En Basit Yollarıyla; 4 Adımda Fesleğen Bakımı
Kim demiş fesleğen sadece yemek içindir diye! Benzersiz kokusuyla bu bitkiyi evinizi süslemek için de yetiştirebilirsiniz. Fesleğen bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor! Okuduktan sonra nasıl değerlendireceğiniz ise size kalmış…
Bazı bitkiler vardır, hem tadıyla hem de kokusuyla herkesi etkisi altına alır. İşte fesleğen de böyle bir bitki! Bulunduğu yeri benzersiz bir kokuyla dolduran, yapraklarında en güzel yemekleri ve tatlıları lezzetlendiren eşsiz bir tat bulunan bir bitki… Siz de yazımızı okuyarak yaşam alanlarında bu özel bitkiye yer açabilir ve fesleğen çiçeği bakımı hakkında bir uzman olabilirsiniz!
Adım 1: Sulama
Fesleğen, susuzluğa karşı sandığınızdan daha dayanıklı bir bitkidir. Ancak fesleğeni sağlıklı bir şekilde büyütmek istiyorsanız, haftada 1 ya da 2 kere olacak şekilde sulamanız gerekir. Çünkü her bitki gibi fesleğen de kuraklığı sevmez. Sulama yaparken kökten uca kadar su aldığına emin olmanız gerekir. Ancak yapraklarına su gelmemesine dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında ise bitkinin su ihtiyacı artar. Özellikle çok sıcak haftalarda 2-3 kere sulama yapmanız tavsiye ederiz. Doğru sulama ile fesleğenin ne kadar hızlı bir şekilde büyüdüğünü siz de göreceksiniz!
Adım 2: Işık
Fesleğen, güneşi seven ve güneş ışığı ile büyüyen bir bitkidir. Bu nedenle gün içinde en az 4 saat güneş ışığı alması önemlidir. Aynı zamanda güneşten aldığı sıcaklık da, fesleğen bitkisinin gelişmesi için oldukça değerlidir. Fesleğen için en ideal yer, cam önündeki aydınlık köşelerdir. Çünkü aydınlık ve bol güneş ışığı alan yerler, fesleğen bakımı için oldukça önemlidir. Fesleğen genellikle bahçede ya da balkonda yetiştirilir. Eğer güneş gören bir balkonunuz varsa, burada fesleğene de yer açın deriz! Evde fesleğen bakımı yapmak isteyenlere önerimiz; havadar, bol güneş ışığı alan aydınlık yerleri tercih etmeniz olacak.
Adım 3: Toprak
Fesleğen çiçeği bakımı için bir diğer önemli nokta, toprak seçimidir. Fesleğenin toprağının nemli ve aynı zamanda iyi drenajlı olması gerekir. Çünkü fesleğen suyu çok sevmez. Fesleğen için en uygun toprak pH’sı 6 ile 7 arasındadır. Mineral açısından zengin olan topraklar, fesleğen yetiştirmek için idealdir. Çünkü fesleğen, humuslu ve mineralli toprak ile buluştuğunda çok daha hızlı büyür. Genellikle fesleğen bitkisinin toprağında mantar hastalığı görünür. İşte bunun oluşmaması için de, toprakta yeterli miktarda humus ve mineral olmalıdır.
Adım 4: Budama
Eğer fesleğenin sürekli büyümesini ve yeni yapraklar vermesini istiyorsanız, mutlaka budama yapmalısınız. Fesleğen, çoğunlukla yılda bir kez budama ihtiyacı duyar. Budama, fesleğenin daha sağlıklı ve düzenli bir şekilde büyümesini sağlar. Fesleğen, büyüdükçe dallarını kırar ve düzensiz bir şekilde büyür. Budama, fesleğenin daha düzenli bir şekilde büyümesini sağlar ve daha güzel görünmesini sağlar. Budama yapmak ise oldukça kolaydır! Elinizle ya da küçük bir makas yardımıyla fesleğenin yapraklarını budayabilirsiniz.
Fesleğen Yemeklerde Kullanılır Mı?
Elbette! Hele ki kendi yetiştirdiğiniz fesleğen ile lezzetlendirdiğiniz yemeklerin tadına doyum olmaz! Gelin, fesleğeni kullanabileceğiniz 3 lezzete bir göz atalım…
- Makarna: Fesleğen dendiğinde akla ilk olarak makarna geliyor! Fesleğen, makarnaya hem taze dallarıyla hem de sosuyla çok yakışıyor.
- Sos: Makarna sosundan bahsetmişken, soslardan bahsetmemek olmaz. Fesleğen ile hazırlanan pesto sos, yeni favoriniz olacak!
- Salata: Taze ya da kuru fark etmez, fesleğen salataya çok yakışıyor! Hazırladığınız salataların içine fesleğen ekleyerek farklılık yaratabilirsiniz.
Fesleğen Bakımı İçin Püf Noktalar
- Fesleğen sulama miktarına karar veremiyorsanız, sizin için bir ölçü verelim. Eğer orta boy bir saksı kullanıyorsanız, 1 çay bardağı su yeterli olur.
- Gözünüz gibi baktığınız fesleğen sararmaya mı başladı! Öyleyse fazla sulama yapıyorsunuz demektir! Sulama miktarını ayarlayarak fesleğeni kontrol edebilirsiniz.
- Budadığınız yapraklardan çürük olanlarını çöpe, sağlıklı olanları ise yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
- Eğer fesleğenin yaprakları sarardıysa, bitkinin vitamine ihtiyacı var demektir. Bitki vitaminleri kullanarak bitkiyi iyileştirebilirsiniz.
Bu yazımızda “Fesleğen bakımı nasıl yapılır?” sorusunun cevabını sizin için verdik. Fesleğen bakımı evde saksıda, bahçede ya da balkonda yapılabilir. İhtiyacınız olan tek şey, onu nasıl büyüteceğinizi bilmektir!