu boğumu da tıpkı diğer yöntemdeki gibi su dolu bir kap içine yerleştirmelisiniz. Suyu zaman zaman değiştirmeniz gerekir.
- Bir süre sonra kökler oluşacak. Köklenme gerçekleştikten sonra bitkiyi yeni saksısına dikebilirsiniz. Can suyunu vererek bitkinin büyümesini izleyebilirsiniz.
Madagaskar Dragon Ağacı Ne Zaman Çoğaltılır?
Her bitkide olduğu gibi Madagaskar dragon ağacını çoğaltmak için de belli bir zaman vardır. Aslında bu bitki her mevsim çoğaltılabilen bir bitkidir. Ama yine de mevsim sıcaklığının 28-30 °C aralığında olduğu dönemlerde çoğaltma yapmak oldukça etkilidir. Elbette ülkemizde bu sıcaklıklara ulaşmak için yaz mevsimini beklemeniz gerekiyor. Yaz dönemindeki sıcaklık ve nem oranı, Madagaskar dragon ağacı çoğaltma yöntemlerini uygulamak için oldukça idealdir. Bunun için en uygun zaman ise yaz aylarıdır. Çünkü dracena marginata, sıcak havayı ve nemi seven bir bitkidir. Yeni köklerin oluşması için neme ihtiyaç duyar.
Madagaskar Dragon Ağacı Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Bitkinin köklerinin dikileceği toprağın nemli olması önemlidir. Eğer hava sıcaklığı ve nemlilik oranı düşükse, bitkinin köklenme süresi uzar.
- Dracena marginata bitkisinin toprak değişimi, yılda 1 kere olmalıdır. Çoğaltma yapmak için uygun dalların büyümesi, sağlıklı bir toprak sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle bahar aylarında toprak değişimi yapabilirsiniz.
- Madagaskar dragon bitkisi fazla uzadığında, altta kalan yapraklarını döker ve bu nedenle alt gövdesi de boş kalır. Çıplak kalan kısımdan keserek ikinci bir köklendirme yapabilirsiniz.
- Kesme işlemi yaparken ileri geri hareketleri çok fazla tekrarlamamak gerekir. Bu nedenle çoğaltma yapacağınız bıçağın keskinliğinden ve temizliğinden emin olmanız önemlidir.
- Bitkiyi çoğalttıktan sonra, kesilen kısmın üst kısmını mutlaka mum ya da silikon ile kapatmanız gerekir. Böylece hava almasını engelleyerek çürümesinin önüne geçmiş olursunuz.
Madagaskar dragon ağacı çoğaltma işlemini yapmak işte bu kadar kolay! ihtiyacınız olan tek şey doğru yöntemi seçmek ve püf noktalarına dikkat etmek!