Dağ Palmiyesi Bakımı: Az İlgi, Çok Yeşillik
Dağ palmiyesi, evinize yağmur ormanından bir parça getirir ve ince yapraklarıyla bulunduğu her ortamda çekici görünür. Tam bir az ilgi çok yeşillik bitkisi olan dağ palmiyesi, yeni başlayanlar ve yoğun tempoda çalışanlar için en doğru seçenek. Gelin tüm dağ palmiyesi bakımı ipuçlarını birlikte keşfedelim!
Dağ Palmiyesi Nedir?
Salon ya da dağ palmiyesi (Chamaedorea elegans), çekici açık yeşil yaprakları olan ve az bakım gerektiren bir iç mekan bitkisidir. Yaprak dökmeyen ve çoğu ev bitkisiyle karşılaştırıldığında tam bir Cesur Yürek’tir. Zorluklara karşı çok az bir ilgiyle bile dimdik ayakta durabilen dağ palmiyesi, nispeten yavaş büyür fakat çok az bakım gerektirmesiyle acemi bitki yetiştiricileri için ideal bir seçimdir.
Dağ Palmiyesi Nasıl Bakılır?
Dağ palmiyesi bakımı oldukça kolaydır. Genellikle birkaç genç bitkinin bir kümesi olarak satılır. Salon palmiyesi, düşük ışık seviyelerine ve kuru havaya toleranslı, az bakım gerektiren bir bitkidir. En iyi sonuçlar için, salon palmiyenizi tam güneşten gölgeli, aydınlık bir yerde ev bitkisi kompostunda büyütün. Büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak sulayın ve aylık olarak besleyin. Kış aylarında, kompostu kuru tarafta tutun. İlkbaharda saksı değişimi yapın. Bitki, parlak ve dolaylı ışıkta en iyi halini gösterir ancak biraz gölgeyi de tolere eder.
Dağ Palmiyesi Özellikleri Nelerdir?
Dağ palmiyesi faydaları, şık ve sevimli görüntüsün ötesindedir. Durgun havayı filtreleme ve temizleme yeteneğine sahip iyi bir hava temizleyicidir. Çok yavaş büyür ve olgunlaştığında küçük sarı çiçek spreyleri ve ardından siyah meyveler üretebilir. Salon palmiyesi köpekler veya kediler için toksik değildir.
Dağ Palmiyesi Ne Kadar Büyür?
Yaklaşık 60 cm ile yaklaşık 2 metre yüksekliğe ve bir o kadar da genişliğe kadar büyüyebilir. Nispeten yavaş büyür, topraktan ek gövdeler üretir ve yaşla birlikte tam bir bitki oluşturur.
Dağ Palmiyesi Ne Kadar Zamanda Büyür?
Dağ palmiyesi büyüme hızı merak edilen sorulardan biri. Bitki yavaş gelişim gösteren fakat doğru koşullar sağlandığında sürekli büyüyen bir bitkidir. En büyük boyutuna ulaşması yıllar sürebilir. Bitkinin daha hızlı büyümesi için ışık ve sulama koşullarına dikkat ederek toprağı kompostlarla besleyebilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Çiçek Açar Mı?
Evet, salon palmiyeleri aslında iç mekanlarda düzenli olarak çiçek açar! Dağ palmiyesi, çiçek açabilen tek palmiye türü olarak da bilinir. Bitkiniz yeterince olgunlaştığında, bir buket sarı çiçek ile ödüllendirilebilirsiniz.
En Etkili Dağ Palmiyesi Sulama Yöntemi Nedir?
Dağ palmiyesinin az bakım gerektirdiğini artık biliyoruz. Bu sulama için de geçerlidir ve hatta sert musluk suyuyla sulanabilir. Sularken birkaç noktaya dikkat etmeniz yeterli. Dağ palmiyesi kışın düşük su ihtiyacına sahiptir ve bu nedenle bu mevsimde sadece alt tabakayı ıslak tutmak yeterlidir. Fakat kök balyası asla kurumamalı ve çoğu zaman nemli tutulmalıdır. Alt tabakanın yüzeyi kurumaya başladığında sulamaya devam edebilirsiniz. Yaz aylarında iki günlük bir döngüde sulanmalıdır. Ayrıca yılın sıcak zamanlarında yapraklara su püskürtebilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Neden Kurur?
