Adım Adım Dua Çiçeği Bakımı
Adını gizemli bir şekilde açılıp kapanan yapraklarından alan dua çiçeği, hikayesiyle herkesi büyülüyor. Cicek.com’daki bu yazımızda, dua çiçeği bakımı hakkında tüm merak ettiklerinizi bulacaksınız!
Son yılların en popüler bitkileri arasında yer alan dua çiçekleri, aslında egzotik bir bitkidir. Yağmur ormanlarından gelen bu özel bitki, Marantaceae ailesinin bir üyesidir. Görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan dua çiçeği, bulunduğu ortama ferahlık ve huzur katar. Gelin, Calathea (Kaladya) olarak da bilinen bu çiçeğin adını nereden aldığını öğrenelim…
Dua Çiçeği Adını Nereden Alıyor?
Bu güzel çiçek, adını yapraklarının hareketinden alır. Çünkü güneş battıktan sonra gece olana kadar fiziksel olarak bir değişim yaşar. Gece boyunca süren bu değişimin sonunda dua çiçeğinin yaprakları insan elini andıran bir görünüme kavuşur. Bu eller de, dua eden ellere benzetildiği için adı Dua Çiçeği olmuştur. Dua çiçeğinin tüm türlerinde de bu özellik bulunuyor.
Adım 1: Sulama
Her bitki gibi dua çiçeği de suya ihtiyaç duyar ve su olmadan yaşayamaz. Ancak dua çiçeğini haftada yalnızca 1 defa sulamanız yeterli olur. Burada asıl önemli olan, toprağını hiç kuru bırakmamaktır. Dua çiçeği bir bitki olduğu için, nemli toprağı da oldukça sever. Toprak yüzeyinin kuruluğunu kontrol ederek, dua çiçeğini sulayabilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız suyun musluk suyu olmamasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü musluk sularının içinde bulunan kireç, dua çiçeklerinin yaprakları üzerinde lekeler oluşmasına neden olur. Bu nedenle içme suyu kullanmanızı tavsiye ederiz.
Adım 2: Işık
Dua çiçeği bakımı için dikkat etmeniz gereken bir diğer adım, ışıktır. Tüm bitkilerin doğal ışık kaynağı olan güneş, dua çiçeğinin gelişimi için de oldukça önemlidir. Dua çiçeği, aydınlık ortamları sever ve bu ortamlarda sağlıklı bir şekilde büyür. Ancak direkt güneş ışığı almaması gerekir. Böyle bir durumda yapraklarında yanık lekeleri meydana gelir. Aksi halde sürekli gölgede kaldığında da, yapraklarının rengi sarıya döner. Az ışıklı, aydınlık ortamlarda gelişimini iyi bir şekilde tamamlar. Evinizde kuzeye bakan pencere önleri, dua çiçeği için idealdir.
Adım 3: Toprak
Dua çiçeğinin egzotik bir bitki olduğundan bahsetmiştik. Bu özelliği sayesinde nemli havayı ve nemli toprakları oldukça sever. Ancak bu, ıslak ve çamur halinde bir toprak demek değildir. Toprağı kontrol ettiğinizde, hafif nemli olması yeterlidir. Dua çiçeği, bol miktarda organik madde içeren topraklarda daha iyi yetişir. Toprağınızda bol miktarda organik madde bulunmuyorsa, kompost veya peletli gübre ekleyerek toprağınıza bol miktarda organik madde ekleyebilirsiniz. Toprağın pH değerinin asidik olmasını tercih eder, ancak pH değeri 6,5-7,5 arasında olan topraklarda da iyi yetişir.
Dua Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?
Dua çiçeği, farklı çeşitleri ile karşımıza çıkan bir bitkidir. Hazırsanız, dua çiçeği çeşitlerini birlikte keşfedelim!
Calathea Makoyana: Daha soluk renkli olan ve yapraklarının üzerinde mürekkep lekesine benzer yeşil halkalar bulunan bu tür, 45 cm’ye kadar büyür.
Calathea Roseopicta: Bu türün yaprakları daha büyük ve yuvarlaktır. Yapraklarının alt kısmı ise kırmızı renklidir. Boyu 50 cm’ye kadar uzar.
Calathea Lancifolia: İnce ve uzun yaprakları ile tanıyabileceğiniz bu türün yapraklarının üst kısımları koyu yeşil renktedir. Alt kısımları ise genelde mor renkleri içerir. Boyu 45 cm’ye kadar uzar.
Calathea Ornata: İnce yaprakları bir diğer tür de, Calathea Ornata’dır. Yapraklarının üzerinde çizgili desenler vardır. Rengi genellikle soluk yeşildir.
Dua Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Dua çiçeği, çok soğuk havalara karşı dayanıklı değildir. Bulunduğu ortamın sıcaklığının 18-23 derece olması idealdir. Sıcaklık 5 derecenin altına düşerse, yaprakları ve gövdesi kuruyabilir.
- Bu bitki nemi oldukça sever. Yeterli miktarda nem alıp almadığını öğrenmek için saksısı ile birlikte içi su dolu olan ve çakıl taşları bulunan bir kaba koyabilirsiniz. Eğer yapraklar koyulaşırsa, nem alamıyor demektir. Böyle bir durumda bitkiyi nemli bir ortamda tutmanız gerekir.
- Bitkiyi nemlendirmenin en etkili yollarından biri de, yapraklarına su püskürtmektir.
Dua çiçeği bakımı hakkında yeterli bilgiye sahip olduysanız, sıra ona yaşam alanlarında yer açmaya geldi! Siz de yazımızdaki bakım adımlarını uygulayarak sağlıklı bir dua çiçeği yetiştirebilirsiniz.