5 Adımda Buz Çiçeği Saksı Değişimi
Evinizi, balkonunuzu ve bahçenizi süsleyen buz çiçeği saksı değişimi, 5 kolay adımda kolayca gerçekleştirilebiliyor! Cicek.com’daki bu yazımızda, tüm adımları uygulayabilir ve saksı değişimi için püf noktalarını bulabilirsiniz!
Buz çiçeği, genellikle toprakta yetişen ve gelişen bir bitkidir. Çünkü yayılma eğilimi yüksektir ve tüm toprak koşullarına uyumludur. Eğer buz çiçeğini saksıda yetiştirmeyi tercih ettiyseniz, bazı dönemlerde saksısını değiştirmeniz gerekebilir. Tek olarak yetiştirilen buz çiçeği, 60 cm’ye kadar yayılabilir. Saksıda da bulunduğu ortamı tamamen doldurup bir süre sonra saksının dışına çıkar ve taşar. İşte böyle dönemlerde saksısını değiştirebilirsiniz.
5 Adımda Saksı Değişimi
- Öncelikle buz çiçeği bitkisinin yaygın dallarını nazik bir şekilde sabitleyerek köklerini bulmaya çalışmanız gerekir.
- Buz çiçeğinin köklerine ulaştığınızda; bir elinizle saksıyı tutarak, diğer elinizle ise bitkinin kökünü tutarak buz çiçeğini yukarı doğru çekebilirsiniz.
- Bitkiyi saksıdan çıkardıktan sonra köklerinde kalan toprağı temizlemeniz gerekiyor. Kökleri karışmışsa budama yapabilirsiniz.
- Uygun toprakla dolu olan saksının 3’te 1’ini toprak ile doldurduktan sonra, bitkiyi saksının tam ortasına yerleştirebilirsiniz.
- Saksının boş kalan kısımlarını toprakla doldurabilirsiniz. Son olarak can suyunu vererek bitkinin yeni saksıya alışmasını sağlayabilirsiniz.
Buz Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Her bitki için geçerli olduğu gibi, buz çiçeği saksı değişimi için de uygun olan bir dönem vardır. Hemen hemen her bitki, saksı değişimi için ilkbahar döneminde daha uygundur. Buz çiçeğinde de bu durum değişmez. Buz çiçeği her ne kadar dayanıklı bir tür olsa da, sınırlarını zorlamamakta fayda var. Bitkinin toprağını ve saksısını değiştirmek istiyorsanız, ilkbahar mevsimini beklemenizi tavsiye ederiz. İlkbahar aylarındaki hava sıcaklığı ve nem oranı, bitkinin yeni saksıya geçiş sürecinde şoka girmesini engeller.
Buz Çiçeğinin Nasıl Olmalıdır?
Buz çiçeği bakımı için en önemli adımlardan biri de toprak seçimidir. Bu çiçek, iyi drene edilmiş kumlu toprak karışımlarını oldukça sever. Suya çok fazla ihtiyaç duymadığı için, toprağın drenaj seviyesinin yüksek olması önemlidir. Böylece fazla su, topraktan atılır. Buz çiçeği aynı zamanda humuslu topraklarda oldukça sağlıklı bir şekilde yetişir. Eğer evde bu güze çiçeğe bakmak istiyorsanız, zaman zaman vitamin takviyesi de yapabilirsiniz. Bu bitkinin toprağının nemli kalmaması oldukça önemlidir. Bu nedenle kuru toprak karışımlarını tercih edebilirsiniz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Buz çiçeği saksı değişimi sürecinin en önemli aşamalarından biri, saksı seçimidir. Siz de buz çiçeği için doğru saksıyı arıyorsanız, aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz.
- Buz çiçeği susuzluğa dayanabilen ve su ihtiyacı pek olmayan bir bitkidir. Bu nedenle toprağı gibi saksısının da drenajının yüksek olması gerekir. Saksının altındaki drenaj delikleri, bu anlamda işinizi bir hayli kolaylaştırır.
- Bu güzel çiçek 60 cm’ye kadar yayılabilen özel bir çiçektir. Bu nedenle seçeceğiniz yeni saksının yan dallarını da kapsayacak büyüklükte olması oldukça önemlidir.
- Seçtiğiniz saksının altında mutlaka bir tabak bulunması gerekir. Fazla suyu atmak isteyen buz çiçeği bitkisi, bu tabağı suyla doldurur. Böylece siz de kontrollü bir sulama yapabilirsiniz.
Buz Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Saksı değişimi yaparken bitkinin yeni toprağına uyum sağlaması ve aynı zamanda sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gübreleme yapabilirsiniz.
- Saksıdan aldığınız bir buz çiçeğini, bahçenize dikebilirsiniz. Aynı şekilde bahçedeki bir buz çiçeğini de saksıya taşıyabilirsiniz.
- Buz çiçeği saksı değişimi sırasında budama da yapabilirsiniz. Hem köklerini hem de yan yapraklarını budayarak bitkinin büyümesini destekleyebilirsiniz.
Cicek.com’daki bu yazımızda, buz çiçeği saksı değişimi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Yazımızdaki adımları uygulayarak, saksı değişim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.