Dağ palmiyesi yaprak kuruması yaşıyorsa, bunun birkaç sebebi olabilir:
- Nem çok düşükse, palmiye yapraklarının uçları kahverengiye döner. Bir sprey yardımıyla bitkiye su püskürtülmesi, yaprakları eski canlı görünümlerine kavuşturabilir.
- Dağ palmiyenizin kurumasının bir diğer sebebi oda sıcaklığı olabilir. Palmiyenin bulunduğu yer çok soğuksa, yapraklar önce sararıp sonra kahverengiye dönebilir.
- Salon palmiyelerinin ılık bir odaya ihtiyacı vardır, 18°-24°C ve minimum 10°C ideal ortamdır. Ayrıca bitkiyi doğrudan güneş ışığından ve hava akımlarının bulunduğu bölgelere yerleştirmekten kaçının, çünkü bu yaprakları kavurur.
Dağ Palmiyesi Toprağı Nasıl Olmalı?
Salon palmiyenizi, toprak bazlı ve turba içermeyen, çok amaçlı kompost karışımına, ekmelisiniz. Bitki, hafif alkali pH değerine sahip geçirgen, besin değeri düşük bir toprak karışımında en iyi şekilde gelişir.
Çiçeklerin pH değeri hakkında daha fazla bilgi almak için “Toprak pH’ı Nasıl Dengelenir?” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Çoğaltma İşlemi Kolay Mıdır?
Salon palmiyesini çoğaltmanın en iyi yolu onu bölmektir. Bitkiyi ilkbaharda sakladığınızda, kenardaki bir sapın doğal olarak uzaklaştığını görebilirsiniz. Alternatif olarak, keskin bir bıçak kullanarak bir sapı kesebilir veya öbek kesebilirsiniz. Bazı köklerin bağlı olduğundan emin olun. Taze bir saksı kompostu kabına koyun. Bitkiniz çiçek açtıysa ve meyve verdiyse, meyvelerin kurumasına izin verebilir ve ardından tohumları ekebilirsin. Çimlenmeleri için 27°C sıcaklığa ihtiyaçları vardır, bu nedenle ısıtılmış bir çoğaltıcıya ihtiyacınız olacaktır.
Daha fazla öneri için dağ palmiyesi nasıl çoğaltılır yazımızı ziyaret edebilir, diğer pratik yöntemleri keşfedebilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Bakımı: Püf Noktalar
- Kompostun ilk birkaç santimetresi kuruduğunda iyice sulayın – bu sıcak havalarda oldukça sık olabilir. Kompostun eşit derecede nemli olduğundan ancak ıslak olmadığından emin olun ve fazlalığın akmasına izin verin. Kışın daha az sulayın, toprağı sadece nemli tutun.
- Dağ palmiyesi kuru havayı tolere edebilir ancak bu yaprak uçlarının kahverengiye dönmesine neden olabilir. kapalı balkonlarda ya da çok soğuk günlerde poşetle sararak bitkiyi koruyabilirsiniz.
- Tabandaki kahverengi yaprakları kesin. Yaprakların zaman zaman ölmesi normaldir. İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez zayıf sıvı gübre ile besleyin.
- Tozu temizlemek için ara sıra yaprakları silin. Hızlı bir çözüm, bitkinizi ılık bir duşun altında veya daha da iyisi, yazın sağanak yağışı sırasında dışarıda tutmaktır.
- Özellikle gün ortası vuran ışık, ince ve yumuşak yaprakları ağarttığı ve arkasında sarı ve kahverengi lekeler bıraktığı için, olağanüstü uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmaya tolerans göstermez.
- Pencere pervazına yerleştirilecekse, sabah veya akşam güneşine maruz kalan doğu veya batıya bakan noktalar seçmelisiniz. Çoğu dağ palmiyesi kuzeye bakan pencerelerde de gelişir.
- Bitkinin gölgeli bir yere yerleştirildiğinde önemli ölçüde daha yavaş büyüdüğünü unutmayın. Özellikle ince örgülerle çok uzun saplar çıkıyorsa, seçilen yerin çok karanlık olduğunun açık bir göstergesidir.
- Drenaj delikleri olan bir saksı seçerek su birikmesini önleyin.
Dağ palmiyesi bakımına dair birçok ipucu ve pratik yöntemi birlikte keşfettik. Daha fazla öneri için dağ palmiyesi saksı değişimi nasıl yapılır yazımızı ziyaret edebilir, yeşil dostunuzun göz alıcı olmasını sağlayacak minik hileleri öğrenebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: