Kraton Bitkisi Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Evinizi yalnızca renkli çiçeklerle canlandırabileceğinizi düşünüyorsanız kraton bitkisiyle henüz tanışmadınız demektir! Göz alıcı, büyümesi kolay, öldürmesi zor bir ev bitkisi arayanlar için tüm saksı değişimi ve bakım sırları burada.
Kraton (Codiaeum variegatum), yeşil, sarı, kırmızı ve turuncu alacalı beneklerle işaretlenmiş geniş, gösterişli yaprakları ile ayırt edilen çarpıcı bir bitkidir. Yaprak şekli, çeşitliliğe bağlı olarak değişir. Tıpkı boyu gibi. Kratonunuzun serpilip yeni bir saksıya ihtiyaç duyduğu o anlarda doğru saksı değişimi yapmak, bitkinizin çok daha uzun süreler size eşlik etmesini sağlar. Gelin bunu ne zaman ve en pratik şekilde nasıl yapacağınızı birlikte keşfedelim!
Kraton Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Kraton, genellikle tropikal iklimlerde ve açık havada yetiştirilir. Diğer alanlarda, kraton bir iç mekan bitkisi olarak yetiştirilir. Bitki mevcut evini aşma belirtileri göstermesi, kratonu daha büyük bir saksıya koymanın zamanı geldi anlamına gelir.
Kratonu yalnızca gerektiği kadar ve yalnızca ilkbaharda veya bitkinin aktif olarak büyüdüğü yaz başlarında yeniden saksılayın. Kökler drenaj deliğinden büyüyorsa veya toprağın tepesinde kökler görüyorsanız, bitkinin saksı değişimine ihtiyacı var demektir.
Bir kratonu yeniden saksılamanın zamanının geldiğini gösteren başka işaretler de var. Örneğin, su, saksı toprağına emilmeden drenaj deliğinden düz bir şekilde akıyorsa, bitki köke kötü şekilde bağlıdır. Ayrıca bitkinin saksıdan çıkarılması ve köklerinin incelenmesi de faydalı olabilir. Çıplak köklere tutunan çok az toprak varsa da saksı değiştirme zamanı gelmiştir.
Kraton Bitkisi Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
İlk üç büyüme mevsimi için her yıl ilkbaharda veya yaz başında genç bir kratonun saksısını değiştirin. Bundan sonra, yalnızca drenaj deliklerinden büyüyen kökleri fark ettiğinizde veya toprak seviyesinde büyüyen kökleri gördüğünüzde saksıyı değiştirin. Her zaman geniş drenaj delikleri olan bir saksı alın. Her yeni saksı, eskisinden yalnızca bir boy daha büyük olmalıdır.
- Bir saksı seçin: Mevcut saksıdan sadece 3 – 4 cm daha büyük bir saksı kullanın, ancak bu bitkinin oldukça dik büyüdüğünü unutmayın, bu nedenle çok küçük bir saksı, bitkinin ağırlığı altında dik duramayabilir. Kratonlar çok fazla su tutan toprakları tolere edemediğinden, kratonu her zaman altta bir drenaj deliği olan bir saksıya koyun. Toprağın delikten akmasını önlemek için drenaj deliğini yakın kısımlara kırık çömlek parçaları ekleyin.
- Kratonu saksısından çıkarın: Kratonu dikkatlice saksısından çıkarın. Bitki sıkışmışsa, saksıyı ters çevirin ve saksıya elinizin topuğuyla dikkatlice ama sıkıca vurun.
- Kökleri gevşetin: Kökleri parmaklarınızla hafifçe gevşetin. Kökler sıkı bir top şeklinde sıkıştırılmışsa, bir bıçağın ucuyla kök topunu çizin.
- Saksı karışımı ile saksıyı hazırlayın: Kratonun kök topunu saksının kenarından yaklaşık 3 – 4 cm uzağa getirmek için yeterli saksı karışımını kullanarak yeni bir saksının dibine az miktarda ticari saksı karışımı yerleştirin. Bir kraton bitkisi için en iyi toprak, iyi drene olandır; Aksi takdirde, kraton, seçtiğiniz saksı toprağı hakkında oldukça bağışlayıcıdır.
- Kratonu dikin: Kratonu saksıya koyun. Kök topunun çevresine saksı karışımı ekleyin ve ardından saksı karışımını parmaklarınızla hafifçe bastırın. Sıkıştırılmış saksı karışımı havanın köklere ulaşmasını engellediğinden, saksı karışımını çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin.
- İyice sulayın: Drenaj deliğinden su serbestçe akana kadar kratonu iyice sulayın. Fazla suyun akmasına izin verin ve saksının dibinin suda durmasına izin vermeyin.
- Düzenli olarak gübreleyin: Kratonunuzu ilkbahar ve yaz aylarında dengeli bir gübre ile gübreleyin.
Saksı Değişimi Sonrası Olası Kraton Problemleri
Kratonlar titiz bitkilerdir. Serin rüzgarlar, yetersiz nem ve yetersiz toprak veya yetersiz besinler bu bitkinin sağlığını etkiler ve zararlılar, hastalıklar ve cansız bir görünüm gibi bir dizi sorunu davet edebilir. Bitkinizin gelişmesini sağlamak için çevresini elinizden geldiğince kontrol edin.
- Donuk renkli yapraklar: Bitkinin en canlı renkleri parlak ışıkla gelir, ancak sıcaklıklar bunaltıcı olmamalıdır. Tropik bölgelerde yaz, bazı kratonlar için biraz fazla olabilir. Sıcak hava dalgası veya daha yüksek sıcaklıklar sırasında gübre uygulamasını azaltın veya durdurun. Yoğun sıcak günler kratonu strese sokar ve grileşmeye veya düz renklere neden olabilir. Fanlar veya havalandırma, yaprakları soğutabilir ve yaprakların sağlığının korunmasına yardımcı olur. Su seviyelerini kontrol edin ve yüksek ısı dönemlerinde bitkinin kurumasına izin vermeyin.
- Kıvrılan ya da yuvarlanan yapraklar: Yapraklar büyüdüğünde ve renk düz veya dolu olduğunda yapraklar yuvarlanabilir veya bükülebilir. Bunu düzeltmek için gübreyi azaltın. Bitki muhtemelen çok hızlı büyüyor ve düzgün büyümesi için daha fazla ışığa ihtiyacı olabilir. Mümkünse saksıyı daha fazla ışık alan bir yere taşıyın.
- Yaprak dökülmesi: Kratonlar, yapraklarını herhangi bir soğuk rüzgarda veya düşük derecelerde dökme eğilimindedir. Bitkiniz açık havada bir saksıdaysa ve hava soğuyacaksa bitkiyi mutlaka içeri taşıyın. Böceklenmeler de yaprakların dökülmesine neden olabilir. Küçük yumurtalar veya böcekler için yaprakların alt kısımlarını yakından inceleyin. Zararlıları gidermek için yaprakları böcek öldürücü sabunla temizlemeniz veya etkilenen bölgeleri bahçe yağıyla tedavi etmeniz gerekir.
Daha fazla kraton bakım önerisi için diğer yazılarımızı ziyaret edebilir, farklı bitkilerin bakımları ve onları tamamlayacak anlamlı mesaj örnekleri için sitemizde küçük bir gezinti yapabilirsiniz!