Difenbahya Bakımı: Bitkinizi Daha Yakından Tanıyın
Yıllardır evlerinizi süsleyen, ikonik görünümü ile yaşam alanlarınızın vazgeçilmezi olan difenbahya çiçeği hakkındaki tüm bilgileri ve bakım aşamalarını sizler için derledik. Difenbahya bakımı konusunda aklınızdaki tüm soruların cevabı yazımızda!
Latince adı dieffenbachia seguine, halk arasında bilinen ismi ise “ağlayan çiçek”. Bu ismi almasının ise bir sebebi var; difenbahya, gövdesinde su biriktirir ve bu suyu gösterişli yapraklarından damlatır. Bazı durumlarda yağmur gibi damlayan bu sular, difenbahya çiçeğine ağlayan çiçek adını vermiştir.
Hemen her iklime kolayca uyum sağlayan ağlayan çiçek, aynı zamanda bakımı en kolay bitkiler arasında yer alıyor. Siz de evinizi ya da ofisinizi difenbahyanın görkemli yaprakları ile süslemek istiyorsanız, difenbahya bakımı konusunda rehber niteliğindeki yazımızı mutlaka okumalısınız!
Difenbahya Işık Sever Mi?
Difenbahya çiçeği, her bitki kadar güneş ışığını sever. Ancak bu, onun doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması demek değildir. Daha çok filtreli ışık altında büyüme eğilimi gösteren difenbahya için en uygun ortam, ne fazla ne de az ışık alan yerlerdir. Diğer türlerinde olduğu gibi kış aylarında güneşe biraz daha ihtiyaç duyar. Difenbahyanın güneş gören yaprakları diğer yapraklarına göre daha fazla büyür. Bu nedenle ayda bir ya da iki kere bitkinin konumunu kendi etrafında döndürerek değiştirmeniz gerekir. Bu bitki için en uygun ortam, perde arkasındaki yarı gölge alanlar olacaktır.
Difenbahya Nasıl Sulanmalı?
Difenbahya çiçeği bakımı için en önemli aşamalardan biri sulama sıklığının iyi ayarlanmasıdır. Yaz ve kış aylarında farklı derecede sulamaya ihtiyaç duyan difenbahyanın toprağı, özellikle yaz aylarında hızlıca kurur ve nem kaybı yaşar. Bu nedenle yaz aylarında haftada 2 kez sulanması yeterli olacaktır. Kış aylarında ise sulama yaparken toprağı düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Sulama, yaz ayına göre daha az olmalıdır. Haftada 1 sulanması, bu dönemde daha doğru olacaktır. İster yaz ister kış olsun, difenbahya bitkinizi sularken toprağın her yerinin sulanmasına dikkat etmeniz ise oldukça önemlidir.
Difenbahya Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Difenbahya, hemen her toprakta yaşar. Ancak difenbahyayı mutlu etmek ve sağlıklı büyümesini sağlamak için iyi lifli toprak tercih edebilirsiniz. Perlitli toprak kullanarak toprağının %90 oranında hava almasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda toprağa çakıl taşları da ekleyerek drenajlı bir yapı oluşturabilirsiniz. Toprağı gübre ile desteklendiğinde difenbahya çiçeği daha hızlı büyüyecektir. Boyu 2 metreyi bulabilen difenbahyalar için toprağın kalitesi bu nedenle oldukça önemlidir.
Difenbahya Çiçek Açar Mı?
Difenbahya bitkisinin en belirgin özelliği yeşil yaprakları ve sarı desenleridir. Ancak bilinenin aksine, difenbahya bitkileri çiçek de açar. Peki difenbahya çiçek açar mı? Evet! Yaprakların arasında çıkan ve adeta saklanıyormuş hissi veren bu çiçekler, genelde yaz aylarının ortalarında çıkmaya başlar. Haziran ve temmuz aylarında, difenbahyanın çiçek açtığını görebilirsiniz.
Difenbahya Çiçeği Bakımı Püf Noktaları
- Difenbahya bitkisinin öz suyu zehirlidir. Bu nedenle küçük çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği ve yapraklarını yiyemeyecekleri bir yere konumlandırmanız gerekir.
- Difenbahyanın yaprakları sararıyorsa bunun 3 nedeni vardır: Aşırı sulama, az sulama ve bulunduğu ortamın ısısı. Bunlarda değişiklik yaparak sorunun nedenini öğrenebilirsiniz.
- Kış aylarında sulama yaparken bitkiye direkt soğuk su vermemenizi öneririz. Bu durum üşümesine ve hastalanmasına neden olur.
- Bulunduğu ortamın en az 5 derece olması ve rüzgarlı bir yer olmaması gerekir. Dayanıklı gibi görünse de difenbahya da narin bitkiler arasındadır.
- Narin yaprakları bulunan difenbahyanın yaprakları herhangi bir cisimle ya da duvarla temas etmemelidir. Bu durum yaprakların büyümesini engeller.
- Difenbahya çiçeğinin toprağı bir çubuk yardımıyla zaman zaman karıştırılıp havalandırılmalıdır. Bu, köklerin hastalanmaması için oldukça önemlidir.
Difenbahya bakımı konusundaki püf noktalarını ve aşamaları paylaştığımız yazımızda, ayrıca aklınızdaki soruların cevaplarını da bulabilirsiniz. Yazımızı okuduktan sonra, difenbahya çiçeği bakımı için gerekli pratik bilgileri uygulayacak ve yaşam alanlarınızda kendinize minik bir yeşil köşe oluşturacaksınız.