Gelincik Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Gelincik çiçeğinin bakım aşamalarının en önemli adımlarından biri, saksı değişimidir. Bu güzel ve narin çiçeği sağlıklı bir şekilde büyütmek istiyorsanız, gelincik saksı değişimi rehberini Cicek.com’daki bu yazımızda bulacaksınız!
Renkli taç yaprakları ile gelincik; bakımı kolay, dayanıklı ve aynı zamanda görünümü ile büyüleyen bir çiçektir. Bu güzel çiçek normal şartlar altında bir saksı çiçeği olmasa da, uygun koşullar sağlandığında saksıda da rahatlıkla büyütülebilir. Çünkü gelincik, aslında vahşi bir çiçektir. Siz de genelde tarlalarda, yol kenarlarında ve doğal toprağa sahip olan arazilerde büyüyen gelincik çiçeğini yaşam alanlarınızda büyütmek istiyor olabilirsiniz. Bunun için belirli noktalara ve bakım aşamalarına dikkat etmeniz gerekir. Bu aşamalardan en önemlisi ise saksı değişimidir. Cicek.com’daki bu yazımız, gelincik saksı değişimi konusunda bir rehber niteliğinde!
Adım Adım Saksı Değişimi
Gelincik, genel olarak bakımı zahmetsiz olan bir bitki türüdür. Ancak bakımı ne kadar kolay olursa olsun, özellikle saksı değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur. Aşağıdaki adımları sırasıyla ve doğru bir şekilde uygulayarak, gelincik saksı değişimi sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
- Öncelikle saksı değişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamak için, serin ve gölge olan bir günü beklemenizde fayda var. Çünkü sıcak bir günde değişim yapmak, gelincik çiçeğinin adaptasyon sürecini olumsuz yönde etkileyecektir.
- Bir kürek yardımıyla mevcut saksısında yaşayan gelincik çiçeğinin etrafını kazmaya başlayın. Bu işlemi yaparken bitkinin köklerine, gövdesine ve yapraklarına zarar vermemeye dikkat edin.
- Kazma işlemi bittikten sonra, bitkinin gövdesinden dikkatli bir şekilde tutarak köklerindeki toprakla birlikte saksıdan çıkarın.
- Bundan sonraki tüm işlemleri gerçekleştirirken oldukça hızlı davranmanızda fayda var. Aksi durumda gelincik çiçeğinin kökleri kuruyabilir.
- Saksısından çıkardığınız gelincik çiçeğini yeni saksısına yerleştirin. Bunu yaparken dikkatli davranmaya ve eski saksısındaki gibi bir derinlikte tutmaya özen gösterin.
- Sonrasında köklerin üzerini toprakla doldurun ve ellerinizle toprağı çok bastırmadan ancak sıkı olacak şekilde düzeltin.
İşte gelincik saksı değişimi yapmak bu kadar kolay!
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gelincik saksı değişimi aşamalarından en çok dikkat edilmesi gereken nokta, saksı seçimidir. Çünkü gelincik, kökleri ile saksıya tutunur ve yerini sevmesi oldukça önemlidir. Peki doğru saksı seçimi nasıl yapılır?
- Narin bir yapıya sahip olan gelincik için saksı seçimi yaparken, kök genişliğini göz önünde bulundurmalısınız. 1 ya da 2 numara büyük bir saksıya taşımanız yeterli olacaktır. Bundan daha büyük ya da küçük saksı seçmek, çiçeğin gelişimini oldukça yavaşlatır.
- Gelincik çiçeği kuru toprakta yaşamayı sever. Ancak bu, çiçeğin hiç sulanmaması anlamına gelmez. Sulama işleminden sonra fazla miktardaki suyu atması için saksının altında drenaj deliklerinin olması gerekir. Böylece bitkinin toprağında biriken fazla su, gelincik çiçeğini çürütmeden bu deliklerden akıp gider.
- Saksının drenaj delikleri kadar, tabağının olması da önemlidir. Yine fazla su bu tabakta birikir ve zaman zaman kontrol ederek bu suyu dökebilirsiniz.
- Gelincik çiçeğinin saksısının çok derin olmaması gerekir. Çünkü derin bir saksı, çiçeğin köklerinin ve gövdesinin de derine gömülmesi demektir. Gelincik çiçeği güneşi sevdiği için, köklerinin ve gövdesinin de mutlaka güneş görmesi gerekir. Eğer derin bir saksı seçerseniz, yeteri kadar güneş alamaz ve çiçek açamaz.
Saksı Değişiminden Sonra Gelincik Çiçeği Bakımı
Gelincik çiçeğinin saksısını tüm adımları doğru bir şekilde uygulayarak gerçekleştirdiniz. Şimdi sırada saksı değişiminden sonra yapılması gereken bakım aşamaları var! Bu aşamaları uyguladığınızda gelincik çiçeği yeni yerine daha kolay adapte olacak ve çiçeklerini açmaya devam edecektir. Saksıyı değiştirdikten sonra vereceğiniz can suyunu üstten dökmemeye, köklere en yakın olan toprak yüzeyinden vermeye dikkat etmelisiniz. Normalde fazla su sevmese de, değişim sırasında bitki şoka girebileceği için daha sık sulamanızda fayda var. Gelincik çiçeği gübre ya da vitamin seven bir tür değildir. Ancak saksı değişiminden sonra bitkinin hastalanmaya başlaması durumunda, organik takviyeler vermenizde fayda var. Dikkat etmeniz gereken nokta, gübreleme işleminden hemen sonra bol bol sulamanız.
Gelincik çiçeğinin saksısını değiştirseniz de, mevcut yerini değiştirmenizi tavsiye etmeyiz. Her bitki gibi gelincik çiçeği de bu değişimden olumsuz olarak etkilenecektir. Bol güneş ışığı alan bir yerde gelincik çiçeğini yeni saksısı ile birlikte konumlandırarak adaptasyon sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu adımlara dikkat ederek, saksı değişiminden sonra gelincik bakımı sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Gelincik Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Gelincik çiçeği, yaz sonunda ve sonbahar aylarının başında çiçek açmayı bırakır. Bu nedenle saksı değişimi için en doğru zaman, bu dönemdir.
- Eğer gelincik çiçeğinin saksı değişimini gerçekleştirirken köklerinin kurumasını istemiyorsanız, bitkiyi nemli toprakla dolu bir kovaya yerleştirebilirsiniz. Böylece değişim işlemi sırasındaki nem kaybını engellersiniz.
- Saksı değişiminden sonra gelincik bitkisinin tabanının etrafına kıyılmış ağaç kabuklarını veya çam iğnelerini yayabilirsiniz. Elde ettiğiniz bu malç, toprağın nemini korur ve gelincik çiçeğinin uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Gelincik saksı değişimi yaparken ve sonrasında, bulunduğu ortamın rüzgar almamasına ve sıcaklığın 16 derecenin altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde bitki solabilir ve ölebilir.
İşte gelincik saksı değişimi sürecini tamamlamak bu kadar kolay! Saksısı değişen gelincik çiçeğine doğru bakım uyguladığınızda, güzel yapraklarının nasıl da yaşam alanlarınızı renklendirdiğini göreceksiniz! Eğer gelincik çiçeği bakımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızı da mutlaka okumalısınız!