Gelincik Çiçeği Bakımı: Adım Adım Bakım Aşamaları
Göz alıcı kırmızı rengi ve narin yaprakları ile gelincik çiçekleri, gören herkesi büyülüyor. Hafif bir esintiyle tüm güzelliklerini gözler önüne seren gelincik çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi, Cicek.com’daki bu yazımızda bulacaksınız!
Gelincik çiçekleri, çok soğuk tundra iklimlerinden kavurucu çöl sıcaklarına kadar dünyanın birçok yerinde kendilerine yaşam alanı bulurlar. Çoğunlukla kuzey yarım kürede yaşayan gelincik çiçekleri, narin olmalarına karşın uzun süre hayatta kalabilme özelliğine sahiptir. Gelincik çiçeği genelde kırmızı renkli bir çiçek olarak bilinse de; fildişi, sarı, altın, turuncu ve kırmızıya, hatta mavi ve mor tonlarına kadar değişen renklere de sahiptirler. Güzelliği ile göz kamaştıran gelincik çiçeğinin, 12. yüzyıldan beri özellikle savaş alanlarında sık sık hayat bulduğu görülmüştür. Bu nedenle de ölümü ve aynı zamanda yeniden doğumu da simgeler.
Bu güzel çiçek, yabani olarak yetişir. Bu nedenle uçsuz bucaksız tarlalarda ya da yol kenarlarında gelincik çiçeklerini görebilirsiniz. Ancak yine de özel olarak ekiminin yapıldığı yerler de vardır. Herkesi etkisi altına alan güzelliği, benzersiz renkleri ve narin taç yaprakları ile gelincik çiçeği bakımı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazımızı okumaya hemen başlamalısınız!
Gelincik Çiçeğinin Sulaması Nasıl Yapılır?
Narin yaprakları ile gelincik çiçeği, bakım konusunda da oldukça nazik davranılması gereken bir çiçektir. Özellikle sulama söz konusu olduğunda, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle gelincik çiçeğini sularken, yapraklarına ya da gövdesine değdirmeden sulamanız gerekiyor. Bunun için sulamayı üstten değil, sadece kök kısımlarından yani toprağa en yakın olan kısımdan yapmanız yeterli olacaktır. Çünkü tepe kısmından sulama yaptığınızda, yapraklarının dökülmesine ve bitkinin hastalanmasına neden olabilirsiniz. Gelincik, dayanıklı bir çiçektir. Ancak bu durum, onun susuz bir şekilde uzun süre yaşayabileceğini göstermez. Bu nedenle toprağı kurudukça sulamanız gerekir. Kuraklığa ne kadar alışık olsa da, toprağını haftada 1 kez doğru bir şekilde sulamalısınız. Böylece çiçeklerin gelişmesine ve daha fazla çiçek açmasına fırsat vermiş olursunuz. Siz de gelincik çiçeği bakımı yaparken, sulama için gerekli tüm aşamaları doğru uyguladığınızdan emin olmalısınız.
Gelincik Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?
Hem de çok! Gelincik çiçeği, genel olarak güneş ışığını seven bir çiçek türüdür. Kuraklığa dayanan bir bitki olduğu için, güneş ışığı altında da yaşamını sürdürür. Ancak ılıman iklimlerde gelişimini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamlar. Çiçeğe en iyi şekilde bakmak istiyorsanız, günde en az altı saat güneş ışığı altında tutmalısınız. Her iklim yapısında rahatlıkla yaşayan gelincik çiçeği, doğru miktarda güneş ışığına maruz kaldığında daha sağlıklı bir şekilde büyüyor. Eğer gelincik çiçeği tohumu ektiyseniz, tohumunun gelişebilmesi için de güneş ışığına ihtiyaç duyacaksınız. Rengarenk yaprakları ile sizi büyüleyen gelincik çiçeği bakımı, sulama ve güneş oranını doğru ayarladığınız zaman oldukça kolay ve pratik bir hale gelecek.
Gelincik Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Gelincik çiçeği, genel olarak kurak toprakları seven bir bitkidir. Bu özellikleri sayesinde verimsiz topraklarda kendine yaşam alanı bulabilir. Özgür yapılı olan bu bitki, doğal toprağı oldukça sever ve gelişimini sürdürür. Doğal toprak, içinde gübre ya da vitamin takviyesi olmayan topraktır. Yani gelincik çiçeği de organik madde konusunda zengindir. İçerisinde gübre ya da ek bir vitamin olmayan toprakta yaşayabilen bir türdür. Aksine, gübre ya da vitamin takviyesi yapmanız bitkiye zarar verebilir ve hastalanarak ölmesine neden olur. Kuru topraklarda kolaylıkla yaşayabilen gelincik çiçeğini sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için toprağının uygun koşullarda olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Gelincik Çiçeği Bakımı Kolay Mıdır?
Sulama oranı, güneşe ışığı ve toprağının yapısı uygun olduğunda bu çiçeğe bakmak da kolaylaşır. Genelde gelincik çiçekleri özgür ruhlu, vahşi çiçeklerdir. Bu nedenle ev ve ofis içerisinde yetiştirmek yerine, bahçede ya da balkonda daha iyi büyür. İdeal hava koşulları sağlandığında, sulama sıklığı iyi ayarlandığında ve güneş alacak şekilde konumlandırıldığında gelincik çiçeği yerini sevecek ve çiçeklerini açmaya başlayacaktır. Siz de birkaç püf noktası ile gelincik çiçeği bakımı hakkında uzman olabilirsiniz.
Gelincik Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Gelincik çiçeğinin gövdesi ve yaprakları oldukça narindir. Bu nedenle bakım yaparken ya da sulama sırasında çiçeğin gövdesine ya da yapraklarına dokunmamanız gerekir.
- Diğer birçok bitkinin aksine, gübreleme yapmak gelincik çiçeğine zarar verir. Çünkü gelincik çiçeği, kuru ve doğal toprakta yaşamaya elverişlidir.
- Gelincik çiçeği, görünümünün aksine dayanıklı bir çiçektir. Ancak çok sıcak ya da çok soğuk hava koşullarından korunması gerekir. İdeal hava şartını sağladığınızda çok daha sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.
- Bu güzel çiçeğin yaşam süresi uzun ömürlü değildir. Topraktan kopardığınızda oldukça kısa bir süre içerisinde canlılığını kaybeder ve solar. Suya koymak ya da başka bir toprağa ekmek yeterli olmaz.
Gelincik çiçeği bakımı hakkında tüm bilgileri bulacağınız yazımızda, gelincik çiçeğine bakış açınızı değiştirecek! Siz de vahşi güzelliğe sahip olan gelincik çiçeğine yaşam alanlarında yer açmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz! Gelincik çiçeği hakkında merak ettiğiniz diğer tüm bilgileri, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.