Kurdele Çiçeği Çoğaltma: En İyi 2 Yöntem
Kurdele bitkisinin (Chlorophytum comosum) çoğaltılması ödüllendiricidir, çünkü kolaydır ve yeni bitkiler yapmak için kesimler kullanmak neredeyse hiçbir maliyeti yoktur. Kendiniz veya hediyeler için sayısız bitki yapabilirsiniz. kurdele bitkileri, güzel yeşil veya alacalı yaprakları, havayı temizleme potansiyeli ve bakım kolaylığı nedeniyle değerlidir. Gelişmek ve “koşucular” ve kurdele adı verilen bebek bitkicikleri üretmek için yalnızca iyi drene edilmiş toprağa, dolaylı ışığa ve orta derecede sulamaya ihtiyaçları vardır. Kurdele bitkilerini çoğaltmayı öğrenmek yalnızca birkaç malzeme gerektirir ve yöntemlerin tümü basittir. İşte Kurdele çiçeği çoğaltma yöntemleri…
Ana bitkinizin bebek fidanları varsa, onları stolondan (bebeğin büyüdüğü uzun gövde) ayırabilir ve bebekleri köklendirebilirsiniz. Bebekleri kesin, kurdele bitkiciklerine mümkün olduğunca yakın kırpın, çirkin, sararmış dışkıyı çıkarın. Daha sonra, onları suda çoğaltın veya kesik uçları aşağı gelecek şekilde doğrudan toprağa dikin. Suda yayılırsa, kökler yedi ila 10 gün içinde oluşur. Toprak yöntemini kullanmak biraz daha uzun sürebilir, ancak kökler daha güçlü olacaktır.
Kurdele çiçeğiniz kurdele yavruları üretmiyorsa, orijinal bitkinin olgunlaşması daha uzun sürebilir, saksı çok büyüktür, bu da bitkinin üreme yerine kök üretimine konsantre olmasına veya bitkinin çok fazla ışık almasına neden olabilir. Bitkiniz çok sayıda kurdele üretiyorsa, onları budamalısınız. Budanmış bir bitki daha güçlüdür ve gübre veya su için bitki yavrularıyla rekabet etmez.
Kurdele Çiçeği Çoğaltma ve Bakım İpuçları
- Kurdele çiçeklerini çoğaltmak için en iyi zaman, ilkbahar ve yaz büyüme mevsimleridir, ancak bu bitki o kadar kolay yetiştirilir ki, yıl boyunca çoğaltılabilir.
- Yeni kurdele çiçekleri yapmanın tek yolu, onları tohumdan büyütmek, kurdeleleri bölmek veya kesmek ve onları suda, toprakta veya stolonları aracılığıyla köklendirmek. Yaprak kesimlerinden kurdele bitkisi yetiştiremezsiniz.
- İç mekanda büyüdüğünde, bu sıcak hava uzun ömürlüleri sıcak sıcaklıkları ve nemli havayı sever; 1o derecenin altındaki sıcaklıklara tolerans göstermezler.
- Nemli ama ıslak olmayan toprağı tercih ederek düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar – en az haftada bir su, sonbaharın sonlarında veya kış aylarında daha az su.
- Bu çiçek birçok toprak türünde büyüyebilir, ancak en iyi tınlı, iyi drene olan toprakta yetişir.
- Büyüme mevsimi boyunca (ilkbahardan sonbahara kadar) ayda bir kez gübre verin.
- Kökleri saksıyı aştıktan sonra bitkinizi gerektiği gibi yeniden saksılayın. Kurdele bitkileri açık gölgeyi veya parlak, dolaylı ışığı tercih eder.
Ekipman / Araçlar Tüm Yöntemler
Kalem veya dibber (fide kazığı)
Temizlenmiş keskin bıçak, çiçek kesiciler veya makaslar
Malzemeler / Su Yöntemi
Şeffaf cam kavanoz (her kurdele için 1 adet)
Kavanozu dolduracak kadar su
Tüm Yöntemler
Topraksız tohum başlangıç karışımı
10 – 15 cm’lik saksı (her kurdele için 1 adet)
Kurdele Çiçeği Çoğaltma: Suda Köklendirme
Suda köklendirme yöntemi, önce bitkinin köklerini geliştirmenize, ardından onu önceden kurulmuş köklerle toprağa ekmenize olanak tanır. Bu yöntem, kurdele bitkisinin saksıda daha hızlı büyümesini sağlar. Bitkinin kesimden saksıya alınması biraz daha zaman alır, ancak köklerin gelişimini izlemenizi ve güzel bir dekor oluşturmanızı sağlar. Adımlar kolaydır:
Kavanozu Suyla Doldurun
Temiz, berrak bir kavanoz toplayın ve suyla doldurun. Suyun klorsuz hale gelmesi ve oda sıcaklığına gelmesi için bir saat bekletin. Suyu bekletirken, keskin bir bıçak, çiçek makası veya makas gibi kesme aletinizi almak ve bıçağı temizlemek için biraz alkol kullanmak için mükemmel bir zamandır.
Kesimlerinizi Toplayın
Ana bitkinin stolonu boyunca, kurdeleleri stolondan dikkatlice çıkarın. Bunu tabanları boyunca keserek yapın. Stolon kesme konusunda endişelenmeyin. Kaldırılırsa sorun değil, ancak tutulursa sonunda stolondan daha fazla kurdele oluşacaktır.
Kurdeleleri Ana Bitkiden Dikkatlice Çıkarın ve Kavanoza Ekleyin
Yeni kesimi, örümceğin en altını kaplayacak kadar derin suya yerleştirin. Yaprakların suya temas etmesine izin vermeyin, gerekirse bitkinin yerini değiştirin.
Kavanozu Güneş Işığına Yerleştirin
Kavanozu dolaylı güneş ışığına maruz bırakın ve bekleyin. Bulanıklaştığında suyu değiştirin ve köklerin gelişmesini bekleyin. Bir süre sonra köklerin oluştuğunu görmeye başlayacaksınız. İyi bir kök grubunuz olduğunda, yeni kurdele bitkisini sudan çıkarın.
Köklerin Gelişmesini Bekleyin ve Saksılayın
Kökler yeterince geliştiğinde, drenaj delikleri olan bir saksıya topraksız tohum başlangıç karışımı doldurun. İyi drenaj sağlamak için perlit ekleyin. Yeni kurdele bitkisinin sadece köklerini yerleştirmek için derin ve geniş bir delik açmak için bir kurşun kalem veya dibber kullanın.
Bir saksıyı topraksız saksı karışımı ile de doldurabilirsiniz.
Köklendirdiğiniz çeliklerii, bitki seviyesinin tabanı toprağın tepesinde olacak şekilde toprağın derinliklerine yerleştirin. Kökleri toprakla örtün. Başlangıç karışımını nemlendirin ama ıslatmayın. Yeni saksı bitkisini dolaylı güneş ışığı alan sıcak bir yere yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı kurdele çiçeğini öldürebilir.
Kesimleri Kontrol Edin
Hafifçe çektiğinizde ve bitkiniz ürün verdiğinde henüz köklenmemiştir; hala daha zamana ihtiyacı var. Kökler sonunda kendilerini toprağa yerleştirecek ve dallara ayrılacaktır. Çektiğinizde ve dirençle karşılaştığınızda, bitkiniz kök salmaya başlar.
Kurdele Çiçeği Çoğaltma: Saksıda Köklendirme
Saksılama, kök oluşturmanın en kolay ama en çok zaman alan yöntemidir. Köklendirme hormonu kullanmak süreci hızlandırabilir ama gereksizdir.
Çiçek bakımı için toprak pH’ı çok önemlidir. “Toprak pH’ı Nasıl Ölçülür? Adım Adım Toprak pH Ölçme Rehberi” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bazı dallar, ana bitkiden sarkarken zaten köklere sahip olabilir. Diğerleri henüz kök geliştirmemiş olabilir, ancak yine de zamanla iyi kök salmaları muhtemeldir. Bunlar kurulması en kolay olanlardır. Doğrudan ana bitkiden bir kurdele alın ve köklenene kadar yeni saksıya yerleştirin. Bu şekilde yaparak baştan saksılı bir bitki elde edersiniz, ancak köklenme daha uzun sürer ve köklerin ne zaman geliştiğini görmezsiniz.
Bu yöntemi kullanmanın yararı, köklerin başlangıçtan itibaren daha güçlü olması ve daha fazla kök salmaya ihtiyaç duymamasıdır. Suda yetişen kökler biraz zayıf olabilir ve toprağa alışmaları gerekir. Saksı yöntemiyle çoğaltmanın adımları şunlardır:
Aletlerinizi Temizleyin
Gerçekten keskin bir bıçak, çiçek kesiciler veya makaslar olsun, kesme aletinizi bıçağı alkolle silerek temizleyin.
Kesimlerinizi Toplayın
Ana bitkinin stolonu boyunca, kurdeleleri stolondan dikkatlice çıkarın. Bunu tabanları boyunca keserek yapın.
Saksıyı Toprakla Doldurun
Bir saksıyı topraksız tohum başlangıç karışımıyla doldurun. Yeni kurdele bitkisinin sadece dibine sığacak kadar derin bir delik açmak için kaleminizi veya dibberinizi kullanın. Kökleri oluşmaya başlayan dalları hasat ettiyseniz, deliği kökleri alacak kadar derin yapın.
Çeliklerinizi Ekin
Kurdele bitkisini kökleri kadar derine yerleştirin ve üzerini toprakla kapatın. Bitkinin tabanını toprak çizgisiyle aynı seviyede tutun. Kök hormonu kullanmak isterseniz dikimden önce örümceğin altını ürünün talimatına göre hormona batırın. Başlangıç karışımını nemlendirin ama ıslatmayın.
Dolaylı Güneş Işığına Yerleştirin
Yeni saksı bitkinizi dolaylı güneş ışığı alan sıcak bir yere yerleştirin. Köklerin kendilerini toprakta kurması ve genişlemesi için biraz zaman verin. Bitkiyi hafifçe çekin; dirençle karşılaşırsanız, bitkiniz kök salmıştır. Bitkiniz veriyorsa henüz köklenmemiştir ve biraz zamana ihtiyacı vardır.