Benjamin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Kolay büyüyen, bakımı basit bir bitkilerin başında gelen Benjamin çiçeği, hızlı büyümenin bir getirisi olarak sık sık saksı değişimine ihtiyaç duyar. Gelin Benjamin bitkisi saksı değişimi nasıl yapılır, en kolay ve etkili yöntemler nelerdir birlikte keşfedelim!
Adı üzüntü ve keder imgelerini çağrıştırır, ancak gerçek şu ki Benjamin çiçeği, yetiştirmesi oldukça keyifli bir bitkidir. Hem içeride hem dışarıda kolayca yetiştirilen Benjamin bitkisi veya Ficus benjamina dünyanın en popüler ev bitkilerinden biridir.
Ficus bitki cinsinin bir parçası olan Benjamin çiçeği, çekici bir iç mekan bitkisidir. Kıvrımlı dalları ve uzun sivri yaprakları vardır ve iç mekanlarda yetiştirildiğinde genellikle çiçek veya meyve vermezken, nispeten kolay büyüyen, bakımı basit bir bitkidir. Bu bitki mütevazı bir görünüme sahiptir ve makul bir fiyata sunulmaktadır. Evinizde yetiştirmeyi seçebileceğiniz birçok ağaçla keskin bir kontrasta da sahiptir. Bir ficus olarak, bu bitki sert, esnek bir gövde ve parlak yeşil yapraklı dallar üretir. Genel olarak, bakımı kolaydır ve iç mekanda büyümek için harika bir seçenektir.
Hızlı büyümenin bir getirisi olarak sık sık saksı değişimi yapılması gerekebilir. Gelin Benjamin bitkisi saksı değişimi nasıl yapılır, en kolay ve etkili yöntemler nelerdir birlikte keşfedelim!
Benjamin Bitkisi Saksı Değişimi İçin İdeal Toprak Karışımı Nedir?
Benjamin bitkisi, iyi drene olan saksı toprağını tercih eder. Bitkiniz için en iyi pH 6,0 ile 6,5 arasında olacaktır. Daha düşük pH’lı herhangi bir şey çok asidik olacak ve bu da ağacınızın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Açelya veya güller için etiketlenmiş toprakları kullanmayın, çünkü bunlar doğal olarak çok asidik olacaktır. Benjamin bitkileri özellikle aşırı su dolu topraklara karşı hassas olduğundan, toprağınızın iyi drene olduğundan emin olun. Köklerinizin ıslanmasını istemezsiniz, bu nedenle kalın bir toprak, ağlayan bir incirin büyümesi için çok zor olacaktır.
Benjamin Çiçeği Saksı Değişimi
Bir Ficus benjamina yetiştirmeyi seçerseniz, ömrü boyunca birçok kez saksı değiştirmeniz gerekeceğini unutmayın. Bitkiniz gençken, bu zaman periyodu Benjamin çiçeğinin hayatındaki en hızlı büyüme periyodu olduğundan, daha düzenli saksı değişimi gerekecektir. Köklerinin yayılması için yeni bir alana ihtiyaçları olacak.
Olgunlaştıklarında, daha az sıklıkta saksı değiştirmeye ihtiyaç duyacaklar. Çoğu bahçıvan, bitkinin hassas köklerini rahatsız etme olasılığını azaltmak için Benjamin bitkisi, çiçeklerini ve meyvelerini birkaç yılda bir saklar. Saksılanmaya hazır olduğuna dair işaretleri dikkatlice izlemelisiniz.
- Benjamin çiçeğinizi yeniden saksılama işlemi basittir. İyi drene olan ve bitkinin mevcut tenceresinden çapı yaklaşık 4 – 5 cm daha büyük olan bir saksı seçin. Saksıyı yaklaşık iki inç saksı toprağı ile doldurun ve ardından tencereye dışarıdan basınç uygulayarak bitkiyi mevcut kabından çıkarın. Bu, kökleri ve içerdikleri kiri yavaş yavaş ve nazikçe gevşetmeye yardımcı olacaktır.
- Ardından, ağacı yan yatırın. Bunu yaparken saksıyı biraz yüksek tutmalısınız. Köklere nazikçe masaj yapın, mümkün olduğu kadar çok kir kümesini çıkarın. Daha büyük kökleri serbest bırakın, bunu yaparken dikkatli olun. Bu, yırtılmayı ve nakil şokunu önlemeye yardımcı olacaktır. Bitkiyi yeni bir tencereye yerleştirin ve yeni saksı toprağı ile doldurun.
- Saksı değiştirdikten hemen sonra sulamak önemlidir. Bitkinin mümkün olduğunca fazla nemi emmesine izin verin ve ardından evinizin ne kadar kuru olduğuna bağlı olarak haftada bir veya daha sık sulayın.
- Ficus benjamina yaşlanmaya devam ettikçe, daha az sıklıkta saksı değişimine ihtiyaç duyacaktır. Çok sık saksı değiştirmek, bitkinizin yaprak dökmesine neden olabilir. Bitkiniz ileri yaşlara ulaştıktan sonra saksı değiştirmek yerine, toprağın üst kısmını kazıyın ve normalde sakladığınızda kompostla süsleyin.
Benjamin Saksı Değişimi ve Budama
Ağacınızı düzenli olarak budamak ve şekillendirmek iyi bir fikirdir ve size sağlıklı tutma alışkanlığı kazandıracaktır. Ağacınızı, büyüdüğünüz alana uygun boyut ve şekle göre budayabilir ve görünümünü tercihlerinize göre özelleştirmenize olanak tanıyabilirsiniz.
- Budamak için en iyi zaman yaz geçtikten sonra, ancak yeni büyüme göstereceği bir sonraki bahardan önce. Bitkiyi sadece şekle sokarak da yılın geri kalanında ölü yaprak ve dalları budayabilirsiniz.
- Kesimlerinizde çok agresif olmamaya çalışın, bir seferde asla bitkinin üçte birinden fazlasını kesmeyin. Ayrıca sapların ana odunsu kısımlarını kesmemeye özen göstermelisiniz.
Benjamin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır: Püf Noktalar
- Benjamin çiçeklerinin yetiştirilmesiyle ilgili en yaygın sorunlardan biri, yaprak dökme eğilimidir. Aslında bu, bahçıvanların iç mekan ficus bitkilerini yetiştirmekten vazgeçmelerinin en sık bildirilen nedenlerinden biridir. Hareket ettiklerinde veya sulama veya güneş ışığı düzenlerinde farklılıklar olduğunda bile yaprak dökerler.
- Bir dereceye kadar, yaprak dökülmesi normaldir. Bu bitkiler, belirgin yağışlı ve kuru mevsimlerin olduğu tropik bölgelere özgüdür. Sonuç olarak, bu bitkiler kuru mevsimin başında yapraklarını dökmeye adapte olmuşlardır. Bu, onları özellikle nemdeki değişikliklere ve aynı zamanda hareket etmeye karşı hassas hale getirir.
- Benjamin ağacı, fotosentez sürecini en üst düzeye çıkarmak için yapraklarının belirli yerlerde olmasını da ister. Bitkinizi hareket ettirdiğinizde, bitkiyi etkileyen ışık dinamiklerini değiştirirsiniz ve doğal bir tepki olarak, bitki fotosentez için en verimli gördüğü açılarda yaprak döker ve yenilerini çıkarır. Bu, bitkinizin garip, şekilsiz bir görünüme sahip olmasına neden olabilir. Budama bu nedenle önemlidir.
- Bitkiniz için başlangıçta en ideal pozisyonu seçip bu pozisyonda bırakarak sık sık hareket ettirmekten kaçının.
- Hava akımı olmayan ve bitkinize eşit, tutarlı güneş ışığı seviyeleri sağlayan bir yer seçmeye çalışın.
- Sıkı ve tutarlı bir sulama programı uyguluyorsanız ve bitkinizi itip kakmamaya özen gösteriyorsanız, ancak bitki hala yaprak döküyorsa, ona biraz daha fazla güneş ışığı vermeyi deneyebilirsiniz. Daha küçük ve daha genç bitkilerin yaprak dökme olasılığı daha düşüktür, bu nedenle bitkiniz ileri yaştaysa ve yaprak dökmeye devam ediyorsa, değiştirme zamanı gelmiş olabilir.