Frezya Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Göz alıcı renkler ve muhteşem koku dendiğinde akla ilk gelen çiçekler arasında yer alır frezyalar. Görünümüyle yazın en güzel günlerini hatırlatan frezyaların sağlıklı büyümesi için belli dönemlerde ve durumlarda saksısının değiştirilmesi gerekir. Cicek.com’da yer alan bu yazımızda, frezya saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!
Süs çiçekleri arasında en nadidesi ve en renklisi; frezya… Yaşam alanlarını renklendiren frezyalar, bakımı kolay olan çiçek türleri arasında yer alıyor. Ancak her bitki gibi saksısının değiştirilmesine de ihtiyaç duyuyor. Evde, balkonda ya da bahçede kolaylıkla yetişen frezyaların sağlıklı bir şekilde büyümesi için belirli dönemlerde toprağını ve saksısını değiştirmeniz oldukça önemli. Vazoda görmeye alışık olduğumuz frezyalar, genellikle saksıda yetiştirilen bir tür olarak biliniyor. Soğanlı bir tohum yapısına sahip olduğu için saksı değişimi, adaptasyon süreci ve bakımı oldukça kolay oluyor. Peki frezya saksı değişimi nasıl yapılır? Aşağıdaki uygulama adımlarını takip ederek ve püf noktalarını uygulayarak bu sorunun cevabını öğrenebilirsiniz!
Adım Adım Saksı Değişimi
Frezyalar, saksıda büyümek için en elverişli çiçekler arasında yer alıyor. Saksı değişimleri de, büyümeleri kadar kolay ve zahmetsiz oluyor. Frezya saksı değişimi adımlarını aşağıda sizin için derledik!
- Saksı değiştirmek için işe ilk önce frezya için uygun toprak seçimi ile başlayın. Frezyalar kumlu ve kilin az olduğu toprakları sever. Nemli toprakta büyüyen frezyalar, humuslu toprakta daha hızlı gelişecektir.
- İkinci adımda saksıyı bu toprakla doldurmanız gerekmektedir. Bunu yapacağınız saksının temiz olmasına dikkat etmenizi öneririz.
- Frezyalar narin çiçekler olduğu için mevcut saksısından dikkatli bir şekilde ayırmanız gerekir. Bu nedenle gövdesinden tutup nazikçe yukarı doğru çekmelisiniz.
- Saksıdan çıkardığınız frezyaların köklerinde toprak kaldıysa, ellerinizle temizleyerek ve hafif bir şekilde sallayarak bu topraktan arındırabilirsiniz.
- Yarısına kadar dolu olan saksının içerisine çiçeğin soğanlarını oldukça dikkatli bir şekilde ekmeniz gerekir. Soğanları tıpkı mevcut saksısındaki gibi toprak yüzeyinden yaklaşık 5 cm derine ekmelisiniz.
- Bir elinizle gövdeyi tutarken, diğer elinizle kalan kısımları toprak ile doldurabilirsiniz. Kendi kendine duracak konuma geldiğinde saksı üzerindeki toprağı elinizle hafifçe bastırarak düzenleyebilirsiniz.
İşte frezya saksı değişimi bu kadar kolay!
Frezya Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Frezyalar sıklıkla saksı değişimine ihtiyaç duyan türler arasında yer almaz. Saksı değişim zamanının geldiğini anlamak için önce yapraklarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer yaprakları sararmışsa ve aldığınız tüm önlemlere rağmen iyileşmiyorsa, son çözüm olarak saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi yaptığınız mevsim de oldukça önemlidir. Değişim sırasındaki ortamın sıcaklığına ve nem koşullarına dikkat etmeniz gerekir. Fazla sıcak ortamları sevmeyen frezya saksı değişimi için en iyi zaman sonbahar ve ilkbahar aylarıdır. Bu aylarda havanın çok sıcak ya da çok soğuk olmaması, frezya için güvenli bir ortam sunar. Frezyalar, kış uykusuna yatan çiçeklerdendir. Kış aylarında yaprakları solabilir ve dökülebilir. Bu nedenle kış aylarında saksı değişimi yapılmaması gerekir. Sıcak havalarda çiçeklenen frezyaların, çiçeklenme dönemlerinde de saksı değişimi yapmamanızı tavsiye ederiz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saksı değişiminin en temel aşamalarından biri de, doğru saksı seçimi yapmaktır. Saksının çiçeğiniz için uygun özelliklere sahip olması, çiçeğinizin yeni ortama adapte olmasını da kolaylaştırır.
- Saksı değişimi yaparken mevcut saksısından 1 boy büyük bir saksı seçmeniz yeterli olacaktır. Çünkü frezyaların boyları daha fazla büyümez ve yeni saksı köklerin rahat edebilmesi için yeterli olacaktır.
- Geniş ve aynı zamanda derin olan saksılar, frezyaların en sevdiği saksı modelleridir. Yeni saksıyı seçerken bu saksı türlerine yer açabilirsiniz.
- Soğan köklü bir bitki olduğu için toprak ya da seramik saksıda yetişmesi, bitkinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Nemi seven bir bitki olduğu için bol bol sulamanız gerekir. Ancak fazla suyun toprakta kalması, çiçeğe zarar verir. Bu nedenle altında delikler bulunan drenajlı bir saksı seçmelisiniz. Böylece fazla su, bu deliklerden saksı tabağına düşecek ve bitkinin çürümesini engelleyecektir.
Saksı Değişiminden Sonra Frezya Bakımı
Saksı değişim süreci sadece doğru toprak ya da saksı seçmekle biten bir süreç değildir. Değişim sonrasında bitkiye yapacağınız bakım, bu sürecin sağlıklı bir şekilde sonlanmasına olanak sağlar. Saksısı değişen bir frezya, diğer bitkilerde olduğu gibi ilk önce bir uyum süreci geçirecektir. Bu nedenle önceki konumundan ve bakım ritüellerinden uzaklaşmamak gerekir. Saksı değişiminden hemen sonra, çiçekleri sulayıp saksıyı tam güneş alan bir yere koymanız gerekir. Toprağın nemli olması oldukça önemlidir. Ancak bir süre sonra frezyaların yerini değiştirmeniz gerekir. Çünkü frezya, doğrudan güneş ışığı almayı sevmez. Bu nedenle yüksek ışık ve yüksek sıcaklık olan bir ortamda konumlandırmamanızı öneririz.
Frezya Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Yeni saksıya taşımadan önce, saksıyı iyice dinlendirilen çeşme suyu ile bir süre bekletebilirsiniz. Bu, saksının suyu iyice emmesine olanak sağlar.
- Frezya çiçeğini beklettiğiniz ortam sıcaklığı 14-18 santigrat derecelerde olmalıdır. Saksı değişimi yaparken de ortamdaki sıcaklığın bu derecelerde olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Frezya çiçeği bakımı için gübreleme yapmak da önemlidir. Saksı değişimi sırasında gübreleme de yaparak bitkinin ömrünü uzatabilirsiniz. Gübrelemeden sonra güneş ışığı almasına dikkat etmelisiniz.
- Mevsimden bağımsız bir şekilde frezyanın yaprakları sararıyorsa, fazla sulama yapmışsınız demektir. Böyle bir durumda sulama yapmaya ara verip, toprağın kurumasını beklemelisiniz. Eğer toprak kuruduğunda da bu durum devam ediyorsa, saksı değişimi yapma zamanınız gelmiş demektir.
Yaşam alanlarınızı zenginleştiren, özel günlerde hediye ettiğiniz sevdiklerinizi mutlu eden, bahçedeki kokusuyla başınızı döndüren frezyaların saksı değişim aşamalarını sizin için derledik! Siz de yukarıdaki yazımızı okuyarak frezya saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenebilir ve rengarenk frezyalara hayatınızda yer açabilirsiniz! Bu güzel çiçek hakkında merak ettiğiniz diğer bilgileri, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz!