Leylak Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Evde, ofiste, balkonda ya da bahçede kolayca yetişebilen leylak çiçekleri, her çiçek gibi belirli dönemlerde saksı değişimine ihtiyaç duyar. Peki leylak saksı değişimi nasıl yapılır? Cevabınız merak ediyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımızı okumalısınız!
Mor, lila ve pembe tonlarına sahip olan leylak çiçeği, güzelliği kadar bakımıyla da herkesin beğenisini kazanıyor. Leylak çiçeği çok özel bir bakım istemez ama toprak değişimi, saksı değişimi gibi uygulamalara mutlaka ihtiyaç duyar. Sevgiyi ifade eden leylak çiçeğini siz de sevgiyle büyütmek ve tüm bakımlarını eksiksiz yaparak yetiştirmeniz için rehber niteliğindeki bu yazımız size yardımcı olacak! Bahar geldiğinde çiçeklenen, kış aylarında dinlenen bu eşsiz çiçek ile yaşam alanlarınız renklenecek ve zenginleşecek. Siz de leylak saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını, aşağıda bulacaksınız!
Adım Adım Saksı Değişimi
Her bitkinin bir saksı değişimi ritüeli vardır. Bu ritüel birbirine benzer olsa da, her çiçek özelinde küçük farklılıklar da olabilir. Leylak çiçeği saksı değişimi için aşağıda yer alan adımları sırasıyla uygulayarak, başarılı bir transfer süreci yaşayabilirsiniz.
- Leylak çiçeğininin saksısını değiştirirken sulama yapmamanız gerekir. Bu nedenle saksı değişimi yapmadan birkaç gün önce sulama yaparak bitkinin toprağını nemlendirmenizde fayda var.
- Sıra geldi çiçeği saksıdan çıkarmaya… Normalde bir elinizle saksıyı, diğer elinizle çiçeği tutarak ve saksıyı ters çevirerek çıkarabilirsiniz ancak leylak çiçeği oldukça narin bir bitkidir. Bu nedenle önce saksıda yer alan fazla toprağı ayırmakla işe başlamalısınız. Küçük bir kürek ya da kaşık yardımıyla saksının içindeki toprağı dışarı atabilirsiniz.
- Bir süre sonra leylak çiçeğinin köklerini göreceksiniz. İşte o zaman saksıyı ve çiçeği tutarak ve saksıyı ters çevirmeden çiçeği yavaşça çekerek çıkarabilirsiniz.
- Leylak çiçeği ortaya çıktığında, köklerinde yer alan toprağı göreceksiniz. Yeni saksıya geçerken eski toprağı taşımamak adına köklerini temizlemeniz gerekir.
- Köklerini topraktan temizlerken bir yandan da çürümüş ya da birbirine çok dolanmış kökler varsa, onları da ayırmanızı öneririz. Bu işlemi yaparken kökün tamamına zarar vermemeniz gerekir.
- Kökler de temizlendikten sonra uygun bir toprak ile yeni saksının bir kısmını doldurabilirsiniz. Sonrasında leylak çiçeğini saksının tam ortasına yerleştirerek kalan kısmı da toprakla doldurabilirsiniz.
- Son olarak can suyunu vererek saksı değişimi işlemini tamamlayabilirsiniz.
Leylak Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Saksı değişiminin en temel adımı, bitkinin toprağını doğru seçmektir. Leylak çiçeği ise asitli toprak seven bir türdür. Yani pH değeri 7-7,5 aralığında olan topraklar, bu bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için idealdir. Bu değerin 6’dan düşük olması önerilmez. Ayrıca toprağın içindeki organik besin oranının yüksek olması da gerekir. Böylece saksı değişiminden sonraki süreçte daha hızlı adapte olur ve büyür.
Leylak çiçeği nemli toprağı sevdiği için toprakta bulunan kil ve kum oranı düşük olmalıdır. Yani; toprağın drenajının çok yüksek olmasına gerek yoktur. Yine de toprağın drenajını artırmak için saksının altına çakıl taşları koyabilirsiniz. Doğru toprak seçtiğinizde, leylak çiçeğinin yeni saksısına ne kadar kolay alıştığını siz de göreceksiniz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksı seçimi her çiçek için farklı adımlar gerektiren bir süreçtir. Değişimin en önemli noktalarından biri de doğru saksıyı seçmektir. Leylak çiçeğinin saksısını seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için bir araya getirdik!
- Leylak çiçeği, saksısının tamamen dolmasından pek hoşlanmaz. Çok fazla dolu olması, köklerinin sıkışmasına ve hareket edememesine neden olur. Bu nedenle geniş saksı tercih etmenizde fayda var.
- Yeni saksıyı en az 2 numara büyük seçmelisiniz. Bu saksının hem büyük hem de derin olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece köklerine yeterli oranda büyüme imkanı sunabilirsiniz.
- Leylak çiçeğinin saksısının drenajlı olması gerekir. Toprağında drenaj miktarı az olduğu için, saksısında mutlaka delikler olmalıdır. Böylece fazla su bu deliklerden akar ve bitkinin çürümesini engeller.
- Bu güzel çiçek için en güzel saksı, toprak saksıdır. Özellikle bahçe ya da balkonda yetiştirecekseniz, toprak malzeme ile üretilen, geniş ve büyük bir saksı tercih edebilirsiniz.
Leylak Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Renkleri ile içinizi yaz sıcaklığı ile dolduran leylak çiçeğinin saksısını değiştirirken dikkat etmeniz gereken bazı zamanlar vardır. Leylak bitkisi, ilkbahar aylarının başından yaz sonuna kadar çiçek verir. Eğer bir saksı değişimi yapacaksanız, erken ilkbahar aylarında ya da sonbahar döneminde değişim yapmalısınız. Yine de en uygun tarih nisan ayı olacaktır. Çiçeklenme dönemine kadar leylak çiçeği yeni yerine alışır ve zamanı geldiğinde güzel çiçeklerini herkese gösterir. Sonbahar ve kış aylarında değişim yapmak da mümkündür. Çünkü bu dönemde leylak çiçeği en olgun haline gelir. Ancak bulunan ortamın hava sıcaklığının ve nemlilik oranının düşük olmaması gerekir.
Saksı Değişiminden Sonra Leylak Çiçeği Bakımı
Leylak çiçekleri güneş ışığını seven bitki türleridir. Bu nedenle saksısını değiştirdikten sonra doğrudan güneş almayan, hafif gölge bir alana yerleştirmenizde fayda var. Aynı zamanda bol su ihtiyacı olan bir bitki olduğu için, saksı değişiminden sonra sulama sıklığına ve miktarına da dikkat etmelisiniz. Toprağının sürekli nemli kalması, kuruduğunda mutlaka sulanması gerekir. Çünkü leylak çiçeğinin kökleri suya doymaz ve sürekli sulanması gerekir. Sulama sıklığına ve ışık alma oranına dikkat ettiğinizde, leylak çiçeği saksısına alışacak ve hızlıca büyüyecektir.
Leylak Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Saksıya aldığınız leylak çiçeğini, kış aylarında soğuktan ve yaz aylarında sıcaktan korumanız gerekir. Çünkü yüksek ve alçak sıcaklık, rüzgar gibi hava olayları leylak çiçeğinin hastalanmasına neden olur.
- Leylak çiçeğini yeni saksısına aldıktan sonra konumlandıracağınız yer çok fazla gölgeli olmamalıdır. Çünkü bu süreçte güneş ışığı alması, gelişimi için önemlidir.
- Saksı değişim sürecinde gübreleme takviyesi de yaparak toprağın mineral oranını yükseltebilirsiniz. Bunun için sıvı gübre de kullanabilirsiniz.
- Çiçeklenmesi ilkbahar aylarında olduğu için çok sık sulamak yerine toprağı kontrol ederek sulama yapmalısınız.
İşte leylak çiçeğinin saksısını değiştirmek bu kadar kolay! Bu yazımızda leylak saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacağınızdan eminiz. Eğer leylak çiçeği bakımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı da mutlaka okumalısınız!