Lale Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Her bitki zaman zaman saksısının değiştirilmesine ihtiyaç duyar. Laleler de bu bitki türleri arasında yer alan çiçeklerdir. Daha önce hiç değişim yapmadıysanız ve lale saksı değişimi nasıl yapılır merak ediyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımızı okumalısınız!
Laleler, mevsimlik çiçek açan türlerdendir. Yılda 1-2 kere çiçek açıp sonra da solarlar. Aslında bu nedenle çok sık toprak ya da saksı değişimine ihtiyaç duymazlar. Onlara en iyi şekilde bakmak için toprağını sürekli nemli tutmalı ve yeterli düzeyde ışık aldığına emin olmalısınız. Ancak belli durumlarda lalenin saksısını ve toprağını değiştirmeniz gerekir. Toprağı böceklenebilir, bitkide solmalar meydana gelebilir. Tüm bu durumlar için önerimiz, lalenin saksısını ve toprağını değiştirmenizdir. Bunun için yapmanız gerekenleri, uygulama adımlarını ve püf noktalarını sizin için aşağıda derledik! Siz de lale bitkisinin saksısını değiştirerek çok sevdiğiniz bu çiçeğe uzun süre bakabilirsiniz.
Adım Adım Saksı Değişimi
Saksı değişimi belli aşamaları olan bir süreçtir. Söz konusu lale olduğunda da bu aşamalar birkaç değişiklik ile uygulanmaktadır. Aşağıdaki adımları izleyerek siz de sağlıklı bir transfer süreci yaşayabilirsiniz.
- Saksı değişimine başlamadan önce, bitkinin toprağının nemli olduğundan emin olmanız gerekir. Eğer toprağı kuruysa, saksıyı değiştirmeden 2-3 gün önce sulama yapmanız gerekir.
- Lale, narin bir tür olduğu için saksıdan çıkarırken oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle saksıdaki toprağı küçük bir kürek ya da kaşık yardımıyla başka bir yere alın.
- Fazla topraktan kurtardığınız çiçeği çıkarmak için bir elinizle saksıyı, diğer elinizle ise bitkinin gövdesini tutmalısınız. Sonrasında nazik bir şekilde gövdeyi saksıdan ayırmalısınız.
- Laleyi saksıdan çıkardığınızda, köklerinde toprak göreceksiniz. Köklerinde kalan bu eski toprağı, yeni saksıya koymamak için temizlemeniz gerekiyor. Bunun için kökleri hafifçe sallamalısınız ve kalan toprağı elinizle temizlemelisiniz.
- Bazen kökler çok büyümüş ve çok karışmış olabilir. Eğer köklerde böyle bir karışıklık görüyorsanız, köklerini temiz bir makas yardımıyla budayabilirsiniz.
- Saksının 3’te 1’ini toprakla doldurduktan sonra laleyi tam ortaya yerleştirerek kalan kısımları toprak ile kapatabilirsiniz.
- Son olarak can suyunu vererek saksı değişimi işlemini tamamlayabilirsiniz.
Lale Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Saksı değişim sürecinin sağlıklı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için, doğru toprak kullanımı oldukça önemlidir. Soğanlı olan tüm çiçekler gibi lale çiçeğinin toprağı da iyi bir drenaja sahip olmalıdır. Hemen her türlü toprakta rahatlıkla yaşayabilen laleler için özel bir toprak karışımı yaparak onların gelişimini daha da hızlandırabilirsiniz. Özelliklle taşsız, kumlu ve kireçsiz toprak seçmenizde fayda var. Toprağın pH derecesi ise 6,5 – 7 arasında olmalıdır. Lale çiçeği için en uygun toprak karışımının formülünü sizin için bulduk! 1/3 oranında bahçe toprağı, 1/3 oranında torf ve 1/3 oranında kum şeklinde hazırlanan bir toprak karışımı kullandığınızda, lale çiçeği için uygun toprak koşullarını sağlamış olacaksınız.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksıyı değiştirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, uygun saksıyı bulmaktır. Lalenin yeni yeri olacak bu saksının, bazı şartlara sahip olması gerekiyor. Peki lale saksısı nasıl olmalı?
