Küstüm Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
En zarif ve en benzersiz bitkiler arasında yer alan küstüm çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz birçok şey olduğunu biliyoruz. Cicek.com’daki bu yazımızda, küstüm çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!
Baklagiller ailesinin Mimosa türüne bağlı olan küstüm çiçeği, çok yıllık bir bitkidir. “Dokunma bana çiçeği” ya da “küstüm otu” olarak da adlandırılan bu güzel bitki, adını dokununca kapanan yapraklarından alıyor. Nemli ve sıcak iklimleri seven, tropik bir bitki olan küstüm çiçeğinin en büyük özelliği de bu oluyor. Yapraklarına dokunduğunuzda kapanarak küsüyor ve kapanan bu yapraklara bir süre dokunmadığınızda ise tekrar açar.
Eflatun ve pembe renkteki çiçekleri ile benzersiz bir görünüme sahip olan küstüm çiçeğinin boyu 1,5 metreye kadar uzayabilir. Küstüm çiçeği çok yıllık bir bitki olmasına rağmen uzun yıllar yaşayamaz. Bu nedenle bakımının oldukça iyi bir şekilde yapılması gerekir. Bu narin çiçeğin tüm bakım aşamalarını ve ihtiyaçlarını öğrenmek için, aşağıdaki yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!
Küstüm Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?
Benzersiz yaprakları ile küstüm çiçeği bakımı konusunda en önemli aşamalardan biri sulamadır. Bu güzel çiçeği sulamak için, toprağının mutlaka kuru olması gerekir. Bu nedenle toprağı tam olarak kurumadan sulama yapmamanızı öneririz. Aksi halde toprak kurumadan sulama yaptığınızda, bitkinin çürümesine neden olabilirsiniz. Özellikle suyu bünyesinde tutmayan bahçe toprağı kullanmanız, küstüm çiçeği bakımı için idealdir. Küstüm çiçeği bir tropikal tür olduğu için yaz mevsiminin sıcaklığını oldukça sever. Ancak yaz mevsiminde toprağının çok kuru kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle daha sık sulamanızı öneririz. Eğer yaz mevsiminde küstüm çiçeği bir fidan halinde ise, her gün sulamayı unutmamalısınız. Bu, bitkinin gelişmesi için oldukça önemlidir. Sulama miktarına dikkat ettiğinizde, küstüm çiçeğinin ne kadar çabuk büyüdüğünü ve çiçek açtığını siz de göreceksiniz.
Küstüm Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?
Hem de çok! Çünkü küstüm çiçeği, sıcak bölgelerde yetişen tropikal bir türdür. Onu güneşten bağımsız düşünmek çok yanlış olur. Özellikle yaz mevsiminin sıcak günlerinde, tüm güzelliği ile yaşam alanlarınızı zenginleştirir. Güneşi çok sevdiği için günde birkaç saat güneşlendirmenizi tavsiye ederiz. Ancak yine de yaz mevsiminde güneş ışınlarının altına doğrudan koymak bitkiye zarar verebilir. Bu dönemde korunaklı bir şekilde güneşlenmesini sağlayabilirsiniz. Genel olarak bulunduğu ortamın güneş alması ve aydınlık olması, bitkinin gelişimi için oldukça önemlidir. Siz de bu güzel bitkiye yaşam alanlarınızda yer açmak istiyorsanız, bulunduğu ortamın güneş almasına ve aynı zamanda uygun sıcaklığa sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü küstüm çiçeği bu ortamda kendini gösteren ve uzun süre yaşayabilen bir türdür.
Küstüm Çiçeğinin Yaprakları Neden Kapanır?
Bu güzel çiçeğin en bilinen özelliği, ona dokunduğunuzda yapraklarının kapanmasıdır. Aslında bu, küstüm çiçeği için bir savunma mekanizmasıdır. Çünkü temas, küstüm çiçeği için bir tehlike unsurudur. Eğer yaprakları kapandığında temas etmeye hala devam ederseniz, kendini hala tehlikede sanabilir. Böyle bir durumda ise çiçek kendini oldukça aşağıya çeker ve gövdesinde bulunan iğneleri çıkartır. Bu iğneler de aslında birer düşman savardır. Böylece kendisine saldırıda bulunan böcekleri ve hayvanları uzaklaştırmış olur.
Çiçeklerini Ne Zaman Açar?
Küstüm çiçeği daha çok yeşil yaprakları ile bilinir. Ancak bu güzel bitki, pembe ve mor renkte çiçekler de verir. Havaların ısınmaya başladığı mayıs ve haziran aylarında açmaya başlayan çiçekler, hava sıcaklığının düştüğü ekim ayının ortasına kadar açmaya devam eder. Bu güzel çiçekler ile küstüm çiçeği, yaşam alanlarınızı yaz boyunca renklendirir. Siz de doğru bakım koşullarını sağladığınızda, pembe ve mor renkli çiçeklerine hayran kalacaksınız.
Küstüm Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Çok yıllık bir bitki olmasına rağmen soğuk havalara karşı oldukça dayanıksız ve hassastır. Bu nedenle soğuk dönemlerde bakımının eksiksiz yerine getirilmesi gerekir.
- Yağmur yağdığı zaman kırılmamak için yapraklarını kendi kendine kapatır ve kendini koruma altına alır.
- Eğer küstüm çiçeğinin bir sonraki sene yeniden çiçek açmasını istiyorsanız, tohumlarını verdikten hemen sonra solmuş olan yapraklarını ve dallarını budamanız gerekir.
- Küstüm çiçeği bakımı için en doğru toprak, humuslu ve organik madde açısından zengin topraklardır.
- Küstüm çiçeğine temas etmeniz halinde turgorin isimli kimyasal bir madde salgılar. Bu madde salgılandıktan sonra yaprak kısımları da suyla dolar.
- Bakımları yapıldığı zaman küstüm çiçeğinin ömrü yaklaşık 6-7 senedir.
Kendine has özelliği ile küstüm çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını, sizin için yukarıdaki yazımızda derledik. Siz de bakım aşamalarını doğru uygulayarak ve küstüm çiçeğinin ihtiyaçlarını dinleyerek, bu güzel bitkinin uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayabilirsiniz.