Lisyantus Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Lisyantus çiçeğini keşfedenler, bir daha ondan kopamıyor. Renkli çiçekleri, taptaze bahar kokusu ve bakım kolaylığı ile lisyantus, herkes için vazgeçilmez çiçekler arasında yer alıyor. Siz de lisyantus saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımız size rehber niteliğinde olacak!
Bir çiçek düşünün… Hem saksıda hem de vazoda yetişebiliyor. Çiçek açtığında herkesi kendine hayran bırakıyor ve renkleriyle size yaz mevsimini anımsatıyor… İşte karşınızda lisyantus! Bakımı kolay çiçekler arasında yer alan lisyantus, saksı değişimine pek de ihtiyaç duymayan ancak değişim sırasında da pek zorluk çıkarmayan bir çiçek. Sizin için derlediğimiz bu yazıyı okuyarak, lisyantus çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacak, aşamaları uygulayarak sağlıklı bir transfer süreci yaşayacaksınız. Aynı zamanda lisyantus bitkisinin daha sağlıklı olması için uygulayabileceğiniz püf noktalarını da yazımızda bulabilirsiniz!
Adım Adım Saksı Değişimi
Lisyantus çiçeği genelde yıllık bitki türlerinden biri olarak bilinir. Yani ömrü, çiçeklerin açıp solması ile birlikte 1 yıldır. Ancak yine de bazı durumlarda saksısının değiştirilmesi gerekebilir. Toprağında bir hastalık durumunun oluşması, yapraklarının beklenmeyen bir şekilde çürümesi gibi durumlarla karşılaştığınızda, lisyantus çiçeğinin saksısını değiştirebilirsiniz. Peki nasıl?
- Öncelikle saksıdaki topraktan alabileceğiniz kadarını boşaltmanızda fayda var. Bunu yaparken küçük kürek ya da kaşık kullanmanız gerekebilir.
- Genel itibari ile bu çiçek narin bir yapıya sahip olduğu için, saksısından çıkarırken oldukça dikkatli olmanız gerekir. Toprağa en yakın olan gövde kısmından tutarak bitkiyi yavaşça çekip çıkarabilirsiniz.
- Çıkardığınız bitkinin köklerinde toprak göreceksiniz. Bu toprağı elinizle temizleyerek ya da bitkiyi hafifçe sallayarak temizleyebilirsiniz. Çünkü eski toprak içerisinde bir hastalık ya da böcek varsa, yeni toprağa da geçecektir.
- Son olarak lisyantus çiçeğini yeni saksıya dikkatli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Yarısı toprakla dolu olan saksının tam ortasına yerleştirip bir elinizle gövdeyi tutarken, bir elinizle de toprak eklemeye başlayabilirsiniz.
İşte saksı değişimi yapmak bu kadar kolay! Siz de yukarıdaki adımları izleyerek lisyantus çiçeğinin saksısını sağlıklı bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Lisyantus Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Bu güzel çiçek, diğer türler gibi sıklıkla saksı değiştirilmeye ihtiyaç duymaz. Eğer şanslıysanız ve çiçeğiniz 1 yıldan uzun bir süre yaşadıysa, saksısını değiştirebilirsiniz. Bunun için en uygun zaman, tohum ekiminin de yapılabileceği nisan ve mayıs aylarıdır. Hava sıcaklığının ve nemin uygun olduğu bu aylar, lisyantus saksı değişimi için en uygun zamanlardır. Çünkü lisyantus 20-21 derece sıcaklıkta ve nemli ortamda sağlıklı bir şekilde büyüyecektir. Lisyantus çiçeği hastalanırsa, toprağında ve yaprağında bazı bozulmalar meydana gelir. Tüm bunları gözlemleyerek saksı değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Tüm bunların haricinde lisyantus çiçeği sık sık saksını değiştirmenize gerek duymaz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksı değişiminin en temel aşaması doğru saksı seçimidir. Çünkü yanlış saksı seçimi, çiçeğin hastalanmasına ve solarak çürümesine neden olacaktır. Bitkinin sevebileceği bir saksı, değişim sürecinde işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
- Lisyantus, kökleri çok fazla büyüyen bir tür değildir. Ama yine de yeni saksıya geçerken mevcut saksısından 1 numara büyük bir saksı seçmenizde fayda var. Böylece kökleri içinde daha rahat edecektir.
- Her bitkide olduğu gibi, lisyantus çiçeğinin de büyümesinin en temel etkenlerinden biri sudur. Nemli toprak seven lisyantus çiçeğinin fazla suyu da atması gerekir. Bu nedenle seçeceğiniz saksının drenajlı olmasında fayda var. Saksı altında bulunan bu delikler, toprakta biriken fazla suyu atmasını sağlayacaktır.
Doğru saksı seçerek lisyantus çiçeğinin sağlıklı büyüme yolunda işini kolaylaştırabilirsiniz.
Lisyantus Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Lisyantus, drenajlı ve besin değerleri yüksek olan toprakları çok sever. Toprağın pH derecesi de oldukça önemlidir. 6-6,5 pH aralığına sahip bir toprak, lisyantus çiçeğinin sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesini kolaylaştıracaktır. Topraktaki tuz yükseldiğinde, bitkinin hassasiyeti de artar. Bu nedenle elinizde tuzlu bir toprak varsa, metil bromür ile dezenfekte etmenizde ve tuzdan arındırmanızda fayda var. Toprağın drenajlı olması, fazla suyu içinde barındırmadan atması bitkinin çürümemesi için çok önemlidir. Siz de hem toprakta hem de saksıda drenaj özellikli malzemeler tercih ederseniz, saksı değişim sürecini sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
Lisyantus Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Lisyantus çiçeği hem saksıda hem de vazoda yaşayan bir türdür. Bu nedenle vazodaki bakımı da oldukça önemlidir. Zaman zaman suyunu değiştirmenizi ve vazoyu da temizleyerek yıkamanızı öneririz.
- Bu çiçek, çok hızlı uzayan bir süs bitkisi türüdür. Uzadığında kırılmaması ve zarar görmemesi için bir çubuk ile destek sağlayabilirsiniz.
- Lisyantus çiçeğinin saksısını değiştirdikten sonra konumunu, sulama sıklığını ve ortamdaki nem oranını değiştirmemenizi öneririz. Çünkü saksısı değişen bu bitki, yeni ortama adapte olmakta zorluk çekecektir.
- Her çiçek gibi lisyantus da güneşe göre büyüme eğilimindedir. Güneş gören kısımlar daha fazla büyüyecektir. Bu nedenle zaman zaman saksıyı kendi etrafında döndürerek her tarafının eşit derecede ışık almasını sağlamanızda fayda var.
Saksı değişimi konusunda bir rehber niteliğinde olan bu yazımız ile lisyantus saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacağınızdan eminiz! Lisyantus çiçeğinin ömrünü uzatmak isteyen herkes, yukarıda yer alan bakım aşamalarını uygulayarak ve püf noktalarına dikkat ederek bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilirler. Eğer lisyantus çiçeği hakkındaki tüm bakım aşamalarını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz.