Adım Adım Hostes Çiçeği Bakımı
Yapraklarındaki çiller ve kendine has rengiyle hostes çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Çilli yaprak çiçeği olarak da bilinen hostes çiçeği, iç mekanların en çok tercih edilen bitkileri arasında yerini alıyor. Parlak ve alacalı yaprakları ile dikkat çeken hostes çiçeğinin bilimsel adı ise Hypoestes’tir. Birçok hostes çiçeği bitkisinde, yeşil benekli pembe yapraklar vardır. Bu yaprakları sayesinde oldukça ilginç bir görünüme sahiptir. Siz de hostes çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazımızda bulacaksınız!
1. Güneş Işığını Sever Mi?
Her çiçek kadar! Hostes çiçeği, ışık konusunda zahmetsiz bir çiçektir. Eğer bitkiyi dışarıda yetiştiriyorsanız, gölge olan bir ortamda konumlandırabilirsiniz. Aşırı ışık sevmeyen bu bitkileri aydınlık bir yere koyarsanız rengi solabilir ve albenisi azalır. Eğer bitkiye iç mekanda bakıyorsanız, güneş ışığını doğrudan almayan bir yer seçebilirsiniz. Yarı aydınlık, yarı gölge bir alan hostes çiçeği bakımı için idealdir.
2. Ne Kadar Sulamanız Gerekir?
Hostes çiçeği, nemli toprak sever. Ancak bu nem oranının orta seviyede olması önemlidir. Hostes çiçeğini saksıda yetiştiriyorsanız, bahçe çiçeklerine göre daha fazla sulamanızda fayda var. Özellikle yaz döneminde toprak kurudukça mutlaka sulama yapmalısınız. Haftada 2-3 olacak şekilde sulama yapmanız yeterlidir. Kış döneminde ise sulama sıklığını azaltabilirsiniz. Haftada 1 sulama yapmak, kış aylarında bitkinin su ihtiyacını karşılar. Toprağı eşit miktarda sulamaya dikkat etmelisiniz. Eğer havalar çok sıcaksa, üstten su dökerek yapraklarını da ıslatabilirsiniz.
3. Toprağı Nasıl Olmalı?
Hostes çiçeği, besin değeri açısından zengin olan ve aynı zamanda drenajı yüksek topraklarda kendine yaşam alanı bulur. Eğer ideal bir karışım hazırlamak istiyorsanız; bahçe toprağı, yanık ahır gübresi, yaprak kompostu ve dere kumunu eşit miktarda karıştırabilirsiniz. Böylece besin değeri açısından zengin ve drenaj oranı yüksek olan bir toprak ile bitkiyi buluşturabilirsiniz. Eğer toprağın drenaj seviyesini artırmak istiyorsanız, ponza ve perlit ekleyebilirsiniz. Toprak değişimini 2 yılda 1 yapmanız yeterli olacaktır.
Hostes Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Bu güzel bitki yaz döneminde düzensiz aralıklarla çiçek açar. Çiçekleri ise sivri uçludur ve lila ile pembe renklerdedir. Çiçekleri kopararak bitkinin daha sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.
- Hostes çiçeğinin büyümesinde sıcaklığın ve nemliliğin etkisi büyüktür. Eğer yağmur miktarı düşükse, sulama kontrolünü mutlaka yapmanız gerekir.
- Hostes çiçeği için en uygun sıcaklık 21-27ºC arasındadır. İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra dışarıya ekebilirsiniz. Eğer kış dönemini geçirmesini istiyorsanız, sonbahar döneminde bitkiyi tekrar içeri almanız gerekir.
- Eğer hostes çiçeğine eksiksiz bir şekilde bakmak istiyorsanız, saksıda olan bitkiye sıcak mevsimlerde ayda bir kez organik gübre vermeniz gerekir. Çünkü hostes çiçeği çok fazla besin tüketir. Bitkiyi bahçeye ektiyseniz, her ilkbahar başlangıcında toprağı kompost ile besleyebilirsiniz.
Hostes çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi Cicek.com’daki bu yazımızda bulabilirsiniz! Bu özel çiçeğe hem evinizde hem de bahçenizde yer açmaya hazır olun!