Kalanşo Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar ve Sıkça Sorulan Sorular
Kalanchoe Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar
- Çiçekler tükendikten sonra çiçeklerin kesilmesi de sürekli çiçeklenmeyi teşvik etmenin harika bir yoludur. Bitkinizin çiçeklenme potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmak için mücadele ediyorsanız, bir dahaki sefere çiçek açmaya başladığında ek tomurcuklar üretmesine yardımcı olabilecek fosfor oranı yüksek bir gübre karışımı satın alın.
- Yumuşak ve kırılgan saplar kalanchoe bitkilerinde çok yaygın bir sorun. Aşırı sulama veya su tutan bir toprak ortamında ekimdir. Aşırı su, bu bitkilerde kolayca kök ve gövde çürümesine neden olabilir. Bu sorunun başladığını görürseniz, bitki iyileşene kadar suyulamayı durdurun.
- Çiçek açamama da bir başka sık karşılaşılan sorundur. Bir kalanchoe çiçek açmazsa, bunun nedeni genellikle bitkinin çiçeklenme döngüsünü sıfırlamasına izin veren uzun kış karanlığı periyodunu almamasıdır. Kış aylarında, bu bitkilerin her gün tam 14 saat süren gece karanlığı yaşadıkları altı haftalık bir döneme ihtiyaçları vardır. Bu sıfırlama süresi olmadan, bitkiler genellikle tekrar çiçek açmaz.
- Kalanchoe çoğunlukla kendi başına bir saksıya ekilir, ancak aynı zamanda aloe vera ve yeşim az su isteyen bitkilerin bulunduğu büyük saksılarda da sağlıklı bir şekilde yaşayabilir.
- Saksıya bağlı olmayı tercih eden bitkilerden farklı olarak, kalanchoe bitkileri, daha sık saksı değişimi yapıldığında daha sağlıklı büyür. En iyi sonuç için, kalanchoe’unuzu her sonbaharda çiçek açtıktan sonra yeni bir saksıya yerleştirin. Bunu yapmak yeni büyümeyi teşvik edecek ve bitkinin dolgunluğunu artıracaktır. Her büyümede saksı boyunu bir boy büyüğüyle değiştirin. İyi su akışı olan bir saksı kullandığınızdan emin olun. Kil, gözenekli bir malzeme olduğundan ve toprağın nispeten kuru kalmasına yardımcı olacağından iyi bir seçimdir.
- Son olarak kalanchoe tohumdan nasıl yetiştirilir merak ediyor olabilirsiniz. Bu yavaş büyüyen bitkiler genellikle daha hızlı sonuçlar veren çoğaltma yöntemiyle yetiştirilir. Ancak tohumlardan yetiştirilmeleri de nispeten kolaydır. Erken ilkbaharda gözenekli bir saksı karışımının yüzeyine tohum ekin. Çimlenmeleri için ışığa ihtiyaç duyduklarından tohumları örtmeyin. Yaklaşık 10 gün süreyle tohumlar filizlenene kadar nemi artırmak için saksıyı plastik bir torbaya koyun. Yaklaşık iki ay sonra fideleri ayrı saksılara nakledebilir veya bahçenize dikebilirsiniz.
Kalanşo çiçeği bakımına dair tüm ipuçlarını sizlerle paylaştık. Siz de dört mevsim çiçek açabilen kalanşoyu, evinizde veya iş yerinizde şık bir ortam yaratmak için tercih edebilirsiniz. Göz alıcı renk tonları bilinen kalanşo çiçeklerini satın almak için Çiçeksepeti en doğru adreslerden. Kalanşo çeşitlerini inceleyebilir, bitkileri içinde barındıran şık ve modern tasarımlı saksılı çiçekleri de tercih edebilirsiniz. Bütçenize uygun kalanşo çeşitlerini, ev dekorasyonunuza en uygun saksı çeşitlerini inceleyerek bitkininiz süsüne süs katabilirsiniz. Rengarenk çiçekleri ve göz alıcı yapraklarıyla kalanşoların sevdiklerinizi şımartmak için oldukça uygun seçeneklerden biri olduğunu da not edelim! Yazımızdan keyif aldıysanız ve bitki bakımı ilginizi çekiyorsa, sitemizdeki diğer yazıları ziyaret ederek çiçek bakımı yötemlerine dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz!
Kalanchoe Çiçeği Bakımı: Sıkça Sorulan Sorulan Sorular
Kalanşo Nerede Durmalı?
Kalanşo çiçeği, aydınlık, ışık alan ve havadar ortamları çok sever. Bu nedenle, eğer iç mekanda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, mutlaka düzenli havalandırılan ve hava akışı olan bir oda tercih etmelisiniz. Ayrıca kalorifer üstü ya da yanı gibi yüksek ısı alan bölgelerden uzak tutulmasında fayda vardır. Gün ışığı alan pencere önü, mutfak ve çiçeklerin doğrudan güneş almayacağı aydınlık her kalanşo çiçeklerinin bakımı için en iyi yerlerdendir. Kış ayları dışında direkt olarak güneş almayan kapalı ve açık balkonlarda bakılabilir.
Kalanchoe Çiçeği Güneşi Sever Mi?
Kalanşoların güneşle ilişkisinde iki dönemdem söz edilebilir. Çiçeklenme öncesi ve çiçek açma dönemi. Çiçeklenme döngüsünün tetiklenmesi için bitkinin her gün en az 14 saat karanlıkta kaldığı bir alan yaratılmalı. Bu şekilde yaklaşık altı haftalık bir süre zarfında çiçeklenme döngüsü harekete geçecektir. Bu dönemden sonra çiçek açmak isteyen kalanşo, güneşi seven bir bitkidir. Dal ve yaprakların güneşi aldığı tarafa doğru yönelmesi de oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bitkinin güneşi nasıl aldığı çok önemli bir detaydır. Güneş ışığını direkt olarak almadığı fakat aydınlık bir ortamda büyümesi gerekir.
Kalanşo Ne Kadar Büyür?
Kalanchoe yavaş büyüyor, ortalama olarak olgun boyuta ulaşması iki ila beş yıl sürüyor. Genellikle en fazla 45 cm büyüdükleri gözlemlenir. Düzenli budama yaparak çok daha hızlı ve sağlıklı büyümelerini sağlayabilirsiniz.
Kalanşo Kaç Derece Soğuğa Dayanır?
10 derece altı sıcaklıklar, kalanşolar için tehlikeli olabilecek derecelerdir. Kışın donlardan korumak için balkonunuza bir sera yapabilir, iç ortamda yetiştirmeye devam edebilir, kapalı balkonlarda alüminyum folyoyla sararak bir sonraki çiçek açma dönemine kadar çiçeğinizi koruyabilirsiniz.
Daha fazla kalanşo bakımı yazısı için Kalanşo Nasıl Çoğaltılır? ve Kalanşo Çiçeği Bakımı Rehberi yazılarına mutlaka göz atın!