Deve Tabanı Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Deve Tabanı Çoğaltma Rehberi
Devetabanı popülerliğini 4 şeye borçlu: iddiasız ve bakımı kolaydır, hızlı büyür ve çoğalır. Buna sizin için derlediğimiz pratik çoğaltma yöntemlerini de eklerseniz, evinizin küçük bir ormana dönüşmesi an meselesi! İşte deve tabanı çoğaltma rehberi…
Devetabanı, tropik bahçelerde yaygın olarak yetiştirilen sürünen bir asma ve en büyük yaprak dökmeyen bitkilerden biridir. Doğal ortamda, güneyde ve Amerika’nın merkezinde ve ayrıca Asya’da da bulunabilir. Aynı zamanda popüler bir ev bitkisidir. Çünkü evde büyütülmek için uyarlanan bitki, iddiasız ve bakımı kolaydır, hızlı büyür ve çoğalır. Bu arsız bitki, çok hızlı bir şekilde oldukça büyük boyutlara ulaşabileceği için çoğaltılarak ıslah edilebilir. Aynı zamanda eve gelen misafirlerinizin ısrarları da, sizi bir monstera’yı çoğaltma görevine itebilir.
Bitkinin doğada dokunaç benzeri olan uzun hava kökleri genellikle toprakta kolaylıkla kök salarken, monstera’nın başka yollarla çoğaltılması da sağlanabilir. Aslında, bu bitki tohumlar, kesimler veya hava kökleri sayesinde de kolayca çoğaltılabilir. Gelin en pratik ve en yaygın devetabanı çoğaltma yöntemlerini birlikte keşfedelim.
Tohumdan Deve Tabanı Çiçeği Çoğaltma
Monstera çoğaltması birkaç hafta içinde filizlenen tohumlarla yapılabilir. Bununla birlikte, fidelerin gelişmesi son derece yavaştır. Ek olarak, olgun meyvenin çiçekler tarafından üretilmesi bir yıl veya daha fazla zaman alabileceğinden tohumların gelmesi zor olabilir. Küçük, soluk yeşil tohumların da raf ömrü çok kısadır, iyi kuruyamaz veya soğuk sıcaklıklara dayanamaz. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede kullanılmaları gerekir.
- Tohumlar, diğer bitkiler gibi, onları ince bir toprak tabakasıyla nazikçe kaplayarak filizlendirilebilir.
- Nemli tutulmaları gerekir, ancak ışık konusunda çok fazla endişelenmeyin. Devetabanın, ışıktan uzaklaşmak için akıllıca ve tuhaf bir yolu var. Kendine zarar vermek yerine üzerine tırmanacak bir şey aramak için karanlık alanlara uzanarak ışıktan kaçabiliyor.
Çelikten Deve Tabanı Çiçeği Çoğaltma
Devetabanı bitkisinin kesimlerden köklenmesi oldukça kolaydır. Bu yöntem en çok tercih edilen ve en zahmetsiz yollardan da biridir.
- Kesimlerle, onları önce suda köklendirme veya doğrudan toprağa yapıştırma seçeneğine sahipsiniz.
- Çelikler, en alttaki yaprakları kesilerek, bir yaprak düğümünden hemen sonra alınmalıdır.
- Daha sonra ya devetabanı bitkisi kesimlerini birkaç hafta suda köklendirin ve bir saksıya nakledin ya da kesimleri doğrudan toprağa gömün. Çok kolay köklendikleri için köklendirme hormonuna gerek yoktur. Bir kez filizlendiklerinde, onları istediğiniz yere nakledebilirsiniz.
Deve Tabanı Yapraktan Çoğaltma
Çelik ve tohumdan olduğu kadar, düşen yapraklardan da yeni bir bitki yetiştirebilirsiniz.
- Seçtiğiniz yaprak, en az 1.5 litre hacminde, oda sıcaklığında temiz su kabı içine, sapıyla birlikte yerleştirilmelidir.
- Su kabı ökleri görünene kadar iyi aydınlatılmış, ılık bir yere yerleştirilir. Oluşan kökler biraz büyüyüp güçlendiğinde, yaprak sürekli bir büyüme yerinde geniş bir kabın içine aktarılabilir.
- Substrat tipi, diğer üreme yöntemleriyle aynı şekilde alınır. Daha fazla kök beklemek daha iyidir, daha sonra filiz toprakta daha iyi kök salınabilir.
- Yeni kurulan bitkinin ağırlığının altında bükülmemesi için, bir miktar desteğe bağlanması gerekir.
- Yaprağın köklenip köklenmediğini anlamak için, yaprağın görünüşüne göre yorum yapabilirsiniz. Eğer güçlü, solma veya sararma olmazsa, bitki köklenmeye ve büyümeye başladı demektir.
- Bu üreme yöntemini kullanırken, sabırlı olmak önemlidir. Kök sisteminin oluşumu 1 aya kadar sürebilir. Ayrıca devetabanının kökleri ışıktan hoşlanmadığından su tankı opak tutulmalıdır.
Hava Kökleriyle Deve Tabanı Çoğaltma
Monstera, bazı bitkiler gibi, ana görevi havadan nemin emilmesi olan hava köklerine sahiptir. Çok sayıda hava köküyle bile topraktan ve havadan ek besin kaynağı sağladıkları için köklerine zarar gelmemesi önemlidir. Fakat hava kökleriyle devetabanı çoğaltma çok karmaşık bir işlem değildir.
- Bunun için doğru yerden seçilen bir kök nemli yosunlarla kaplanır ve polietilen ile sarılarak bir çeşit sera elde edilir.
- Kökün altı ve üstü, bu serayı iyi tutmak için sabitlenir.
- Kök oluşumundan sonra, filiz yetişkinlerden dikkatlice ayrılmalı ve yeni bir saksıya dikilmelidir.
- Tüm filizlenmiş kökler, kırılmış odun kömürü ile dezenfekte edilmelidir. En iyi seçenek, en büyük hava kökünün büyüdüğü yaprağa bakmaktır.
- Kökleri toprağa gevşek bir şekilde ekmek gerekir, böylece büyüme için boş alan bırakılmış olur.
- Bir kök ekerken, monstera’nın çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve oldukça büyük boyutlara ulaşabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle küçük bir saksı uygun değildir. Benzer tür bitkiler gibi, devetabanının da destek direklerine ihtiyacı vardır. Bu yapay bir stand veya yosundan yapılmış bir boru olabilir.
Deve Tabanı Çoğaltma: Püf Noktalar
- Monstera ekimi için, bu tür bir substrat bileşimi ideal olarak uygundur (tüm bileşenler eşit oranlarda alınır), örneğin: Çim; turba; kum; humus.
- Aşılama yapılırken, kökler yaklaşık 2-3 hafta, oldukça hızlı büyürler, ancak tamamen oluşuncaya kadar, yeni sürgünler ve yapraklar ortaya çıkmaz. Bu durum, çeliği gübre ile besleyerek düzeltilebilir.
- Toprakta kesimler ile çoğaltırken, aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır: Çelik kumlu veya turba substratı olan bir kaba ekilir; toprak sıcaklığı +28 derecede tutulur, tabakları film veya camla kaplayan yüksek nem koşulları yaratılır. Kökleri gözle görülebilecek kadar büyüdüğünde, sap ekime hazırdır. Bu süreç yaklaşık 3 – 4 hafta sürebilir.
- Yapraktan köklenme yönteminin bir dezavantajı vardır. Tabanda, kök büyümez fakat bitki büyümeye devam ederse, bitki kolayca kırılabilir. Bunu önlemek için, oldukça kalın kesimler seçmeniz veya bir destek çubuğu kullanmanız gerekir.
İlgili İçerik;