Kraton Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Evinizi yalnızca renkli çiçeklerle canlandırabileceğinizi düşünüyorsanız kraton bitkisiyle henüz tanışmadınız demektir! Göz alıcı, büyümesi kolay, öldürmesi zor bir ev bitkisi arayanlar için tüm bakım ve çoğaltma sırları burada.
Tüm bitkiler arasında kratonlar çiçek aranjmanlarını geliştirmek için en çok tercih edilenlerdendir. Telaşlı doğasına rağmen, kraton, iç mekan dekorunuza huzur taşıyacak bir görünüme de sahiptir. Bu nedenle, her bahçıvanın onu rengarenk yapraklarından daha çok görmeyi sevmesi anlaşılabilir.
Kraton bebeklerinizi hızlı bir şekilde üç basit yolla çoğaltabilirsiniz; gövde kesme, hava katmanlama ve yaprak sapı köklendirme. Yayılma, kraton bebeklerinizi çoğaltmanıza yardımcı olur ve orijinal özelliklerini canlı tutar. Ek olarak, zaman zaman onları yaymak onlara tazelenmiş görünümler sağlar. kraton Yayılımı hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Kraton Bitkisi Ne Zaman Çoğaltılır?
Kratonu çoğaltıp çoğaltmaya çalıştığımızda, madalyonun iki yüzü ile karşı karşıyayız. Bazen sağlıklı büyüyen bir bitkidir, bazen de çoğaltma görevini batırırız. Bu nedenle, onları ne zaman çoğaltmanız gerektiğini bilmek, işin çok önemli bir kısımdır.
Kratonlar, kış aylarında uykudayken ilkbaharda en iyi şekilde gelişirler. Buna ek olarak, ocak, şubat veya mart gibi erken ilkbaharlar, onları çoğaltmak için ideal aylardır. Bunun nedeni, bu zaman dilimlerinde büyüme evrelerinin nispeten yüksek olması ve biraz zaman içinde görülen duyarlı büyümeye sahip olduklarından çoğaltmanın kolayca yapılabilmesidir.
Bu arada büyüme evrelerinde aktif büyüme gösterirler ve kök koşulları da yüksek işlevlidir. Tüm bu faktörler, güçlü bir rejenerasyona yardımcı olur. Son olarak, bir kraton yalnızca olgunlaşma evresinde denemeli ve çoğaltmalısınız, çünkü çoğaltma işlemi bir bebek kraton öldürebilir. Ek olarak, olgunluğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa, kratonunuz çok uzun veya gür olduğunda çoğaltabilirsiniz. Genellikle bitkilerin çevresinde görebileceğiniz bir sütlü öz suyu vardır ve çoğalırken bir eldiven giymek en iyisidir.
Kraton Çiçeği Yapraktan Çoğaltma
Kraton bitkisi yapraktan çoğaltma yapmak için oldukça uygundur. Üreme sırasında en kritik faktörlerden biri sağlıklı büyüyen bir kraton seçmektir. Sağlıklı kratonu seçtikten sonra, her kratonun cilt tahrişine neden olabilecek diterpen esterleri içerdiğini bilmek çok önemlidir. Kratonunuzu çoğaltmak için, en az üç ila beş yapraklı sağlıklı bir bitkiden 6- 10 santimlik bir kesime ihtiyacınız olacak. Köklendirme hormonu kullanarak bu işlemi hızlandırabilirsiniz. Sapın kesik ucunu köklendirme hormonuna batırın, ardından drenaj delikleri olan bir saksıya dik olarak ekin. Sulayın ve gerisini zamana bırakın.
Kraton Bitkisi Nasıl Çoğaltılır: Diğer Yayılma Yöntemleri
1. Kök Kesme
Kratonunuzu kısa ve gür tutmayı seviyorsanız, onu gençleştirmenin en iyi yöntemi kök kesme ile çoğaltmadır. Ortalama bir kraton 1 – 3 metre uzunluğa kadar büyüyebildiğinden, üst kısımları soyabilir ve kesebilirsiniz.
- Bir büyüme nodülünün altında en az üç yaprak kümesi ile yaklaşık 8 – 10 cm’lik uç kesimler kesin. Gerçekten de, kesilen alan yeni köklerin oluşmaya başladığı bir yara taşıyacaktır.
- Kesime gelince, öz suyu kurutmak için toz kömürü (varsa) kullanabilir veya hatta gazetenin üzerine koyabilirsiniz.
- Ardından, kesimi hafif bir nemli kum veya perlit ve sfagnum turba yosunu karışımına yerleştirin.
- Son olarak, mükemmel sıcaklığı ve saksı karışımını korumak, kesimi sıcak ve nemli tutacaktır. Toplamda, köklenme bir ay içinde görünecektir.
2. Hava Katmanlama
Uzun bacaklı bir kratonunuz olduğunda, onları hava katmanlama yoluyla yaymanın her zaman en iyi yolu budur çünkü bu onlara gür bir gelişme ve yeni bir görünüm verecektir.
- Bir büyüme düğümünün hemen altındaki gövdenin etrafında veya gövdenin ortasından yukarı doğru yaklaşık 1- 3 cm’lik bir şerit kesin.
- Düz bir tahta kürdanı yana doğru kaydırarak çapraz kesik yaranızı açık tutun.
- Kürdanla yarayı tutarken biraz köklendirme hormonu uygulayın.
- Damıtılmış veya arıtılmış suyla nemlendirilmiş bir avuç sfagnum yosunu ile yara bölgesini sarın.
- Şimdi, kratonunuzun açık yarasını bantlamak için plastik sargı kullanın.
- Birkaç hafta sonra, bitki plastik sargıya karşı yeni bir kök sergileyecek.
- Yeni kökler geliştikten sonra, tüm gövde katmanlamanın altında dikkatlice; sonra, perlit, kum ve turba yosunu ile doldurulmuş hafif bir kap oluşturun, ardından kesimi içine yerleştirin.
- Köklenme ve kesim bir ay içinde gelişecektir.
Kraton Bitkisi Çoğaltma Sonrası Bakımı
Birçok ev bitkisi gibi, bir kratonun bakımı da uygun sulama ve nemi içerir. Tropikal bir bitki olduğu için yüksek nemden yararlanır, bu nedenle onu bir çakıl tepsisine yerleştirmek veya düzenli olarak buğulamak, en iyi şekilde görünmesine yardımcı olacaktır. Kaplarda büyüyen kraton, yalnızca toprağın üst kısmı dokunulamayacak kadar kuru olduğunda sulanmalıdır. Daha sonra su kabın dibinden akana kadar sulanmalıdır.
Daha fazla kraton bakım önerisi için diğer yazılarımızı ziyaret edebilir, farklı bitkilerin bakımları ve onları tamamlayacak anlamlı mesaj örnekleri için sitemizde küçük bir gezinti yapabilirsiniz!