- Öncelikle lalenin saksısının, mevcut saksıdan en fazla bir numara büyük olmasına dikkat etmeniz gerekir. Daha büyük ya da küçük saksı kullandığınızda, lale yerini sevmeyecektir.
- Lale soğanları, yaklaşık 2-3 katı kadar toprakla örtülmelidir. Bu nedenle saksının derinliğinin de 15-20 cm civarında olması gerekir. Çünkü kök gelişimi için yeterli miktarda toprak ve doğru saksı tercih edilmelidir.
- Saksının mutlaka drenajlı olması gerektiğini unutmamalısınız. Saksının altında drenaj deliklerinin yanı sıra, bir sıra çakıl taşı ya da lav taşı kullanmanız gerekir.
- Laleler her saksıda yaşayabilir. Bu nedenle yeni saksıyı seçerken yaşam alanlarınızın dekorasyonuna ve zevkinize dikkat etmelisiniz.
Lale Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Bu güzel çiçeğin saksısını normal şartlarda iki yılda bir olacak şekilde değiştirmeniz gerekir. Sıcak ayların başladığı ilkbahar aylarında saksı değişimi yapmanız oldukça önemlidir. Çünkü bu mevsimde hava sıcaklığı ve nem oranı idealdir. Ayrıca çiçeklenme döneminin başladığı bu dönem, hem saksı değişimi hem de çoğaltma için en uygun zamandır. En uygun zaman nedir diye sorarsanız, cevabımız kesinlikle nisan ayından yana olur. Bunun haricinde lale çiçeğinin toprağında ya da yapraklarında solma, böceklenme gibi hastalıklar gördüğünüzde saksı değişimini biraz daha erken dönemde yapabilirsiniz. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda, saksı değişimi için 2 yıl beklemenize gerek yoktur.
Saksı Değişiminden Sonra Lale Bakımı
Laleler, soğuk iklimi seven bitki türleridir. Bu nedenle sıcaktan ve doğrudan güneş ışığından korumanız gerekir. Saksı değişimi yaptıktan sonra bitkiyi gölge ve serin bir ortamda tutmanızda fayda var. Lale, genelde suyu çok seven bitkiler arasında yer alır. Fakat bu, sürekli sulama yapma anlamına gelmez. Sadece toprağının hiç kuru olmaması gerekir. Bu nedenle haftada 2 kere olacak şekilde sulama yapmanızı öneririz. Özellikle saksı değişiminden sonra sulama sıklığının bir önceki düzende devam etmesi gerekir.
Lale Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Bitkinin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına akmaması, bitkiye zarar verir. Bu nedenle zaman zaman delikleri kontrol etmeniz gerekir. Eğer delikler kapalıysa açmanız oldukça önemlidir.
- Saksı değişiminin hemen öncesinde ya da saksı değişimi sırasında sulama yapmaktan kaçınmalısınız. Çünkü böyle bir uygulama, bitkinin ömrünü kısaltır.
- Lale çiçeği rüzgardan etkilendiği için, saksı değişiminden sonraki hassas döneminde de rüzgardan korunması gerekir.
- Eğer lale çiçeği için yeni bir saksı kullanmak yerine eski bir saksıyı tercih ediyorsanız, saksıyı birkaç kez sabunlu suyla yıkamanız ve iyice temizlemeniz gerekir.
İşte tüm adımlarıyla ve püf noktalarıyla saksı değişimi yapmak bu kadar kolay! Siz de saksı değişim zamanı gelmiş lale çiçeği için bu yazımızı okuyarak sağlıklı bir transfer süreci gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızda lale saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacağınıza eminiz! Rengarenk lale çiçekleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için, aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz!