Leylak Bakımı Nasıl Yapılır?
2022’nin “Leylak Yılı” olduğunu biliyor muydunuz? Peyzajınız için en kaygısız bahar çiçekli çalılar arasındadırlar ve aynı zamanda tatlı, unutulmaz bir koku sağlarlar! Leylaklarınızı nasıl ekeceğinizi, büyüteceğinizi ve budamayı leylak bakımı ipuçlarımızla keşfedin!
Uzun zamandır favori olan leylak (Syringa vulgaris), tipik olarak yoğun kokusu ve güzel çiçekleri için yetiştirilir. Çiçeklerin rengi pembeden mora değişebilir; ancak beyaz ve sarı çeşitleri de mevcuttur. Bir çit olarak dikildiklerinde iyi bir gölge veya mahremiyet kaynağı oluştururlar. Leylaklar, 2,5 metre olan cüce çeşitlerinden 9 metre yüksekliğe ulaşabilen daha büyük büyüyen türlere kadar uzanır. Uygun leylak ağacı bakımı ile bu güzel bitkiler bahçenizde onlarca yıl yaşayabilir.
Leylak Anlamı Nedir?
Tür genel olarak yenilenme ve güven anlamına gelse de, leylak renginin her renginin kendine özgü bir anlamı vardır. Beyaz leylak, saflığı ve masumiyeti temsil ederken, mor leylak maneviyatın simgesidir. Çiçekler, renk çarkının mavi tarafında daha fazla kenardaysa, mutluluğu ve huzuru simgeliyorlar. Leylak kokusu da renkleri kadar özeldir. Baharın müjdecisi leylaklar, taze kokularını esintiye salar, dünyayı kokularıyla donatır. Bu enfes koku, yeryüzünün size kışı atlattığınızı ve artık baharın sıcaklığını ve ışığının umuduna sahip olduğunuzu bildirmesinin en güzel yollarından biridir!
Leylak Çiçekli Bitki Midir?
Leylak, (Syringa), yaklaşık 25 tür kokulu ve ilkbaharda çiçek açan çalılar ve zeytin ailesinden (Oleaceae) bir küçük ağaç cinsidir. Leylaklar Doğu Avrupa ve ılıman Asya’ya özgüdür ve birçoğu yaygın olarak yetiştirilmektedir. Koyu mordan lavantaya, beyazdan pembeye ve lilaya kadar zengin renkleri gözleri heyecanlandırır.
Leylak Nasıl Yetiştirilir?
Leylaklar az bakım gerektiren çalılar olarak kabul edildiğinden, düzenli budama dışında leylakların genel bakımı minimum düzeydedir. Leylaklar bir dizi toprak türünü tolere etseler de, iyi drene edilmiş, humus bakımından zengin toprakları tercih ederler. Bu nedenle kompostu toprakla birlikte işlemek onlar için uygun bir ekim toprağı oluşturmaya yardımcı olacaktır. Leylaklar köklerinin doymasını sevmediğinden, iyice sulanmalıdır, ancak çok sık olmamalıdır. Leylak ağacı bakımı için sık gübre kullanımı gerekli değildir. Bununla birlikte, erken ilkbaharda gübreleme, yetersiz çiçeklenme ile sonuçlanacak çok fazla azot olmaması koşuluyla, çiçeklenmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Saksıda Leylak Nasıl Bakılır?
Saksıdaki leylak bakımı mümkündür ama çiçeğin ihtiyaçlarına uygun bakım yapılması önemlidir. Her gün en az 6 saat tam güneş alan bir yere yerleştirmekle işe başlayabilirsiniz. Toprağı nispeten nemli tutun, toprak yüzeyin bir inç altına her kuruduğunda sulayın. Kökler kısıtlanırsa, bitkiler çiçek açmaz veya büyüme göstermez. Bu nedenle sık sık saksı değişimi yapılmalıdır.
Leylak Nasıl Kurutulur?
Leylak canlı haliyle olduğu kadar kurutulduğunda da harika kokar ve şıktır. Leylak kurutmanın en kolay yolu, bir leylak demetinin etrafına iki yerde bir lastik bant sarmaktır. Biri çiçek başının altında ve diğeri sapların tabanında olacak şekilde bantladığınız demeti kuruması için uygun bir yere asmalısınız. Sıcak ve karanlık bir odada bir çamaşır ipine asmak hızlı ve iyi bir sonuç verir. Yaklaşık 10 gün, çiçekler tamamen kuruyana kadar baş aşağı sallanmalarına izin verin.
Leylak Nasıl Ekilir?
Şanslıysanız, bir arkadaşınız size bitkilerinden birinden köklü bir dal verecektir. Bu minik öksüz ilk başta zavallı görünecek, ancak sadece bir delik kazın, toprakla doldurun ve nazikçe dikin. Sonra düzenli sulayın ve bekleyin. 4 veya 5 yıl içinde kocaman, güzel kokulu çiçeklerle ödüllendirileceksiniz. Fidanlık tarafından satın alınan leylakların ekimi de oldukça kolaydır. Saksıda yetiştirilmişse, bitkiyi toprağa yerleştirirken kökleri yayın. Bitkiyi fidanlıkta büyüdüğünden 5 veya 10 cm daha derine yerleştirin.
Leylak Dalı ile Leylak Çoğaltılır Mı?
Çelik yani leylak dalı ile leylak çoğaltılabiliyor. Leylak fidanının çoğaltma yollarından biri olan kök çeliği, kış ayında bitkinin kök kısmının hafifçe kazarak, ana gövdeye bağlı halde olan sürgünlerden yetişkin halde olan tarafları alınıp toprağa ekilmesiyle olur. Bunun için en iyi aylar bahar aylarıdır.
Leylak Bakımı: Püf Noktalar
Leylak çalılar genellikle bahçede sorunlu bitkiler değildir. Ancak birkaç ortak sorunla karşılaşabilirler.
- Eskisi kadar çiçek açmayan bir leylak gençleştirme budamasına ihtiyaç duyabilir. Bunu yapmak için, çiçeklenme dönemi bittikten hemen sonra en eski dalların üçte birini çıkarın. Bir sonraki büyüme mevsiminde, çiçek açtıktan sonra kalan eski dalların yarısını çıkarın. Gelecek yıl, kalan eski dalları çıkarın. Birkaç yıl içinde daha güçlü çiçek açan yeni dallar onların yerini alacak.
- Leylak yapraklarının kahverengiye dönmesi birkaç faktöre bağlı olabilir. Yetersiz su, özellikle genç bitkiler için, yaprakların esmerleşmesine neden olabilir. Çok fazla gübre, çok güçlü güneş ışığına uzun süre maruz kalmak gibi yapraklara da zarar verebilir. Yine de çoğu zaman yapraklardaki kahverengi lekeler bakteriyel yanıklıktan kaynaklanır. Bu enfeksiyon tipik olarak leylak için büyüme koşulları ortalamanın altında olduğunda ortaya çıkar. Bu nedenle, koşullarını düzeltmek, hastalık için en iyi ilaçlardan biridir. Ayrıca, hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte olmuş yaprakları derhal çıkarın.
Leylak bakımıyla ilgili daha fazla ipucu için leylak nasıl çoğaltılır, leylak saksı değişimi nasıl yapılır ve leylak ne zaman açar yazılarımızı da inceleyebilirsiniz!