Kraton Bitkisi Bakımı: Renkleriyle Çiçekleri Kıskandıracak Bakım Sırları
Evinizi yalnızca renkli çiçeklerle canlandırabileceğinizi düşünüyorsanız kraton bitkisiyle henüz tanışmadınız demektir! İşte göz alıcı, büyümesi kolay, öldürmesi zor bir ev bitkisi arayanlar için Kraton bitkisi bakımı..
Bahçeniz ya da eviniz için renkli planlar yaparken, seçeneklerinizin rengarenk çiçeklere sahip bitkilerle sınırlı olduğunu düşünebilirsiniz. Kraton bitkisinin renkleri fikrinizi değiştirmeye yetebilir! En gösterişli çiçeklerle rekabet eden inanılmaz derecede parlak, alacalı yapraklara sahiptir. Rengarenk ve capcanlı görüntüsüyle kraton çiçeği evinize ve ofisinize zahmetsiz bir doku ve renk katar. Hayalini kurduğunuz ev ve ofis dekorasyonunu kraton bitkisinin kocaman ve rengarenk yapraklarıyla tamamlayabilirsiniz. Kraton bitkisi bakımı ipuçlarıyla çiçekleri gölgede bırakacak bir bitkiye sahip olabilirsiniz! Gelin, merak edilen sorulan cevabını ve tüm bakım sırlarını birlikte keşfedelim.
Kraton Bitkisi Nedir?
Kraton, yeşil, kırmızı, turuncu ve sarı lekelerle kaplı alacalı yaprakları ile bilinen, büyümesi kolay, öldürmesi zor bir ev bitkisidir. Kraton çiçeği, çarpıcı ve can alıcı renkleriyle evinize tropikal iklimin sıcak esintilerini getirir. Hindistan ve Malezya’ya özgü olan bu çiçek kırmızı, yeşil, beyaz, turuncu, pembe ve daha birçok farklı renkte yapraklara sahip olabilir. Doğru bakım ile 3 metreyi bulan bu çiçek, evinizin tüm dekorasyon ihtiyacını tek başına karşılayabilir.
Seyahati Sevmeyen Kraton Çiçeği
Bu bitkilerin telaşlı olma ününün bir nedeni, kötü bir ilk izlenim bırakma eğiliminde olmalarıdır. Çoğu zaman, bir kişi mağazadan eve yeni bir kraton getirir ve birkaç gün içinde bitki yapraklarının bir kısmını ve belki de tamamını kaybeder. Bu, hemen herkesin “Ben nerede yanlış yaptım?” diye düşünmesine neden olur. Kısa cevap, başarısız olmadınız; bu normal bir kraton davranışıdır.
Kraton Bakımına Başlamanın İlk Adımı Nedir?
Kraton bitkileri hareket ettirilmeyi sevmez. Hareket ettirildiklerinde hızlı bir şekilde şoka girebilir, bu da yaprak kaybına neden olur. Bu nedenle, bitkinin yerini mümkün olduğunca değiştirmekten kaçınmak en iyisidir. Bitkinin taşınmasının kaçınılmaz olduğu durumlarda (örneğin satın aldığınızda), yaprak kaybı konusunda panik yapmayın. Sadece uygun bakımı sağlayın ve bitki kısa bir süre içinde yapraklarını yeniden çıkaracak ve ardından dayanıklı bir ev bitkisi olduğunu kanıtlayacaktır.
Kraton Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Birçok ev bitkisi gibi, bir kratonun bakımı da uygun sulama ve nemi içerir. Tropikal bir bitki olduğu için yüksek nemden yararlanır, bu nedenle onu bir çakıl tepsisine yerleştirmek veya düzenli olarak buğulamak, en iyi şekilde görünmesine yardımcı olacaktır. Kaplarda büyüyen kraton, yalnızca toprağın üst kısmı dokunulamayacak kadar kuru olduğunda sulanmalıdır. Daha sonra su kabın dibinden akana kadar sulanmalıdır.
Hediyeleri Özelleştiren Kraton Bitkisi Anlamı
Kraton bitkisinin anlamı, bitkinin renk değiştiren yapraklarından gelir. Kraton’un renkli ve bazen renk değiştiren yaprakları, bitkinin değişimi simgelediği anlamına gelir. Üniversiteye ya da yeni bir işte başlayan, ev değiştiren veya emekli olan sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, hem anlamlı hem de uzun süre hayatta kalarak onlara sizden bir anıyla eşlik edebilecek bir armağan seçeneğidir.
Kraton Bitkisi Zehirli Mi?
Bu bitkinin tüm kısımları zehirlidir – özellikle tohumları – bu nedenle meraklı evcil hayvanların veya çocukların olduğu evlerde kullanılması önerilmez. Hasar gördüğünde, kraton cildi de tahriş edebilecek sütlü bir özsu üretir.
Kraton Çiçeği Yapraktan Çoğaltma ile Büyütülebilir Mi?
Kraton bitkisi yapraktan çoğaltma yapmak için oldukça uygundur. Kratonunuzu çoğaltmak için, en az üç ila beş yapraklı sağlıklı bir bitkiden 6- 10 santimlik bir kesime ihtiyacınız olacak. Köklendirme hormonu kullanarak bu işlemi hızlandırabilirsiniz. Sapın kesik ucunu köklendirme hormonuna batırın, ardından drenaj delikleri olan bir saksıya dik olarak ekin. Sulayın ve gerisini zamana bırakın.
Kraton Bitkisi Çiçek Açar Mı?
Kratonlar genellikle büyük, gür ve parlak yaprakları ile bilinir. Ancak nadir de olsa çiçek açarlar. Çiçekleri küçük, yıldız şeklindeki ve sarıdır. Çoğu zaman gür yaprakların arasında kaybolur ve dikkat çekmezler. Büyük yaprakların arasına uzun kümeler halinde sarkarak şık bir görüntü oluşturabilirler.
Kraton Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar
- Kratonu doğu, güney veya batı penceresi gibi güneşli bir yere yerleştirin. Bir kraton çok az ışık alıyorsa, yeni yaprakları daha az renkli olacaktır.
- Toprağı eşit derecede nemli tutun, ancak sulamalar arasında kurumasını bekleyin.
- Evinizde nem düşükse, haftada bir kez yaprakların etrafını suyla buğulayın veya bitkinin yakınında bir tepsi ıslak çakıl bulundurun.
- Kraton yaprakları toz mıknatıslarıdır. Yaprakları temiz ve tozsuz tutmak için ayda iki kez nemli bir bezle hafifçe silin.
- Bitki aktif olarak büyürken, ilkbahar ve yaz aylarında bitkiyi gübreleyin. Sonbahar ve kış aylarında, gübrelemeyi daha az veya tamamen gübrelemekten kaçının.
- Yeni kraton bitkileri 10-15 santimlik gövde kesimleriyle çoğaltılabilir. Alt yaprakları çıkarın ve kesimi bir bardak suya koyun. Kökler oluştuktan sonra küçük bir saksıya dikin.
- Kökler mevcut saksısı için çok büyümüşse, ilkbaharda değiştirin.
Göz alıcı kraton bitkisine dair bilgiler ilginizi çektiyse ve pratik önerilerle uzman seviyesine geçmeye hazırsanız durun! Sizin için birkaç sürprizimiz daha var. Kraton çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır ve kraton çiçeği ne zaman açar yazılarımızı inceleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: