5 Adımda Barış Çiçeği Saksı Değişimi
Zarif gövdeye sahip olan barış çiçeğinin saksısını değiştirmekten korkuyor musunuz? Cicek.com’daki bu yazımızda barış çiçeği saksı değişimi adımlarını öğrenecek ve kolayca bu çiçeğin saksısını değiştirebileceksiniz!
Spathiphyllum çiçeği, nemli ortamlarda iyi yetişen bir bitkidir ve ev ortamında da yetişir. Evde baktığınız barış çiçeği bitkisi büyüdüyse ve artık saksısına sığmıyorsa, saksı değişim zamanı gelmiş demektir!
5 Adımda Saksı Değişimi
- İlk önce bir elinizle saksıyı, diğer elinizle barış çiçeğinin köklerini tutmalı ve yavaşça çekmelisiniz.
- Saksıdan çıkardığınız çiçeğin köklerini kontrol etmeniz gerekir. Eğer kökleri çok fazla sıkışmışsa, elinizle nazik bir şekilde ayırabilirsiniz.
- Yeni saksıyı yarısına kadar toprakla doldurun ve çiçeği bu saksının tam ortasına yerleştirin. Bunu yaparken bir elinizle çiçeği tutmaya devam edin.
- Dikkatli bir şekilde saksının boş kalan kısımlarını doldurun ancak köklere doğru çok bastırmamaya dikkat edin.
- Son olarak toprağı hafif bir şekilde sulayın ve toprağın nemli kalmasını sağlayın.
Barış Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Barış çiçeği, saksısının değiştirilmesinden çok hoşlanmaz. Bu nedenle sık sık değişim yapmak yerine, 2 yılda bir kere yapabilirsiniz. Peki barış çiçeği saksı değişimi için en uygun dönem nedir? Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar dönemidir. Özellikle nisan ayında saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksısını değiştirdiğiniz sırada, barış çiçeğini çoğaltma işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Barış Çiçeği Çoğaltma İçin 2 Etkili Yöntem yazımızda, tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Barış Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Saksı değişim sürecinin en önemli adımlarından biri, barış çiçeği toprak değişimi işlemidir. Barış çiçeği, mineral açısından zengin olan toprakları sever. Bu tür topraklarda daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyür. Siz de torf ve lif dengesi bakımından yüksek olan toprakları seçerek barış çiçeği için uygun toprak koşullarını sağlayabilirsiniz. Bu toprağı kullanarak bitkinin yeni saksıya daha hızlı adapte olmasını sağlayabilirsiniz.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Barış çiçeği saksı değişimi için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise saksı seçimidir. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek çiçeğiniz için uygun saksıyı bulabilirsiniz.
- Barış çiçeği, çok büyük saksıyı sevmez. Bu nedenle yeni saksısının eski saksıdan yalnızca 1 numara büyük olması yeterlidir.
- Barış çiçeği, susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Çok fazla sudan hoşlanmaz. Bu nedenle drenaj delikleri bulunan bir saksı seçmenizde fayda var. Böylece fazla su bu deliklerden süzülür ve bitki çürümez.
- Seçtiğiniz saksının altında bir tabak bulunmasına özen göstermelisiniz. Böylece fazla su tabağa birikir ve kontrollü sulama yapmanız kolaylaşır.
Barış Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Barış çiçeğinin kökleri oldukça narindir. Bu nedenle saksı değişimi sırasında köklerine sert müdahalede bulunmamanız gerekir. Eğer kökleri zarar görürse, yaprakları bozulur. Bu nedenle çiçeği yeni saksısına dikerken toprağını çok yoğun tutmamalı ve gevşek bırakmalısınız.
- Bu güzel çiçeğin saksısını değiştirmek için mutlaka ilkbahar dönemini beklemelisiniz. Kış aylarında ya da yaz aylarında değişim yapmanız, çiçeği küstürmenize neden olur.
- Saksının altında bulunan tabağı sık sık kontrol etmeniz ve saksıda biriken suyu dökmeniz gerekir. Böylece bitkinin köklerinin fazla su alarak çürümesini engellersiniz.
- Barış çiçeğinin yapraklarının tozunu düzenli olarak almanız, bitkinin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar.
İşte barış çiçeği saksı değişimi yapmak bu kadar kolay! Siz de 5 adımda saksı değişimi mi yapmak istiyorsunuz? O halde bu yazımızı mutlaka okumalısınız!