Kauçuk Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Hızlı büyümesi, bakımının zahmetsiz olması ve kolayca çoğaltılabilmesi açısından iç mekan bitkileri arasında kauçuk çiçeğinin yeri vazgeçilmez. Bu güzel çiçeği en doğru ve en iyi şekilde yetiştirmek için saksı değişimi yapmak ise kaçınılmaz oluyor. Cicek.com’daki bu yazımızda, kauçuk çiçeği saksı değişimi süreci hakkında tüm bilgileri bulacaksınız!
Kauçuk çiçeği, hızlı büyüme özelliğine sahip olan bir bitki. Sadece boyu ve yaprakları büyümekle kalmıyor, aynı zamanda kökleri de oldukça hızlı büyüyor. Bu durum, beraberinde saksı değişimini getiriyor. Kauçuk çiçeğinin saksısını değiştirerek ona yeni bir yaşam alanı verebilirsiniz. Aynı zamanda büyümesini olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Aşağıdaki yazımızda kauçuk çiçeği saksı değişimi aşamalarını, doğru toprak seçimini, saksı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri, saksı değişiminin hangi koşullarda ve ne zaman yapılacağını sizler için derledik! Rehber niteliğindeki bu yazımız, sağlıklı bir kauçuk çiçeği yetiştirme konusunda size epey yardımcı olacak!
Adım Adım Saksı Değişimi
Kauçuk bitkisinin bakımı ve çoğaltılması ne kadar basitse, saksı değişimi de oldukça basittir. Sadece uymanız gereken bazı adımlar ve uygulamanız gereken birkaç püf noktası gerekiyor.
- Öncelikle bitkiyi mevcut saksısından çıkararak işe başlayın. Bunu yaparken bitkiyi gövdesinden tutun ve saksıyı ters çevirin. Toprakla birlikte bitkinin saksıdan çıktığını göreceksiniz.
- Saksıdan çıkardıktan sonra köklerinde kalan toprakları dikkatli bir şekilde temizleyin.
- Toprağı temizledikten sonra köklerinde herhangi bir çürüme varsa, çürük olan kısımları dikkatli bir şekilde ayırın. Kökler çok karışmışsa elinize açabilirsiniz ya da budama yapabilirsiniz.
- Yeni saksının tabanına bir miktar toprak ekleyin. Toprağın 3’te 1 oranında olması yeterli olacaktır.
- Köklerini temizlediğiniz bitkiyi saksının tam ortasına yerleştirin. Bunu yaparken, bitkinin gövdesinin bir önceki saksıdaki derinlikte olmasına özen gösterin.
- Bir elinizle gövdeyi tutarken, diğer elinizle boş kalan kısımları toprak ile doldurun.
- Son olarak bitkiyi bol miktarda sulayın ve toprağını nemlendirin. Fazla suyun saksı tabağında kalmamasına özen gösterin.
Kauçuk Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Saksı değişimi konusunda en önemli aşamalardan biri, doğru toprak seçimidir. Kauçuk bitkisi, bu aşamada da oldukça zahmetsizdir. Çünkü kauçuk çiçeği için piyasada satılan herhangi bir iç mekan toprağı yeterli olacaktır. Kauçuk çiçeği, nemli toprağı sever. Ancak toprağının drenajlı olması gerekir. Suyu bünyesinde tutmayan ve kolayca dışarı atabilen, yumuşak bir dokuya sahip olan, torf ve cocopeat karışımı ile hazırlanmış, perlit taşının bol olduğu bir toprak, kauçuk bitkisi için idealdir. Asitli topraklarda yaşayamayan kauçuk çiçeği, çok sıkı toprakta yaşayamaz. Ancak yine de gövdenin dik durabilmesi için gövdenin olduğu kısımdaki toprağın el ile sıkıştırılması gerekir.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksı değişiminin bir diğer önemli aşaması, saksı seçimidir. Çünkü saksı, bitkinin köklerinin ne kadar büyüyeceğine ve toprağının ne kadar nemli kalacağına kadar birçok adımı etkiler.
- Yeni saksısının, mevcut saksıdan 1 numara büyük olması yeterlidir. Eğer çok uzun süre saksı değişimi yapmadıysanız ve kökler sandığınızdan daha da büyüdüyse, 2 numara büyük bir saksıya geçebilirsiniz.
- Saksının mutlaka drenajlı olması gerekir. Kauçuk çiçeği nemli toprak sever ancak fazla suyu atması da önemlidir. Bu nedenle altında drenaj delikleri bulunan bir saksı seçmenizde fayda var.
- Alt tabanında deliklerin olması sadece fazla suyu atması için değil, hava alması için de önemlidir. Çünkü kauçuk bitkisi, hava almayı seven bitkilerdendir.
Kauçuk Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Kauçuk bitkisinin saksısını değiştirmek için en uygun zaman bahar aylarıdır. Yaz başlarken ya da biterken saksı değişimi yapmak, bitkinin değişim sürecine daha kolay adapte olmasını sağlar. Peki saksı değişim zamanının geldiğini nasıl anlayabilirsiniz? Yüzeydeki toprağı elinizde kazdığınızda köklerin çok fazla geliştiğini ve saksı köşelerine doğru uzandığını görüyorsanız, saksı değişim zamanı gelmiş demektir. Aynı zamanda uzun süredir saksısını değiştirmediyseniz, her yıl saksı değişimi yapmanızı öneririz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, mevsimi geldiğinde ve uygun nemlilik, sıcaklık oranına ulaştığında, kauçuk çiçeğinin saksısını değiştirebilirsiniz.
Kauçuk Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Saksı değişimi yaparken çok büyük bir saksı tercih etmek, toprağın kurumasını engeller. Toprak çok uzun süre ıslak kaldığında ise bitkinin kökleri çürür.
- Saksı değişiminden sonra çürümesini ve solmasını engellemek için, saksı değiştirmeden önce birkaç gün boyunca yeterli miktarda düzenli olarak sulamanız gerekir.
- Saksısını değiştirdikten sonra ilk birkaç gün bitkiyi düzenli aralıklarla kontrol etmenizi öneririz. Eğer solma meydana geliyorsa, bitkinin susuz kaldığını anlayabilirsiniz.
- Her bitki gibi kauçuk bitkisi de saksı değişimi sırasında şoka girebilir. Bu süreci iyi bir şekilde atlatabilmek için değişimden sonra bakım aşamalarını doğru şekilde uygulamanız gerekir.
- Yeni saksısına tutunması için gövdeyi tahta çubuklarla destekleyebilirsiniz. Böylece eğilmenin ve kırılmanın önüne geçersiniz.
Yukarıdaki yazımızda yer alan tüm aşamaları ve püf noktalarını uyguladığınızda, kauçuk çiçeği saksı değişimi sürecini de başarılı bir şekilde atlamış olursunuz! Siz de yeşil yaprakları ile oldukça hoş bir görünüme sahip olan bu bitkinin saksısını değiştirmek için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, rehber niteliğindeki bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Evinizde ya da ofisinizde yer açacağınız kauçuk çiçeği bakımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz!