Bitkileri Ne Sıklıkla Sulamanız Gerektiğini Etkileyen Faktörler
Her bitkinin farklı ihtiyaçları olduğundan, sulama için basit bir kural yoktur – örneğin, sıcak güneşli havalarda bir konteyner bitkisinin günlük olarak sulanması gerekebilirken, olgun bir çalının yalnızca aşırı kuraklıkta bir içeceğe ihtiyacı olabilir. Ancak aşağıda, bitkileriniz için doğru olanı elde etmenize yardımcı olacak düşünmeniz ve aramanız gereken bazı şeyler var. Bitkilerin kendilerine daha fazla su verilirse daha fazla su kullanacağını hatırlamakta fayda var, böylece sulama arasında biraz kurumasına izin verebilirsiniz ve her zaman ıslanmaları gerekmez. İşte bitki sulama faktörleri;
- Bitkinin boyutu, türü ve büyüme aşaması: Bir bitkinin sahip olduğu daha büyük ve daha fazla yaprak, daha fazla su kaybetme olasılığı ve çiçek ve meyve yetiştirmek için daha fazla besine ihtiyaç vardır. Bunlar esas olarak köklerden alınır, suda çözülür, bu nedenle çiçek ve meyve üretmek için genellikle daha fazla suya ihtiyaç vardır.
- Toprağın veya yetiştirme ortamının dokusu: Yapısı ve sıkıştırılması ve organik madde içeriği. Bitkiler topraktan her damla suyu çekemez ve bitkiler solmaya başlamış olsa bile bazı topraklar hala nemli hissedebilir. Bu, killi toprakta olma eğilimindedir. Killi bir toprak kumlu olandan daha fazla su tutabilir, ancak bitkiler kumdan kilden daha fazla su çekebilir. Buna karşılık, bitki kökleri için hala nem mevcut olsa bile kumlu toprak kuru hissedebilir. Kumlu topraklar, kilden daha az miktarda daha sık sulamaya ihtiyaç duyma eğilimindedir. Toprağınıza organik madde ekleyerek bakım yapmak, su tutma kapasitesini artıracaktır.
- Bitkinin bir sınırda veya kapta mı yoksa kök kısıtlaması ile mi büyüdüğü: Örneğin bir duvarın yanında büyümesi. Küçük bir saksıdaki büyük bir bitki, bir bordüre ekilenden daha sık sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Bir bordürde, kökler su bulabildikleri her yerde büyümekte serbesttirler ve bu nedenle köklerin bir tencereye hapsedilmesine kıyasla çok daha büyük bir toprak hacminden nem çekerler. Saksıya bağlı bitkiler (yani saksıdaki komposttan daha fazla köke sahip) özellikle çabuk kurur.
- Mevsim ve hava durumu: Örneğin yağış, güneşlenme saatleri, sıcaklık, rüzgar ve nem gibi faktörler su kullanım oranını etkileyecektir. Genel olarak konuşursak, bitkiler daha sıcak yaz aylarında daha fazla ve daha soğuk kış aylarında daha az su kullanır. Ayrıca sıcak, güneşli ve rüzgarlı havalarda daha fazla kullanacaklardır. Ve yeterli yağmurun olmadığı uzun süreli kurak dönemler sırasında sulamanın daha sık yapılması gerekecektir (su basitçe buharlaştığı veya yalnızca birkaç kökün bulunduğu toprağın yüzeyini ıslattığı için hafif duşlar bitkilere pek fayda sağlamaz.)
Bitkilerinizin daha sık sulamaya ihtiyaç duyabileceğine dair işaretler:
- Beklenenden daha az yeşillik büyümesi veya meyve veya çiçek üretimi
- Donuk görünen veya parlaklığını yitiren, bazen normalden daha koyu veya daha soluk görünen yapraklar veya gövdeler
- Yaprakların pozisyonunda değişiklik, aşağı doğru açı yapabilir veya kıvrılmaya başlayabilirler.
- Solma (bu aynı zamanda aşırı sulanmayı da gösterebileceğinden dikkatli olun!)
- Saksıların daha hafif hale gelmesi
- Rüzgarda savrulan saksılar
- Külleme belirtileri
Toprağın veya kompostun yüzeyinin kuru olması bitkinin suya ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Kök uçlarında suya ihtiyaç vardır, bu nedenle yüzey nemi her zaman iyi bir gösterge değildir. Dokunma testini kullanıyorsanız, sadece yüzeyi hissetmek yerine nemli olup olmadığını görmek için parmağınızı kompost veya toprağa en azından boğum derinliğine kadar bastırın.
Bitki sulama faktörleri dışında daha fazla sulama önerisi için “Bitkileri Sularken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” ve “Toprak pH Ölçme Rehberi” yazımıza da göz atabilirsiniz.