Adım Adım Horoz İbiği Çiçeği Bakımı
Çiçeklerinin kendine has görünümü ile bir horoz ibiğine benzeyen ve adını da bu görünümden alan horoz ibiği çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Yunanca’da alev anlamına gelen horoz ibiği kelimesi, küçük birer alev topuna benzeyen bu çiçeğe de adını veriyor. Buruşuk ama aynı zamanda sıkı bir yapıda açan küçük demetler; kimileri tarafından horoz ibiğine, kimileri tarafından da alev ya da püsküle benzetiliyor. Adı ne olursa olsun; kırmızı, pembe ve turuncu renkteki çiçekleri ile herkesi etkisi altına alan horoz ibiği çiçeği bakımı hakkında aradığınız her şeyi aşağıda bulacaksınız!
1. Adım: Güneş Işığı
Bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, güneş ışığıdır. Her bitki gibi bu güzel çiçek de büyümek ve gelişmek için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Hatta horoz ibiği çiçeği, tam bir güneş çiçeğidir. Günde en az 6 ve 8 saat güneş ışığı alması gerekir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini istiyorsanız, en az 8 saat güneş ışığı alabileceği bir yerde konumlandırmanız önemlidir. Aslında horoz ibiği çiçeği, gölge alanda da yetişir ancak bu gölgenin de çok karanlık olmaması gerekir. Güneş ışığı, yeni çiçekler vermesine de olanak sağlar.
2. Adım: Sulama
Horoz ibiği çiçeği, genel olarak hafif derecedeki kuraklığa karşı dayanıklıdır. Ancak yine de toprağının kuru kalmaması gerekir. Özellikle toprağın üst kısmı kuruysa, bitkiyi sulayabilirsiniz. Çünkü horoz ibiği çiçeği, nemli toprakları oldukça sever. Sadece şunu unutmamak gerekir; nemli toprak, ıslak toprak demek değildir. Aksi halde horoz ibiği çiçeğinin kökleri çürüme eğilimi gösterir. Yaz aylarında haftada 1 ya da 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulamanız, bakımı için idealdir. Sulama için suyun iyi dinlendirilmiş ve kireçsiz su olması da bitkinin sağlıklı büyümesine katkı sağlar.
3. Adım: Toprak Seçimi
Horoz ibiği çiçeği, toprak konusunda oldukça zahmetsizdir. Çünkü herhangi bir kültür toprağında kolaylıkla yetişir. Yine de bu güzel çiçeğin sevdiği bazı toprak karışımları da vardır. Özellikle nitrojen açısından zengin olan ve hafif geçirgen toprakları sever. Çünkü bünyesinde bulunan fazla suyu, topraktan süzerek dışarıya atar. Horoz ibiği çiçeği bakımı için en ideal toprak karışımı; az miktarda saksı toprağı, kompost ve torf toprağı karışımı olacaktır. Siz de hazırlaması oldukça kolay olan bu karışımı, horoz ibiği çiçeğini büyütmek için tercih edebilirsiniz.
Horoz İbiği Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Bu özel bitki, oldukça hızlı bir şekilde gelişim gösterir. Öyle ki boyu 90 cm’ye kadar uzayabilir.
- Horoz ibiği çiçeği bakımı için yapılan en önemli hata, sulama aşamasında yapılır. Bu bitki suyu sever ancak fazla sulama yapıldığında solabilir ve çürüyebilir.
- Bitkinin yeterli oranda güneş ışığı görmemesi, solmasına ya da çürümesine neden olabilen diğer bir nedendir.
- Horoz ibiği çiçeği, sıcak ve nemli ortamları sever. Bu nedenle tam bir ilkbahar ve yaz bitkisidir.
- Bu özel çiçek çok hassas olmasa da, rüzgar alan ve soğuk olan ortamlarda büyümesi olumsuz olarak etkilenir.
Bu yazımızı okuyarak horoz ibiği çiçeği bakımı hakkında aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Bakım aşamalarını öğrendikten sonra görünümü kendine has olan bu çiçeğe yaşam alanlarında yer açabilirsiniz.