Karanfil Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Adım Adım Karanfil Saksı Değiştirme Rehberi
Doğru saksı değişimi, göz alıcı karanfillerinizi size yıllar boyunca eşlik edebilecek şekilde büyütmenizi sağlar. Gelin tüm ipuçlarıyla beraber karanfil saksı değişimi yollarını birlikte inceleyelim!
Karanfiller, çarpıcı kesme çiçek aranjmanlarında kullanılmaları nedeniyle son derece popülerdir. Hem yıllık hem de çok yıllık türleri bulunan bu büyümesi kolay çiçekler, birçok bahçıvanın uzun zamandır favorisidir. Tohumdan yetiştirildiğinde, yetiştiriciler çok çeşitli renkli karanfil çiçekleri arasından seçim yapabilir. Heirloom, açık tozlu karanfil çiçek çeşitleri, büyüleyici kokuları için iki kat değerlidir. Karanfiller ayrıca şık saksılarda büyütmek için mükemmel bir seçimdir. Onları bahçeye ya da saksıya düzgün bir şekilde nakletmek, gelişmeye devam etmelerini ve yeniden dikimden çok fazla şok yaşamamalarını sağlar.
Yetiştiricilerin saksılara başarılı bir şekilde karanfil ekip ekemeyecekleri, sağlanan koşullara büyük ölçüde bağlı olacaktır. Karanfil bitkilerinin dayanıklılığı, yetiştirilen türe göre değişecektir. Ekimden önce, bölgenizdeki büyüme koşullarını tolere eden çeşitlerin seçilmesi zorunlu olacaktır. Çok yıllık karanfilleri saksıya ekecekseniz, soğuğa ekstra dayanıklı, kış boyunca hayatta kalmanızı sağlayacak çeşitler düşünün.
Karanfil Saksı Değişimi
- Bitkilerin tam güneşten kısmi gölgeye kadar çeşitli ışıkları alacağı bir yer seçin.
- Toprağı 20 cm’lik toprağa 5 – 7 cm kompost (veya organik madde) ekleyerek hazırlayın. Karanfiller, nötr veya hafif alkali olan, iyi drene olan toprağı tercih eder.
- Kök topunu yerleştirmek için yeterince derin bir delik kazın. Yeterli hava sirkülasyonu sağlamak için bir arada ekim yapacağınız karanfilleri yaklaşık 30 cm aralıklarla dikin.
- Saksı toprağını gevşetin ve karanfilleri deliklere dikin. Nakil yapıldıktan sonra, bitkinin tabanının etrafına ince, gevşek bir tabaka malç veya organik malzeme yayın. Bitki ve toprak katkısı arasında doğrudan temastan kaçının.
- Dikim gününde bitkiyi iyice sulayın. Haftada en az 3 cm su sağlayın, ancak çiçek yapraklarını veya yapraklarını ıslatmaktan kaçının. Islak yapraklar mantar yaprak lekelerini teşvik edebilir.
- Kök kırılmasını önlemek için büyüyen karanfil bitkinizi bitkinin tabanına yakın bir yere yerleştirilmiş bir kazık ile destekleyin. Bitki saplarını bir parça sicim veya kumaş şerit ile kazığa gevşek bir şekilde bağlayın.
- Düğüm veya gövde bağlantısının üzerinde harcanan çiçekleri kesin. Ölü çiçekleri çıkarmak genellikle yeni büyümeyi teşvik eder.
- Sezonun sonunda, kesim gövdeleri yerden 3 – 4 cm yüksekte olacaktır.
Bahçe Karanfil Çiçeği Saksı Değişimi
- Karanfil naklini ekimden bir hafta önce gündüzleri dışarıda olacak şekilde ayarlayın. Onları her gece eve geri getirin ve gün içinde tekrar dışarı çıkarın. Bu işlem karanfillerinizi dış ortam koşullarına alıştırır ve nakil şokunu önler.
- Bahçede çiçekleri nakledeceğiniz yere ya da bahçe saksısına 3 cm’lik bir kompost tabakası yerleştirin. Bir çapa veya kürek kullanarak 15 cm derinliğe kadar sürün.
- Dikim deliğini varolan saksısıyla aynı derinliğe ve yaklaşık iki kat genişliğe kadar kazın. Delikleri, cüce karanfiller için 15 cm veya normal karanfiller için yaklaşık 30 cm aralıklarla yerleştirin.
- Karanfili eski saksısından çıkarın. Kök topunu dikim deliğine yerleştirin, böylece bitki, tıpkı saksısında olduğu derinlikte toprağa oturur. Deliği tekrar toprakla doldurun ve bitkinin etrafına hafifçe toprakla destek yapın.
- Dikimden sonra karanfilleri iyice sulayın. Her hafta yatağa yaklaşık 3 cm su sağlayarak haftada bir sulamaya devam edin.
- Bahçe yatağının üzerine 5 cm’lik bir malç tabakası yerleştirin. Talaş gibi organik malç kullanın. Malçlama, karanfil çiçek yatağında yabani otları önler ve ayrıca topraktaki nemin korunmasına yardımcı olur.
Karanfil Saksı Değişimi Nasıl Yapılır: Püf Noktalar
- İpucu: Daha fazla çiçeklenmeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için çiçeklenme mevsimi boyunca harcanan çiçekleri sıkıştırın. Çok yıllık karanfiller, genel amaçlı bir çiçek gübresi ile hafif bir gübrelemeden yararlanır.
- Uyarı: Çok yıllık karanfilleri kışın saman malçla örtün, aksi takdirde donma sıcaklıkları bitkilere zarar verebilir. Eğer hayvanların zarar vermesinden korkuyorsanız, karanfilleri korumalı bir yatağa veya asılı saksılara dikmeyi düşünebilirsiniz.
- Karanfilleri saksıya nakletmek için uygun büyüklükte olanı seçin. Tek bitkiler bir tencereye yerleştirilebilirken, daha büyük bir tanesi birden fazla karanfil barındırabilir.
- Aşırı kalabalıklaşmayı önlemek için saksı karanfil bitkilerini olgun boyutlarını hesaba katacak şekilde ayarladığınızdan emin olun. Saksı karanfil bitkileri, büyüme mevsimi boyunca sık bakım gerektirir.
- Pek çok saksıda yetiştirilen süs bitkileri gibi, karanfil çiçekleri de hava durumuna bağlı olarak düzenli sulama gerektirir. Saksıda karanfil yetiştirmeyi seçenler, saksıları her gün en az altı saat güneş ışığı alacak şekilde hareket ettirmelidir.
- Bitkiler en iyi hava ılıman ve serin olduğunda büyüdüklerinden, öğleden sonranın en sıcak kısmında gölgeden de faydalanacaklar. Uygun bakım ile bu saksı bitkileri, narin karanfil çiçeklerinin güzel bir görüntüsünü oluşturur.