Çiçek Bakımı

Dracena Marginata Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Dracaena Marginata ya da ejderha ağacı, bir iç mekan bitkisi olarak büyük bir etki yaratır. Görsel olarak çarpıcı bir şekilde büyürken, aynı zamanda havadaki zararlı kimyasalları da temizlerler. Dracena marginata saksı değişimi ipuçlarıyla bu hem şık hem de çalışkan bitkiyi evinizin yeni üyesi yapabilirsiniz!

dracena marginata ve boş saksılar

Dracaena marginata, kırmızı kenarlı uzun, ince yeşil yaprakları olan popüler bir iç mekan bitkisidir. Bu bitkiler yeni başlayanlar için harika çünkü kuraklığa dayanıklılar ve ışık koşulları konusunda hiç pimpirikli değiller. Aslında kısaca onları harika bir ev bitkisi yapan güzellik ve dayanıklılığın mükemmel birleşimidir! Dracaena marginata bakımı ve saksı değişimi hakkında bilmeniz gereken her şey için okumaya devam etmeniz yeterli.

Dracaena Marginata Bitkisinin Saksı Değiştirilmesi Neden Gereklidir?

cam önünde dracena marginata ve sulama kabı

Her tür Dracaena bitkisinin bir noktada saksı değişimine ihtiyacı olacaktır. Saksı değiştirmenin bitki sağlığına veya büyümesine katkıda bulunmasının birkaç nedeni vardır.

Büyüme

Çoğu houseplant ebeveyninin ilgilendiği, saksı değiştirmenin ilk nedeni büyümedir. Dracaena Marginata bitkileri, iç mekanlarda dış mekanlara göre daha yavaş büyüyebilir, ancak sonunda kaptaki tüm kullanılabilir alanı kaplayacaklardır. Kökler saksının dibinde daireler çizmeye, toprak hattının üzerine çıkmaya veya drenaj deliklerinden sürünmeye başladığında, bitkinin kök saldığını anlayacaksınız. Köklerin büyümek için yeri yoksa bitkinin üst yarısı da büyüyemez. Bitkiye saksı değiştirerek daha fazla alan vermek, büyüme için harikalar yaratacaktır. 

Toprak Kalitesi

Son derece yavaş büyüyen bitkiler, alanı büyütmeden birkaç yıl boyunca aynı saksıda mutlu olacaklar. Ancak bu, oturdukları toprağın hala sağlam büyüme için uygun olacağı anlamına gelmez. Zamanla aynı saksıda toprak bozulmaya başlar. Yapı yavaş yavaş parçalanır, yer yer sıkışır ve diğerlerinde çok daha az su tutar. Besinler ayrıca zamanla siz sularken topraktan da yıkanır. Ek gübre ekleseniz bile, bozulmuş toprak besinleri tutamaz, onları gerektiğinde köklere vermek yerine drenaj deliklerinden yıkamak yeterlidir.

3-4 yıl sonra (küçük saksılar için 2-3 yıl), bitkinin kökleri mutlu etmesi için yeni toprağa ihtiyacı olacaktır. Bitkiye bağlı olarak, eski toprağı köklerinden temizleyerek ve yeni toprağa yeniden saklayarak aynı saksıyı bile kullanabilirsiniz.

Zararlılar ve Hastalıklar

Ev bitkilerimizi haşere ve hastalıktan uzak tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapsanız da, muhtemelen bir noktada sinsi bir sorunla karşılaşacaksınız. Mantar sivrisineklerinde, küfünde veya kök çürüklüğünde olduğu gibi, bu sorun topraktan kaynaklanıyorsa veya yayılıyorsa, saksı değiştirme sorunu çözmenin önemli bir parçasıdır.

Dracaena Marginata Bitkileri Ne Sıklıkta Saksı Değiştirmeye İhtiyaç Duyar?

dracena marginata ve dekor ürünler

Çoğu bitki gibi, Dracaena Marginata bitkileri de saksı değiştirme konusunda biraz hassas olabilir. Aynı zamanda yavaş büyürler ve yalnızca her 2 veya 3 yılda bir, daha büyük bir saksı gerektirirler. Ancak Dracaena Marginata bitkinizin büyüme hızı birkaç farklı koşula bağlıdır. Örneğin, bitkiniz düşük ışığa maruz kalıyorsa daha yavaş büyüyebilir. Bitkinizi  ne zaman daha büyük bir saksıya taşıyacağınızı belirlemek için dikkat edin. Aşağıdakileri fark ederseniz daha sık saksı değiştirmeniz gerekebilir:

  • Toprağın yüzeyinde yukarı doğru iten kökler varsa
  • Kaptaki drenaj deliklerinden çıkan kökler görüyorsanız
  • Kökler sıkıca örülüyor veya yoğun bir örtü oluşturuyorsa
  • Normal büyümeden daha yavaş büyüme (çevresel koşullar nedeniyle değil)
  • Kök çürüklüğü, mantar sivrisinekleri veya küf gibi sorunlar yaşıyorsanız

Dracena Marginata Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

beyaz saksıda dracena marginata
  1. Saksı değiştirmeden önceki gün, toprağı nemli olacak ve bir arada tutacak şekilde bitkiyi hafifçe sulayın.
  2. Toprak karışımının suyu eşit şekilde emmesi için, saksı değiştirmeden önce yeni toprak karışımını ıslatın.
  3. Bitkiyi yan çevirin (küçük bir bitki ise) ve yavaşça saksıdan dışarı kaydırın. (Bitki büyükse, dik bırakın ve kök topunu gevşetmeye çalışın). Çıkaramazsanız, saksının iç kenarı boyunca kör bir bıçak gezdirin. Bitkiyi hala çıkaramıyorsanız, saksıyı dışarıdan dikkatlice kırabilirsiniz.
  4. Kökleri inceleyin, eğer kıvrılmışlarsa, açın ve gerekirse düzeltin. Ek olarak, ölü veya çürüyen kökleri kesin ve etrafındaki toprağı gevşetin.
  5. Bitkiyi, tabanına 5 cm’lik toprak eklenmiş yeni kabın ortasına yerleştirin ve bitkinin etrafını yeni nemli toprak karışımıyla çevreleyin. Toprak, saksının üst kısmının 4 – 5 parmak altına gelene kadar eklemeye devam edin.
  6. Yerine sabitlemek ve hava ceplerini çıkarmak için bitkinin tabanını ve toprağı nazikçe sıkıştırın.

Saksı Değiştirme Sonrası Bakım

Şokları sınırlamak ve yeni kök büyümesini teşvik etmek için her zaman Dracaena Marginata bitkinizi saksı değiştirdikten hemen sonra sulayın. Koşullardaki değişikliklerden dolayı daha fazla stres oluşmasını önlemek için saksıyı ilk başta olduğu yere geri yerleştirin. Dracaena Marginata bitkileri, bol miktarda parlak, dolaylı güneş ışığı alan sıcak yerlerde en iyi şekilde gelişir.

Sararma veya yapraklarda solma gibi herhangi bir stres belirtisi birkaç hafta sonra kendiliğinden düzelmelidir. Bu süre zarfında bakım rutininizi değiştirmeyin, çünkü bu sadece sorunu daha da artıracaktır. Yaklaşık bir ay sonra, kendi kendine çözülmediyse nedenini araştırın ve düzeltin.

Dracena Marginata Saksı Değişimi: Püf Noktalar

  • Saksı değiştirmeden önce Dracaena Marginata’mı ıslatmalı mıyım? Bitkiyi saksı değiştirmeden bir gün önce sulayın, böylece toprak nemli olur ve saksıdan çıkarıldığında bir arada tutulur. Bitkiyi, toprak tabanının tamamen doyduğu noktaya kadar ıslatmanıza gerek yoktur.
  • Dracaena Marginata’yı saksı değiştirdikten hemen sonra sulamalı mısınız? Köklerin yerleşmesine ve havaya maruz kaldıktan sonra şoku önlemeye yardımcı olduğu için, saksı değişiminden sonra sulama önerilir. Ancak toprağınız önceden nemlendirilmişse bu adımı atlayabilirsiniz.
  • Dracaena Marginata büyük saksı sever mi? Dracaena Marginata, küçük kök sistemleri köke bağlı olmayı umursamadığı için büyük saksıları sevmez. Aynı derecede önemli olan, daha küçük saksının daha hızlı su kullanımına izin vermesidir, bu nedenle ıslak toprağın kök çürümesine neden olma olasılığı daha düşüktür.
  • Dracaena Marginata’m saksı değiştirdikten sonra neden sağlıksız görünüyor? Dracaena Marginata bitkilerinin ortam değişikliği ile hafif bir şoka girdiği bilinmektedir. Toprak yeterince nemliyse ve bitki uygun koşullardaysa, hafif gevşeklik normaldir ve birkaç hafta sonra kendiliğinden geçecektir.
  • Saksı değiştirdikten sonra Dracaena Marginata’mı buğulamalı mıyım? Kurtarma işlemine yardımcı olmak için saksı değiştirdikten sonra gövdeyi ve yaprakları damıtılmış suyla buğulayabilirsiniz. Sadece haşere ve hastalık sorunlarına yol açabilecek yaprakları aşırı doyurmamaya dikkat edin.
  • Dracaena Marginata’mı saksı değiştirdikten sonra gübrelemeli miyim? Bir Dracaena’yı saksı değiştirdikten sonra gübrelemek gereksizdir. Yeni kök büyümesini yakabilir ve yavaş büyüyen bir bitki olduğu için fazla gübreleme gerektirmez.

Dracaena Marginata’nın saksısını değiştirmek için en uygun saksı boyutunu ve türünü seçmek çok önemlidir. Aynı derecede önemli olan, toprak karışımının iyi drene olması, hafif asidik olması ve organik maddece zengin olmasıdır. Daha fazla ipucu için Dracaena Marginata bakımı yazımızı ziyaret edebilir, daha fazla püf nokta öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu