Cennet Bambusu Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Cennet Bambusu Çoğaltma Rehberi
Her mevsimin güzeli cennet bambusu, rengarenk yapraklarıyla sizi de cezbettiyse cennet bambusu çoğaltma için çoktan listenize almışsınız demektir. En pratik yöntemleri ve bakım ipuçlarını hemen keşfedin!
Cennet bambusu (Nandina domestica), her mevsim güzel görünen zarif, yaprak dökmeyen veya yarı yaprak dökmeyen bir çalıdır. Bitki, mevsimlere göre renk değiştiren yapısıyla dört mevsim farklı bir hava yaratır. Narin, yaprak dökmeyen yaprakları ilkbaharda kırmızı veya mor renk tonlarına sahiptir ve yaz aylarında bitki minik beyaz çiçekler taşır. Yazın ilerleyen dönemlerindeyse yapraklar soluk yeşile döner ve yeşil meyveler ortaya çıkmaya başlar. Yapraklar ateşli kırmızı veya bronz renk tonları aldığından, bunlar sonbaharda parlak kırmızıya döner. Meyveler ve yapraklar kış boyunca bitki üzerinde kalır. Uzun lafın kısası, bir cennet bambusu içinde 4 farklı bitkinin rengini ve formunu taşır.
Size birden çok formu ve rengi tek bir bitkide yaşama keyfi sunan cennet bambusu, kolaylıkla çoğaltılabilmesiyle de tercih sebebi. Bu süslü bitkiyle evinizin her köşesini süslemek ya da sevdiklerinize hediye ederek sizden bir anı büyütmelerini istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin. Sizler için hazırladığımız rehberle en pratik cennet bambusu çoğaltma yöntemlerini keşfedebilirsiniz.
Cennet Bambusu Nedir?
Cins adı ‘Nandina’, bitkinin Japonca adı Nanten’in Latince biçimidir. Spesifik sıfat ‘domestica’ evcilleştirilmiş veya ‘evden’ anlamına gelir. Barberry ailesine ait olmasına rağmen, dik, kamış benzeri gövdeleri ve bileşik yaprakları bambuya benzediği için yaygın olarak cennet bambusu olarak adlandırılır.
Cennet Bambusu Özellikleri
Adına rağmen, cennet bambusu, aslında bir bambu değildir. Benzer görünümüne rağmen aslında Berberis ailesinin bir üyesi, Berberidaceae. Bununla birlikte, bahçede bambuya iyi bir alternatiftir. Yalnızca daha fazla ilgi çekmekle kalmaz, aynı zamanda bazı bambuların olabileceği gibi istilacı da değildir.
Nandina, daha küçük bahçeler ve saksılar için mükemmel olan kompakt çalılardır. Daha büyük çeşitler 2 metreye ulaşır ve daha küçük çeşitler bir metreden daha kısadır. Az bakım gerektirirler, ilkbaharda sadece hafif bir süslemeye ihtiyaç duyarlar. Nandina domestica, kentsel veya çağdaş bir bahçede veya orman tarzı bir dikim düzeninde özellikle iyi görünür. Çeşitli yaprak renkleri sunan, aralarından seçim yapabileceğiniz farklı çeşitler vardır.
Cennet Bambusunun Faydaları
- Bitki popüler bir süs çalısı olarak kabul edilse de, meyveler, diğer gıda kaynaklarının kıtlaştığı kış sonlarına doğru kuşlar için zehirlidir.
- Yapraklarının ve meyvelerinin tıbbi özellikleri için yetiştirilmiştir.
- Aromatik dallar kürdan veya diş fırçası olarak kullanılabilir. Birçok tesis, plastiklere iklim dostu bir alternatif olarak sürdürülebilir bambu ürünleri yaratmak için kullanılıyor.
- Bitki ayrıca Çin’de yaprak bitlerini kontrol etmek için bitkisel bir pestisit olarak kullanılır.
- Japonya ve Çin’de iyi şansın sembolü olarak kabul edilir. Antik ben-cao, yangını önlemek için bahçelere kutsal bambu dikilmesinden bahseder. Tarihsel olarak, Japon bahçelerinde, kötülüklerden korunmak için lavaboların yanına da dikilmiştir.
Çelikle Cennet Bambusu Çoğaltma
- Nandina’yı çoğaltmak için, bu yeni büyümenin 15 – 30 cm uzunluğundaki bölümlerini yaz başında budayın. Bunlar hassas sapları olanlardır. Yarı sert ağaç gövdeli çelikler de uygundur, özellikle aynı yılın başlarından itibaren büyüyorlarsa.
- Onları toprağa köklendirmek istiyorsanız, her bir kesimi, sapın en az 5 – 10 cm toprakta olacak şekilde, turba karışımıyla dolu şeffaf plastik bir kaba yerleştirin.
- Hafifçe sulayın, ardından nemli bir ortam sağlamak ve bitki köklenene kadar yaprakların kurumasını önlemek için bardağı streç film ile kapatın.
- Kök oluşumu aşamasında yaprakları %75 ila %85 nem alırsa en iyi şekilde köklenirler. Gerekirse, toprakta çok fazla nem varsa, kabın dibine birkaç drenaj deliği ekleyebilirsiniz.
- Ekilen kesimleri, sıcaklığı 22 derece civarında olan güneşli bir pence önünde tutun. Toprağı gerektiği gibi hafifçe nemlendirin. Birkaç hafta içinde köklerin gelişmeye başladığını göreceksiniz.
- Çok sayıda çelik çoğaltmak birden fazla kesim yaparak biraz hile yapabilirsiniz. Hepsini su kovalarına koyduktan sonra birkaç hafta boyunca gölgeli bir alana yerleştirin. Bu yöntem köklendirme yöntemini ihmal etsek bile, çeliklerin yaklaşık %60-70’i başarıyla kök salmaktadır.
Bitki Bölünmesi Yoluyla Cennet Bambusu Çoğaltma
Olgun Nandina bitkileri, ana bitkinin yanında görünen ve aslında yeni bitkiler oluşturabileceğiniz sürgünler gönderir. Bu sürgünler kendi kök sistemlerine sahip olduklarında, onları ana bitkiden kesebilirsiniz. Ayrıca yerleşik bir bitkiyi bölebilirsiniz, ancak birincil kök sistemine zarar vermekten kaçının. Birkaç dış sapın kendi kökleri varsa, ana bitkiden ayrılabilirler.
- Dikkatlice böldüğünüz bitkilerin köklerini temizleyin.
- Kökleri sıkıştırmamaya özen göstererek toprağa 5 – 8 cm derinlikte delikler açarak dikin.
- Böldüğünüz ve yeni bir saksıya diktiğiniz cennet bambusunu, orijinal bitkinin yanından ayırmadan önce aynı ortamda 1 hafta kalmasına izin verin. Cennet bambuları yer değişikliklerinden ve hava akımının çok olduğu yerlere yerleştirilmekten hoşlanmazlar.
Tohumdan Cennet Bambusu Yetiştirmek
- Tohumlardan bitki yetiştirmek için, koyu kırmızı ve tamamen olgun olduklarında meyveleri hasat edin.
- Hala sert olacaklarından biraz fazla güç uygulamak gerekebilir. Kırmızı meyveleri birkaç saat suda bekletip, ardından suyu süzün.
- Daha sonra tohumları gece boyunca %10 hidrojen peroksitli suda bekletin.
- Ertesi sabah, tohumları turba karışımıyla dolu bir tohum tepsisine ekiyoruz ve onları toprağa 3 – 5 cm derine ekin.
- Streç filmle üstlerini kaplayın ve filizleri görene kadar yaklaşık 22 derecede tutun.
- Genellikle en geç 3 – 6 hafta içinde, ilk gerçek yaprak kümesi göründüğünde geniş bir saksıya nakledin.