Dağ Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?: Evinizi Tropikal Bir Ormana Çevirin
İç mekan bitkileri arasında en sevilen ve en zahmetsiz büyüyen türlerden olan dağ palmiyesi çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! Cicek.com’daki bu yazımız, size dağ palmiyesi çoğaltma yöntemleri ve püf noktaları hakkında tüm bilgileri verecek!
Dağ palmiyesi, diğer adıyla chamaedorea elegans… Ana vatanı Meksika ve Guatemala olan bu bitki, kendi ailesi içinde bir iç mekanda yetişip çiçek açabilen tek tür. Görünümü ile sizi yağmur ormanlarına götüren, bakımı sayesinde sizi birçok zahmetten kurtaran bu bitkiyi çoğaltmanın da ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.. Boyu 130 cm’ye kadar uzayabilen dağ palmiyesi çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun ise birçok cevabı var:
- Tohumdan Çoğaltma Yöntemi
- Kökten Çoğaltma Yöntemi
- Yavrudan Çoğaltma Yöntemi
- Havai Daldırma Yöntemi
Tohumdan Çoğaltma Yöntemi
- Ekim yapacağınız tohumları ekmeden önce birkaç saat de olsa ılık suda bekletin.
- Havadar ve süzek bir toprak kullanın ve saksının temiz olduğundan emin olun.
- Dağ palmiyesi tohumlarını toprakla gizleyin. Üzerini çok kapatmayacak şekilde toprakla doldurun.
- Saksıyı doğrudan güneş almayacak bir konuma yerleştirin. Böylece kendi ortamlarındaymış gibi büyümelerine olanak sağlarsınız.
- Dağ palmiyesi tohumlarının çimlenmesini bekleyin.
Kökten Çoğaltma Yöntemi
- Tohumlarını ektiğiniz dağ palmiyesi bitkisi köklenmeye başladığında toprağının ne çok nemli ne de çok kuru olmadığından emin olun.
- Kökleri dikkatli bir şekilde çıkarın ve hafifçe sallayarak üzerlerindeki toprağı silkeleyin.
- Eğer kök üzerinde toprak kaldıysa su dolu bir kap içerisine birkaç kere daldırıp çıkarın ve tamamen temizlenmesini sağlayın.
- Kökler temizlendiğinde fidanların aslında ne kadar da birbirine dolanmış olduğunu göreceksiniz. Bu kökleri dikkatli bir şekilde koparın.
- Ayırdığınız kökleri toprağa dikin ve 7-8 hafta boyunca doğrudan güneş ışığı almayacakları bir ortamda konumlandırın.
- Bitki büyümeye başladığında ise geçici saksılarından çıkarıp yeni saksılara alın ve büyümesini izleyin.
Yavru Ayırma Yöntemi
- Öncelikle toprağın altında kalan kök kısmını kontrol etmeniz gerekir. Ayıracağınız dalın köklerinin toprakta fazla köklenmiş olması oldukça önemlidir.
- Yavru dal ile ana dalın bağlantı yerini toprak dışında bırakmaya özen gösterin. Yani çalışma alanınızın görünür olmasına dikkat edin.
- Ayıracağınız kökü yerinden hiç sarsmadan keskin ve temiz bir bıçak yardımıyla dikkatlice kesin.
- Kestiğiniz kısımları da açık bir şekilde bırakın. Böylece bitki bu kısımları korumak için koruyucu bir tabaka geliştirecektir.
- 10 günün sonunda kökleri birbirinden tamamen ayırın ve ayırdığınız kökü farklı bir saksıya dikin.
Havai Daldırma Yöntemi
- Ana gövdeden uzayan, sağlıklı ve sağlam bir dal seçerek işe başlayın. Bu dalda aşı var ise mutlaka aşıdan yukarıda kalan bir bölgeyi seçin.
- Seçtiğiniz dalın en uygun yerinden 4 cm genişliğinde ve yüzük şeklinde kabukları ve damarları soymaya başlayın. Kabuk ve damarların kalmamasına özen gösterin.
- Soyduğunuz kısmı nemli tutmak oldukça önemlidir. Bitkinin kendi toprağı ile bu açık kısmı kapatın. Bunun için toprağı hava almayacak bir şekilde bir poşet parçası ya da plastik şişe ile dala bağlamanız yeterli olacaktır.
- Kendi neminde kalsın ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunsun diye üzerini alüminyum folyo ya da streç film ile kapatın.
- Birkaç ay sonra bu folyoyu kaldırdığınızda dalın köklendiğini göreceksiniz.
- Kökleri dikkatli bir şekilde ayırın ve nemli bir toprağa dikin.
Dağ Palmiyesi Çoğaltmanın Püf Noktaları
- Dağ palmiyeleri yaşam alanlarında çok fazla neme ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle tohum ekme yöntemi ile çoğaltma yapacağınız zaman ortamın yüksek nem oranına sahip olması oldukça önemlidir.
- Tohumdan çoğaltma yöntemi yaptıysanız, ilk birkaç ay gübreleme yapmamanızı öneririz. Böylece köklerin kendi kendine gelişerek canlanmasına olanak sağlarsınız.
- Eğer havai daldırma yöntemini kullanıyorsanız, bu işlemi haziran ayının ortasından itibaren yapmanız gerekir. Çoğaltma yaparken sıcaklık oldukça önemlidir.
- Fideler ilk olarak kendi tohumlarından besin alır. Bir iki yaprak büyüdükten sonra dozajı normalden 3-4 misli az olan bitki besini vermeniz faydalı olur. Bir ay ara ile iki defa yapmanız yeterlidir.
- Dağ palmiyesi çoğaltma yöntemleri kadar budanması da önemlidir. Düzenli olarak budanmasına gerek yoktur ancak kahverengiye dönen ve kuruyan yaprakları keserek sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olursunuz.
Siz de yaşam alanlarınızda bu görkemli bitkiye yer açmak istiyorsanız, dağ palmiyesi çoğaltma yöntemlerini kullanabilirsiniz. Yazımızı okuduktan sonra, dağ palmiyesi bitkisi nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını da bulacaksınız.