Kudüs Kirazı Bakımı: İç ve Dış Mekanları Aydınlatın
Neşeli renkleri, tatlı meyveleri ve talepkar olmamasıyla o hep aradığınız ev bitkisi olabilecek bir seçenek var! Kudüs kirazı bakımı rehberimizle iç ve dış mekanları zahmetsizce aydınlatın!
Kudüs kirazı (Solanum pseudocapsicum) veya kış kirazı olarak da bilinen ile sonbahar saksılarını veya kapalı bahçenizi çabasız bir şekilde aydınlatabilirsiniz! Genellikle renkli meyvesi için değerli bir saksı bitkisi olarak satılan bu çiçek, son dönemde popülerliğini yeniden kazandı. Parlak yeşil yapraklar, kiraz domatesi andıran uzun ömürlü kırmızı, sarı veya turuncu meyvelere dönüşen küçük beyaz çiçekler için mükemmel bir zemin sağlar. Bu da kapalı balkonlar, bahçeler ve saksılar için harika bir renk cümbüşü yaratır. Eski zamanların favori bitkisi, zahmetsiz bakımı ve neşe veren renkleriyle yeniden sahalara geri dönüş yapıyor gibi görünüyor. Siz de yılın çiçek trendini solanum çiçeği ile yakalamak için Kudüs kirazı bakımı rehberimize göz gezdirebilirsiniz!
Kudüs Kirazı (Solanum) Nedir?
Kudüs kirazı bitkileri, Solanum pseudocapsicum, Noel kirazı veya kış kirazı olarak da adlandırılır. Taşıdığı meyvenin kiraz değil, onlara benzeyen zehirli meyveler (veya kiraz domatesleri) olduğu ve bitkinin Kudüs’ten gelmediği, ancak o bölgeye daha sonra birileri tarafından dikilmiş olabileceği için adının yanlış isimlendirildiği söyleniyor. Solanum çiçeği, gerçekten de adının aksine, aslında Güney Amerika’ya özgüdür. Kış kirazı, dik, gür, yaprak dökmeyen bir çalı olarak görünür. Yerel fidanlıklardan yılın herhangi bir zamanında alınabilir ve yıllık kış meyvesi olarak kabul edilir. Solanum bitkisi, eliptik ve yaklaşık 7,6 cm uzunluğunda koyu yeşil, parlak yapraklara sahiptir.
Kudüs Kirazı Yenir Mi?
Kış kirazı, bakmak ve ortamlara renkli bir hava katmak için birebirdir. Bunun yanı sıra küçük domatese benzeyen bitki ağzınızı sulandırabilir ama bu renkli ve tatlı görünen meyveyi yemek büyük bir hata olabilir. Neşeli renklerine rağmen bitkinin tüm kısımları, özellikle meyvesi insanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir. Bu nedenle, güzelliğinin tadını çıkarabileceğiniz, ancak meraklı çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde sergileyin.
Kudüs Kirazı Bakımı Nasıl Yapılır?
İdeal olarak, kendi Kudüs kirazınızı yetiştirmeye başlamak için en iyi zaman, don tehlikesi geçtikten sonra ilkbahardır. Tohumu ilkbaharda ekin ve sonbaharın sonlarında olgun ve meyve vermeye hazır olmalıdır. Tohumu yerleştirildikten sonra, toprağın nemli kalmasını ve kurumamasını sağlamak için bitkiyi düzenli olarak sulayın. Çiçek açmaya veya meyve vermeye başlayana veya daha soğuk mevsimler gelmeye başlayıncaya kadar tutarlı bir sulama düzenini sürdürmek önemlidir. Saksıda yetiştiriliyorsa, yetiştirme sırasında her 2 haftada bir sıvı gübre ile düzenli olarak besleyin.
Kudüs Kirazı bakımıyla ilgili daha fazla bilgi için Kudüs Kirazı nasıl çoğaltılır ve Kudüs Kirazı saksı değişimi nasıl yapılır yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Solanum Bakımı: Püf Noktalar
- Kudüs kirazını, iç mekanlarda cereyan olmayan, sıcak ve aydınlık bir yerde büyütün. Toprak yüzeyi kuruduğunda, ancak bitkiler solmadan önce iyice sulayın. Günler uzadıkça ilkbaharda gübrelemeye başlayın.
- Sulamak ve beslemek bir şeydir, ancak yeterince güneş ışığı almasını sağlamak başka bir şeydir. Konum bunda büyük bir rol oynamaya yardımcı olurken, bitkinin ışığa aşırı ve az maruz kalması, açıklayıcı işaretlere sahip olacak ve çiçeklenme ve meyve üretimini potansiyel olarak etkileyebilir.
- Eğer iç mekanda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, poleni dağıtmak için çiçeklenme döneminde hafifçe sallamayı unutmayın; kapalı alanda yetiştiriliyorsa ve henüz çiçek yoksa bitki yeterince güneş ışığı almıyor olabilir.
- Kudüs Kirazı polen olmadan meyve veremez, bu yüzden henüz çiçekleri yoksa, o zamana kadar meyvesi de olmayacaktır.
- Sıcak mevsimlerde yapraklar sararmaya başlarsa, aşırı sulanmanın veya güneş ışığına aşırı maruz kalmanın bir işareti olabilir. Bu durumda, sulamayı kesmeyi veya kısmi gölgede bırakmayı düşünün. Yeni yapraklar eskilerinden daha küçük görünüyorsa, bu toprağın değiştirilmesi gerektiğinin bir göstergesi olabilir.
- Meyve verme döneminden hemen sonra budama, kuvvetli büyümesini sağlar; iyi güneş ışığı altında budadıktan sonra dışarıya dikmek, 8 – 10 santimlik bir süs çalısına dönüşmesi için yüksek başarı oranları sağlayacaktır.
- Büyüyen Kudüs kirazları, zengin, iyi drene olan bir toprağa dikilmelidir. Kudüs kiraz bitkilerini gerektiği gibi sulayın ve düzenli olarak gübreleyin. Bitki büyürken her iki haftada bir sıvı gübreyle besleyin.
- Bir ev bitkisi olarak, Kudüs kiraz bitkilerini, orta derecede ışığa tahammül edecek olsalar da, mümkünse tam güneşte yerleştirin.
- Don olmayan bir bölgede yaşıyorsanız ve bir ev bitkisi olarak Kudüs kirazınızı yetiştiriyorsanız, meyve verdikten sonra bitkiyi sert bir şekilde budayın ve ardından bahçenizde güneşli bir yere dışarıda dikin. Kudüs kiraz bitkinizin büyüyerek 0,5 – 1 metre boyunda bir süs çalısına dönüşme ihtimali yüksektir. Don olan bölgelerde, bitkiyi her yıl kazıp, dışarısı ısınana ve tekrar taşınabilir hale gelene kadar içeride saklayıp büyütmeniz gerekecektir.
- Güzel bir süs bitkisi olan Kudüs kirazı hem dekoratif hem de göz ardı edilmemesi gereken zehirlidir. Tatlı hisleri uyandıracak bir süsleme olarak muhteşem bir şekilde hizmet etse de, size ve hanenin herhangi bir üyesine zarar verebileceğini unutmayın. Bu nedenle onu güvenli ve ulaşılması nispeten zor bir yere koyun.