Atatürk Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Atatürk çiçeği, bakımı kolay olan bitki türleri arasında yer alır. Bu güzel bitkinin saksı değişimi de oldukça pratik ve kolaydır. Cicek.com’daki bu yazımızda, Atatürk çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!
Hızlı büyüyen bitkilerden biri de, Atatürk çiçeğidir. Bu kadar hızlı büyümesi, bir süre sonra köklerinin mevcut saksıya sığmamasına neden olur. Bu nedenle saksısını değiştirmek büyük önem taşır. Çok yıllık bir bitki olan Atatürk çiçeğinin bir sonraki dönemde de size eşlik etmesini istiyorsanız, saksı değişimini doğru bir şekilde yapmalısınız. Kırmızı ve yeşil yaprakları ile Atatürk çiçeğinin gelişimini hızlandırmak için yılda 1 kere saksı değişimi yapmanız gerekir. Bu yazımızda; Atatürk çiçeği saksı değişimi hakkında tüm adımları, saksı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri, doğru toprak seçimini ve püf noktalarını bulabilirsiniz. Yazımızı okuduktan sonra, Atatürk çiçeği saksı değişimi aşamalarının ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz!
Adım Adım Saksı Değişimi
Atatürk çiçeği, tıpkı diğer bitkiler gibi belirli saksı değişim aşamalarına sahiptir. Önemli olan, bu aşamaları doğru sırayla ve bitkiye zarar vermeden yapmaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek, Atatürk çiçeği saksı değişimi sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
- İlk olarak Atatürk çiçeğini mevcut saksısından çıkarmanız gerekir. Bunu yaparken oldukça nazik bir şekilde davranmalısınız. Bir elinizle bitkiyi gövdesinden tutmalı, diğer elinizle saksısını ters çevirmelisiniz. Böylece bitkiyi saksısından kolay ve güvenli bir şekilde çıkarabilirsiniz.
- Atatürk çiçeğini saksıdan çıkardıktan sonra, köklerinde bir miktar toprak kaldığını göreceksiniz. Bu toprağı temizleyerek yeni toprak ile buluşmasını engellemelisiniz. Aksi halde toprakta yer alan böcekler ya da olası bir hastalık, yeni saksıya geçmeyecektir.
- Atatürk çiçeğinin toprağını temizledikten sonra köklerini kontrol edebilirsiniz. Eğer köklerinde çürükler ya da karışıklıklar varsa, temiz ve keskin bir makas yardımıyla düzenleyebilirsiniz. Atatürk çiçeği budamayı seven bir türdür, bu sırada budama da yapabilirsiniz.
- Yeni saksıyı düz bir zemine yerleştirdikten sonra, saksının 3’te 1’ini toprak ile doldurabilirsiniz.
- Köklerini temizlediğiniz ve budadığınız Atatürk çiçeğini saksının tam ortasına yerleştirebilirsiniz. Çiçeğin toprak içindeki derinliğinin, eski saksıdaki derinlik ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Saksıya yerleştirdiğiniz Atatürk çiçeğinin gövdesini bir elinizle tutarken, diğer elinizle de boş kalan kısımları toprakla doldurabilirsiniz.
- Tüm saksıyı toprakla doldurduktan sonra toprak yüzeyini hafifçe bastırarak düzleştirebilirsiniz.
- Son olarak Atatürk çiçeğini sulayabilirsiniz. Fazla suyun saksı tabağında kalmamasına özen gösterin.
İşte Atatürk çiçeği saksı değişimi aşamaları bu kadar kolay!
Atatürk Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Atatürk çiçeği saksı değişimi sürecinin en önemli adımlarından biri, toprak seçimini doğru yapmaktır. Çünkü yeni saksısında Atatürk çiçeğinin tüm besin ögelerini alacağı ve tutunacağı şey, toprak olacaktır. Atatürk çiçeği, fazla su sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle toprağının da suyu bünyesinde tutmayan özellikte olması gerekir. Geçirgen, torfla karışık bir toprak, Atatürk çiçeği için uygun olacaktır. Torf bakımından zengin olması, bitkinin ihtiyacı olan besinleri almasını da kolaylaştırır. Aynı zamanda drenajı yüksek olan yani geçirgen bir toprak tercih etmek, Atatürk çiçeğinin gelişimini de hızlandırır.
Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Atatürk çiçeği saksı değişimi sürecinin bir diğer önemli aşaması, saksı seçimidir. Saksı, en az toprak kadar önemlidir. Çünkü bitkinin büyümesi, köklerinin gelişmesi ile olur. Gereğinden küçük ya da büyük saksı seçmek,bitkinin köklerinin doğru bir şekilde gelişmesini engeller. Peki saksı seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Bu güzeller güzeli çiçeğin yeni saksısını seçerken, büyüme oranını hesaba katarak ilerlemeniz gerekir. Atatürk çiçeği saksı değişimi için 1 numara büyük bir saksıya geçmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede kökleri rahat hareket eder ve bu güzel çiçeğin büyümesi de kolaylaşır.
- Atatürk çiçeği, suya dayanıklı bir bitki değildir. Hatta toprağı kurumadan sulama yapılmaması gerekir. Durum böyle olunca, geçirgenliği yüksek bir toprak ve aynı zamanda drenajı yüksek bir saksı seçmeniz gerekir. Bu nedenle bol miktarda drenaj deliği bulunan bir saksı seçmenizde fayda var. Aynı zamanda saksının tabağının da olması gerekir. Böylece fazla su kolayca bu tabağa dolabilir ve değiştirilebilir.
- Saksısının çok derin olmaması gerekir. Çünkü derin bir saksı, çiçeğin köklerinin ve gövdesinin de derine gömülmesi demektir. Ancak bitkinin gelişim sürecinde güneş görmesi oldukça önemlidir. Derin bir saksıda, kökler ve gövde güneş ışığı alamaz ve bu nedenle Atatürk bitkisi çiçek açamaz.
Atatürk Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?
Atatürk çiçeğinin saksısı, her yıl nisan ve mayıs aylarında değiştirilir. Aslında genel olarak çiçeklenmeden önceki dönemde değiştirilmesi uygundur. Çünkü çiçeklendikten sonra saksı değişimi yaptığınızda, bitkinin şoka girmesine ve çiçeklerinin dökülmesine neden olabilirsiniz. Yılda 1 kez saksı değişimi yapmanız oldukça önemlidir. Çünkü çok yıllık olan bu bitki, kökleri geliştikçe yeni saksıya ihtiyaç duyar.
Atatürk Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları
- Atatürk çiçeği saksı değişimi işleminden sonra, düzenli olarak sulanmalıdır. Toprağı kuru kaldıkça mutlaka sulanmalıdır.
- Saksısı değiştirilen Atatürk çiçeği, mayıs ve eylül ayları arasında haftada bir kez olacak şekilde gübrelenebilir. Bu, bitkinin gelişimini kolaylaştırır.
- Saksı değişimi yaptıktan sonra, doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda konumlandırmanızda fayda var.
- Atatürk çiçeğinin saksısı değiştikten sonra, yeni toprağa tutunması biraz zaman alabilir. Bu dönemde ahşap bir çubuktan destek alarak, Atatürk çiçeğini bu çubuğa yaslayabilirsiniz.
Rehber niteliğindeki bu yazımızda, Atatürk çiçeği saksı değişimi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz. Saksı seçiminden, toprak seçimine varana kadar dikkat etmeniz gereken tüm aşamalar, bu yazımızda sizi bekliyor!