3 Soruda Kartopu Çiçeği Bakımı
Eğer her dem yeşil kalabilen ve çiçekleri ile benzersiz görünen bir bitki arıyorsanız, tercihinizi kartopu çiçeğinden yana kullanabilirsiniz! Cicek.com’daki bu yazımızda kartopu çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulacaksınız!
Kartopu çiçeği, aslında yapay melez bir türdür ve Asya bölgesine özgüdür. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki, -35 dereceye kadar dayanabilir. Gilaburu ismiyle de bilinen bu bitkinin çiçekleri ilk açtığı zaman elma yeşili rengindedir. Sonrasında ise beyaz ve kremsi bir renge dönüşür. Solmaya başladığı zaman ise gül rengine yakın bir renk alır. Çiçeklerinin beyaz olduğu dönem, dallarında birer kartopu taşıyor gibi görünür. Siz de bu güzel çiçeğe yaşam alanlarınızda yer açmak istiyorsanız, kartopu çiçeği bakımı hakkında tüm bilgileri aşağıda bulacaksınız!
1. Güneş Işığını Sever Mi?
Elbette! Kartopu çiçeği, güneş alan kurak bölgeleri oldukça sever. Birçok türü bulunan bu çiçek, genellikle tam güneş gören yerlerde yetişir. Bazı türleri de yarı güneş alan ortamlarda yaşamak için uygundur. Eğer daha soğuk olan kuzey kesimlerde yetiştiriyorsanız, güneş ışığını doğrudan alması gerektiğini unutmamalısınız. Ancak yaşadığınız yer daha sıcak bir iklime sahip ise, yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Siz de kartopu çiçeğinin beyaz ve kocaman çiçekleri olsun istiyorsanız, bu güzel bitkiyi en az 6 saat boyunca güneş ışığı alacağı bir yerde konumlandırmalısınız.
2. Ne Kadar Sulamanız Gerekir?
Bu güzel çiçek, kuru topraktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle toprağını nemli tutmanız gerekir. Yaz aylarında haftada 2-3 olacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Hava sıcaklığının düştüğü dönemde ise daha az sulama yapabilirsiniz. Burada önemli olan, toprağının nemlilik oranını kontrol ederek sulama işlemini gerçekleştirmenizdir. Kartopu çiçeği suyu ne kadar sevse de, çok fazla sulama yapıp toprağını çamurlaştırmamanız gerekir. Nemli ve ılıman iklimleri sevdiği için özellikle yaz aylarında sulamanın yanında yapraklarına su da püskürtebilirsiniz. Böylece bitkiyi kurumaktan kurtarabilirsiniz.
3. Toprağı Nasıl Olmalı?
Kartopu çiçeği genel olarak nemli toprakları sever. Aynı zamanda toprağın humus bakımından zengin olması da önemlidir. Organik madde bakımından zengin olan verimli topraklar, kartopu çiçeği bakımı için idealdir. Toprağın verimini artırmak için her 2 yılda bir gübreleme yapılabilir. Kartopu çiçeğinin toprağının yüksek drenaj seviyesine sahip olması gerekir. Çünkü suyu seven bu bitkinin, fazla suyu topraktan dışarı atması da gerekir. Her ne kadar tuzlu topraklarda yetişebilse de, tuzlu topraklar kartopu çiçeği için uygun değildir. Geniş pH aralığına sahip olan toprakta yetişse de, orta seviyedeki asidik topraklar da uygundur.
Kartopu Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Eğer kartopu çiçeğiniz kuruduysa, sulama işlemini daha az yapmanız gerekir. Çünkü aşırı sulama yapmak daha çok çürümesine neden olacaktır.
- Kartopu çiçeğinin iyi bir şekilde gelişim göstermesi için sonbahar aylarında budama işlemi yapabilirsiniz.
- Kartopu çiçeğine iyi baktığınızda, boyunun 4 metreye kadar uzadığını görebilirsiniz.
- Eğer sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, bitkinin susuz kalmaması için haftada 3-4 kere sulamanızı öneririz.
Kartopu çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri yukarıdaki yazımızda bulabilirsiniz! Bu güzel çiçeğe yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak istiyorsanız, hiç geç kalmayın deriz!