Deve Tabanı Bakımı: Adım Adım Gösterişli Yapraklar
Cicek.com’daki bu yazımızda görkemli yaprakları ile deve tabanı çiçeği hakkında birbirinden faydalı bilgileri bulacaksınız! Deve tabanı bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevapları da bu yazımızda!
Deve tabanı; nam- diğer monstera… Yıllardır evleri süsleyen ve dekoratif anlamda zenginleştiren devetabanı bitkisinin ana vatanı ise Meksika ve Kolombiya. Evet, yanlış duymadınız! Evinizde veya ofisinizde saksı içinde konumlandırdığınız bu bitki, aslında tropikal bir tür. Kalp şekline benzeyen yaprakları ile monstera bitkisi, sağlıklı bir ortamda büyüdüğünde 60-70 cm’ye kadar uzuyor. Sonrasında yaprakları genişliyor ve yırtılıyor. İşte bu bitkiyi albenili hale getiren de bu oluyor!
Devetabanı Evde Nereye Konur?
Eğer bir monstera sahibiyseniz, evde neredeyse her alanı değerlendirebilirsiniz. Güneşi çok seven ama düşük ışıkta da yaşama imkanı bulan devetabanı bitkisi için en uygun yaşam alanı güneş ışığını doğrudan almayan ortamlardır. Çünkü bu çiçek, aydınlık bir ortamda daha hızlı gelişir. Aynı zamanda yeterli güneş ışığı altında yapraklarında dikkat çeken ve herkesin beğendiği bir yapı oluşturur. Aslında her ortama uyum sağlayan bu bitkiye isterseniz salonunuzda, isterseniz yatak odanızda ya da banyonuzda yer verebilirsiniz.
Devetabanı Kaç Günde Bir Sulanır?
Monsteralar, susuzluğa karşı dayanıklıdır. Ama suyu da seven bitkilerdendir. Çoğu bitkide olduğu gibi yaz ve kış döneminde farklı oranda suya ihtiyaç duyar. Yaz aylarında haftada 5-6 gün boyunca sulanması gereken devetabanı bitkisi, kış aylarında haftada 1-2 defa sulandığında yeterli suyu alır. Sulama sıklığı kadar önemli diğer bir nokta ise; sulama yapacağınız zamanların aynı günde ve aynı saatte olmasıdır. Bu özen, monstera çiçeği için oldukça etkilidir.
Devetabanı Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Monstera yerini seven ama aynı zamanda çok hızlı büyüyen bir bitki. Bu nedenle senede bir kere de olsa saksısının mutlaka değişmesi gerekiyor. Devetabanı saksı değişimi nasıl yapılır? sorusunun cevabı ise oldukça basit; bulunduğu saksıdan bir boy büyük saksıya taşıyarak! Çünkü devetabanının kökleri dar alanda büyüme imkanı bulamaz ve çürümeye meyilli olur. Bu nedenle köklerin rahat hareket edebileceği, geniş bir saksı tercih ederek bulunduğu saksıdan yeni saksıya değişim yapabilirsiniz.
Deve Tabanı Yaprakları Ne Zaman Yırtılır?
Devetabanının asıl yetiştiği yerler, yağmur ormanlarıdır. Sık ağaçlar ve bitkiler ile kaplı bu ormanlarda yetişen devetabanı bitkisi, güneş ışınlarını yalnızca üstteki yaprakları ile alır. Peki deve tabanı yaprakları nasıl yırtılır? Alttaki yapraklarının da güneş alması ve büyümesi için, yaprakları büyüdükçe üzerinde yırtıklar oluşur. Yani yapraklarındaki yırtıklar büyüme ile gerçekleşir. Siz de monstera bakımı hakkındaki tüm adımları uygulayarak bitkinizin hızlıca olgunlaşmasını sağlayın. Sonrasında yapraklarının ikonik bir şekilde yırtılıp delinmesini izleyebilirsiniz.
Devetabanı Bakımı Püf Noktaları
- Monstera bitkisini sularken kireçsiz bir su kullanmanızı öneririz. İçme suyu ya da dinlenen çeşme suyu, bitkinizin sağlıklı olmasını kolaylaştırır.
- Bitkinin yapraklarında zaman zaman terlemeler meydana gelir. Bunun nedeni; fazla su ve mineral oranının yüksek olmasıdır.
- Yapraklarında bulunan toksik madde nedeniyle monstera, zehirli bitkiler arasında yer alır. Bu nedenle küçük çocuklarla ve evcil hayvanlarla temas ettirilmemelidir.
- Bitkinin yaprakları üzerinde toz bulabilirsiniz. Nemli bir bez ile bu yaprakları silebilirsiniz. Böylece daha hızlı büyümesine olanak sağlayabilirsiniz.
- Bitkinin yaprakları sarıya mı dönüyor? Öyleyse saksının altına bakabilirsiniz. Fazla su saksıda birikip köklerine temas ederek bitkinin yavaş yavaş çürümesine neden olmuş olabilir.
- Nemi seven bitkiler arasında yer alan monstera için yapabileceğiniz en iyi şey birkaç haftada bir nem banyosu yaptırmanız olacaktır.
Yazımızda deve tabanı bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını buldunuz, şimdi sıra birbirinden güzel devetabanı çeşitleri ile yaşam alanlarınızı süslemeye geldi! Monstera bakımı ve diğer bitkilerin bakımını öğrenmek için aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz!