Detaylı Rehber: Çiçek Hastalıkları, Nedenleri ve Çözümleri
Tıpkı insanlar veya evcil hayvanlar gibi, ev bitkileri de zaman zaman hastalığa yenik düşer. En kötü durumda, çiçek hastalıkları bir bitkiyi öldürebilir. Ancak çoğu zaman, ne arayacağınızı biliyorsanız, bir salgının uyarı işaretlerini tespit edebilir ve hastalığı yenmek için harekete geçebilirsiniz. Peki çiçek hastalıkları nelerdir ve hasta bir çiçek için ne yapılabilir?
Pek çok yaygın ev bitkisi hastalığı, fırsatçı bir şekilde çalışır ve bitkiler olumsuz büyüme koşulları nedeniyle strese girdiğinde tutunur. Çiçek hastalıkları ve salgınlarını önlemek için yapabileceğiniz en büyük şey, uygun bir yetiştirme ortamı sağlamaktır. Bu, uygun toprak kullanmak, bitkileri sıkıştırmamak, cereyanlardan kaçınmak ve yeterli sıcaklık, nem, ışık, su ve drenaj sağlamak anlamına gelir.
Çiçek Hastalıkları Belirtileri: Nelere Dikkat Edilmeli?
Hastalık bir bitkiye saldırdığında, kolayca görülebilir. Büyüme yavaşlar, engellenir veya cılızlaşır; yapraklar sararabilir, beyaz toz lekeler gösterebilir veya noktalar gelişebilir. Etkilenen yapraklar sonunda düşer. Gövdeler, toprağın yakınında görünen siyah doku ile yumuşak ve duygusal hale gelebilir.
Su dolu toprak – ya aşırı sulanan ya da hava cepleri olmayan sıkıştırılmış topraktan – köklerin boğulmasına ve ölmesine neden olarak, süngerimsi, kararmış bir karışıklık için beyaz boru şeklindeki görünümlerini değiştirir. Kök sorunları, toprak yeterince nemli olsa bile genellikle solmuş bir bitki olarak ortaya çıkar. Kök sorunları olduğundan şüphelendiğiniz bir bitkiyi saksısından çıkarın. Kararmış kökler ve ekşi veya amonyak kokusu, kök sisteminin sağlıksız olduğuna dair kesin işaretlerdir.
Yaygın hastalıklar
Gelin yaygın bitki ve çiçek hastalıkları, semptomlarını tanımayı ve çözümlerini beraber öğrenelim.
Yaygın ev bitkisi Hastalıkları: ev bitkileri birçok farklı bakteriyel, fungal ve viral hastalıktan etkilenebilir. Tanımlama genellikle bitkinin ve yetiştirme koşullarının incelenmesi yoluyla yapılabilir. Hastalığı tanımlayabilmek, bitkinizi doğru bir şekilde tedavi etmenize ve daha fazla sorun yaşamamak için adımlar atmanıza yardımcı olur.
Yaygın ev bitkisi hastalıkları hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve bunların nasıl tanımlanacağını, tedavi edileceğini ve önleneceğini öğrenmek için okumaya devam edin, ev bitkilerinizi gelişmesini sağlayın.
Kök Çürüklüğü
Çiçek hastalıkları denilince akla kök çürüğü gelir. Ev bitkilerinin büyük çoğunluğundaki kök ve gövde çürüklüğünün nedeni, sürekli aşırı sulama veya yetersiz drenajlı topraktır. Aşırı sulanma çok yaygın bir sorun olduğundan, bu kök ve gövde çürüklüğünü en yaygın ev bitkisi hastalıklarından biri yapar.
Neden
Kök ve gövde çürüklüğü, Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora’nın en yaygın olduğu çeşitli mantar organizmalarından kaynaklanır. Mantar patojenleri, zayıf drenaj yapan ve ıslak kalan topraklarda ve ayrıca saksı karışımında gelişir, stresli ve zayıf bitkilerin kök sistemini enfekte eder.
Belirtiler
Kök ve gövde çürüklüğü belirtileri, enfekteli bitkinin toprak ıslak olmasına rağmen aşağıdan yukarıya doğru solması, ayrıca yapraklar ve sapların kahverengi, sarı veya siyaha dönmesini içerir. Ek olarak, kökler sağlıklı bir beyaz yerine duygusal ve kahverengi veya siyah olacaktır. Ayrıca bitkinin köklerinden veya etkilenen kısımlarından çürük bir koku gelebilir.
Önleme ve Tedavi
Etkilenen bitkiden etkilenmemiş kesimleri kökleyemezseniz, bazen en iyi eylem, kök çürüklüğü olan bitkiyi atmak ve yeniden başlamaktır. Çoğu zaman, bitki hastalık belirtileri gösterdiğinde, kök sistemi enfekte olur ve kurtarılamaz.
Bununla birlikte, bitkiyi kurtarmaya çalışmak istiyorsanız, bitkinizi tekrar sağlığına kavuşturmaya çalışmak için bu makaledeki tavsiyeleri takip edebilirsiniz.
Önleme, ev bitkilerinde kök ve gövde çürüklüğünü ortadan kaldırmanın anahtarıdır.
- Sadece sağlıklı bitkiler satın alın.
- Alt drenajlı temiz kaplar kullanın.
- Saksı karışımlarını tekrar kullanmayın.
- İyi drenaja sahip bir saksı karışımı kullanın.
- Sadece bitkinin ihtiyacı olduğunda sulayın ve toprağı ıslak tutmayın.
- Bitkiniz aktif olarak büyümeyi bıraktığında, kışın sulamayı azaltın.
Toprak pH’ını ölçmek ve ayarlamak için “Toprak pH’ı Nasıl Ölçülür? Adım Adım Toprak pH Ölçme Rehberi” içeriğinden faydalanabilirsiniz.
Mantar Yaprak Lekeleri
Çiçek hastalıkları sebeplerinde bir diğer etken mantarlardır. Çeşitli mantar türleri, ev bitkilerinde mantar yaprağı lekelerine neden olur. Neyse ki, mantar türü ne olursa olsun, mantar yaprak lekesi sorununu belirlemek ve sorunu önlemek ve tedavi etmek aynıdır.
Neden
Ev bitkilerinizde mantar yaprak lekeleri oluşturan ve saksı karışımını enfekte edebilen mantarlar, koşullar serin ve ıslak olduğunda en yaygın olanıdır. Bu, özellikle saksı karışımı sürekli ıslak olduğunda ve bitkinin yaprakları, özellikle geceleri, uzun süre ıslak kaldığında geçerlidir. Mantarlar ayrıca düşen bitki artıkları üzerinde yaşar ve hayatta kalır.
Belirtiler
Mantar yaprak lekelerinin, bitkinin yaprakları üzerinde lekeler olarak ortaya çıkması ve kahverengi, siyah, kırmızımsı, sarı veya ten rengi renklerde olması mantıklıdır. Noktalar birlikte büyüyebilir ve bu da yaprak düşmesine ve bozulmaya neden olabilir.
Önleme ve Tedavi
Bir bitkinin mantar yaprak lekeleri geliştirdiğini fark ederseniz, mantarların geliştiği toprağın üzerinde bulunan etkilenen yaprakları ve düşen kalıntıları temizleyin. Şiddetli enfeksiyonlarda, enfeksiyona neden olan mantarları öldüren özel bitkiniz için güvenli bir mantar öldürücü sprey ile tedavi edebilirsiniz.
Gelecekteki mantar yaprağı lekesi sorunlarını şu şekilde önleyin:
- Bitkinizin etrafındaki nem miktarını azaltmak.
- Günün erken saatlerinde sulayın, böylece akşama kadar kuruması için zamanınız olur.
- Yapraklara su sıçratmayın.
- Hava sirkülasyonunu artırın.
- Düşen bitki kalıntılarını kaldırarak saksı karışımının üstünü temiz tutun.
- Enfekte saksı karışımlarını tekrar kullanmayın.
Bakteriyel Yaprak Lekesi
Ev bitkilerinde bakteriyel yaprak lekesi sorunları ciddi olabilir ve türüne bağlı olarak bitkinin ölümüne neden olabilir. Soruna neden olan çeşitli bakteri türleri vardır ve hastalık ya lokalize kalır, örneğin sadece yaprakları etkiler ya da gövdeler ve yapraklar boyunca dolaşarak sistemik ve daha ciddi hale gelir.
Neden
Ev bitkilerinde bakteriyel yaprak lekelerine neden olan bakteriler, özellikle serin ve ıslak koşullarda gelişir. Ek olarak, yanlış sulama uygulamaları ve aşırı kalabalık da sorunu teşvik eder. Yaprak lekeli bakterileri içeren toprağı yeniden kullanarak sağlıklı bir bitkiyi enfekte etmek de mümkündür.
Belirtiler
Bakteri yaprak lekeleri, bazen etraflarında sarı dairesel bir desene sahip olabilen siyah, suyla ıslanmış alanlar oluşturarak yapraklar üzerinde ortaya çıkar. Hastalık yayıldıkça, suyla ıslanan alanlar birleşerek geniş yaprak bölümlerini kaplar.
Yaprak lekeleri sadece yapraklarda bulunursa, lokalize kalır ve gövdelere de aktarılmazsa, bitki büyük olasılıkla kurtarılabilir.
Bununla birlikte, siyah, suyla ıslanmış alanlar gövdeleri ve yaprakları kaplarsa ve etkilenen alanlar lapa gibiyse ve sonunda çökerse, bakteri sistemiktir ve tüm bitkiyi etkiler, bu daha ciddi bir sorundur.
Önleme ve Tedavi
Bakteriyel yaprak lekeleri tüm bitkiyi etkiliyorsa ve sistemikse, yapabileceğiniz tek şey bitkinin tamamını ve içinde büyüdüğü toprağı atmak. Sorunun tedavisi yoktur ve kullanılmış toprağı atmak ve yeni bir sağlıklı bitkiyi enfekte etme şansını kaçırmamak en iyisidir.
Yalnızca birkaç yaprak enfekte olmuşsa ve bakteriler lokalize kalmışsa, bunları bitkiden kesip atabilirsiniz. Ek olarak, aşağıdakileri yaparak daha fazla bakteri yaprak lekesi sorununu önleyebilirsiniz:
- Ev bitkilerinizi etrafında iyi hava sirkülasyonu olacak şekilde yerleştirin.
- Nemi azaltın.
- Yaprakların akşama kadar kuruması için sabahın erken saatlerinde sulayın.
- Yapraklara su sıçratmayın.
- Toprağın üstünü düşen bitki artıklarından temiz tutun.
- Daha önce enfekte olmuş toprağı tekrar kullanmayın.
İsli Küf
Peyzajda açık havada büyük olasılıkla siyah isli küfle karşılaşacak olsanız da, doğru koşullar altında mantarlar ev bitkilerinizi de enfekte edebilir. Ev bitkilerinizde isli küf bulmak, genellikle yaprakları kaplayan siyah maddeden daha büyük bir sorununuz olduğu anlamına gelir – zararlılar.
Neden
Siyah isli küf oluşumundan birkaç mantar sorumludur ve etkilenen bitkiden yaşamasalar da, birkaç yaygın zararlı tarafından salgılanan tatlı özsu üzerinde gelişirler. Bal özü oluşturan zararlılar şunları içerir:
- yaprak bitleri
- etli böcekler
- Yumuşak Ölçekler
- Beyaz sinekler
- Yaprak bitleri
- Psillitler
Çoğu durumda ve şiddetli olmadıkça, isli küf sadece göze batar ve yaprak yüzeyinin büyük bir kısmı güneş ışığını engelleyecek kadar örtülmediği sürece bitkiye zarar vermez. Bununla birlikte, mantarları çeken haşere, hasara veya nihai bitki ölümüne neden olduğunda başka bir hikaye olabilir.
Önleme ve Tedavi
İsli bir küf sorununun oluşmasını önlemek için öncelikle soruna neden olan haşereden kurtulmanız gerekir. Yaprak bitleri gibi haşereler birçok renge sahip olduklarından ve kolayca kamufle olduklarından, haşere sorunu belirtileri için ev bitkilerinizi haftalık olarak kontrol etmek en iyisidir. Bu, sorun kontrolden çıkıp isli küf oluşumuna yol açmadan önce erken tedaviyi sağlayacaktır.
Belirli bir bitkiye bağlı olarak, birçok kez neem, böcek öldürücü sabun veya bahçecilik yağı gibi ürünler haşere sorununu ortadan kaldırır. Ancak, kullanımda her zaman etiket talimatlarını izleyin.
Yapraklardan hoş olmayan siyah küfü çıkarmak için, etkilenenleri temiz aletlerle bitkiden kesebilir veya yıkayabilirsiniz. Etkilenen yaprakları nemli bir bezle nazikçe silmek, genellikle siyahlığı giderme hilesini yapar.
Küllenme
Küllenme, iç mekan sıcaklıklarının daha soğuk ve nemin yüksek olduğu kış aylarında ev bitkilerinde en yaygın çiçek hastalıklarından biri olan mantar hastalığıdır. Hastalık genellikle ev bitkisini öldürmez ve kültürel koşulları kontrol etmek genellikle sorunu önlemek ve kontrol etmek için yeterlidir.
Neden
Ev bitkilerinizin küllenme ile enfekte olması söz konusu olduğunda, Oidium’un birkaç mantar türü suçludur. Bir salgın için birincil koşullar, 21 derece ve daha düşük iç ortam sıcaklıklarının yanı sıra aşırı kalabalık, ıslak yapraklar ve sürekli ıslak toprak ile birlikte kapta kalan düşmüş bitki kalıntılarıdır.
Neyse ki, küllenme diğer bazı yaygın ev bitkisi hastalıklarından çok daha az ciddidir ve nadiren yaşamı tehdit eder. Şiddetli bir hastalık salgınında mantar sporları havada dolaşabilir ve diğer bitkilerinizi enfekte edebilir.
Belirtiler
küllenme, bitkinin yapraklarında büyüyebilen ve birleşebilen beyaz, küle benzer daireler olarak ortaya çıktığı için tanımlanması kolay bir hastalıktır. Hastalık bulaşmış yapraklar bozulabilir ve yaprak dökümü meydana gelebilir.
Önleme ve Tedavi
Ev bitkilerinizde bir küllenme salgını varsa, birkaç kültürel değişiklik yaparak bitkilerinizi kısa sürede eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.
- Etkilenen yaprakları çıkarın ve atın.
- Düşen bitki artıklarının toprağını temizleyin.
- Nemi azaltın.
- Sadece gerektiğinde sulayın, böylece toprak sürekli ıslanmaz.
- Yaprakların akşama kadar kuruması için günün erken saatlerinde su veya sis.
- Tesis çevresinde iyi hava sirkülasyonu sağlayın.
Gri Küf/Botrytis Yanıklığı
Botrytis yanıklığı olarak da bilinen gri küf, mantarların neden olduğu yaygın ev bitkisi hastalıklarından biridir. Özellikle koşullar patojenin gelişmesi için idealse, genellikle enfekte bitkiyi öldürmekten daha ciddi bir sorundur.
Neden
Gri küf oluşumundan sorumlu olan mantar, ölü bitki artıkları üzerinde yaşayan Botrytis cinerea’dır. Enkazı örten gri mantar sporları gelişir ve enfekte olmuş alan kuruduktan sonra sporlar havaya salınır ve daha sonra ek ev bitkilerini enfekte edebilir.
Ek olarak, sporlar, sulama sırasında yapraklara sıçrayan su yoluyla yapraklara aktarılabilir.
Mantar yaşamak için bir konağa ihtiyaç duyduğundan ve onlardan beslenen yaprakları kaplayacağından, gri küf çiçekli bitkiler için özellikle yıkıcıdır.
Belirtiler
Gri küf, çiçek açan bitkiler için yıkıcı olabilir ve gelişen taç yaprakları üzerinde tüm çiçeği büyüten ve öldüren kahverengi lekelere neden olabilir. Hastalık çiçeklerin açılmadan ölmesine neden olabilir. Lale gibi soğanlardan oluşan bitkiler, çiçeklerden soğanlara geçerek çürümelerine neden olan hastalığa sahip olabilir.
Ek olarak, gri küf, eski yapraklar üzerinde grimsi ölü boğa gözü desenlerine ve ayrıca gövdelerde kuşak oluşturan kanserlere neden olur. Kalın grimsi bir küfle kaplı olduğu için ölü bitki artıkları üzerinde küf kolayca tanımlanabilir.
Önleme ve Tedavi
Ev bitkileriniz gri küften muzdaripse, önlemeye yardımcı olmak için çevrede yapabileceğiniz çeşitli değişiklikler vardır. Enfekte olmuş bitkiyi hızlı bir şekilde tedavi etmek, onu kurtarabilir ve diğer ev bitkilerine yayılmaması için hastalığı kontrol altında tutabilir. Birçok yaygın ev bitkisi hastalığında birçok önleyici tedbirin benzer olduğunu unutmayın.
- Bitkinin tüm enfekte alanlarını çıkarın, sapları birkaç inç sağlıklı bir bölüme kesin. Hastalığın yayılmasını önlemek için sterilize edilmiş budama aletlerini kullanın.
- Bitki etrafındaki nemi azaltın.
- Tesisin etrafındaki hava sirkülasyonunu artırın.
- Günün erken saatlerinde sulayın, böylece yapraklar gece çökmeden kurumaya zaman bulur.
- Şiddetli durumlarda, belirli bir bitki üzerinde kullanmak için güvenli bir mantar ilacı kullanın.
Küflenme
Saksı karışımının üzerinde büyüyen beyaz küflü görünümlü bir maddeye sahip olan ev bitkileri, ölme tehlikesiyle karşı karşıya değildir, ancak mantar küfü bitkinin çirkin görünmesine neden olabilir. Ancak, kötü kültürel koşulların bir göstergesidir ve düzeltilmesi kolaydır.
Neden
Saprofit mantar, saksı karışımınızın üstünde beyaz küf oluşmasına neden olur. Mantar toprakta büyüyen bitkiyi öldürmese de, mantarın oluşumu, yetiştirme koşullarının eksik olduğuna dair bir uyarı işaretidir ve muhtemelen diğer daha ciddi hastalık sorunlarına ve muhtemelen bitki ölümüne yol açabilir.
Yanlış bakım, aşırı sulanma, önceden enfekte olmuş saksı karışımlarında büyüme ve kabın drenaj deliklerine sahip olmaması veya çok ağır toprak nedeniyle uygun olmayan drenaj gibi saprofit mantarların gelişmesine yol açar.
Belirtiler
Saprofitik mantar, saksı karışımının üstünü kaplayan huysuz beyaz görünümlü bir madde bıraktığı için kolayca tanımlanabilen çiçek hastalıkları başında gelir. Bitkiye başka bir hastalık bulaşmadıkça, mantar bitkinin büyümesini veya sağlığını etkilemez.
Önleme ve Tedavi
Beyaz küf tüm bitkinizi çirkin gösteriyorsa, küflü maddeyi toprağın üstünden kolayca kazıyabilirsiniz. Bununla birlikte, mantarın gelecekteki salgınlarını ve bitkiye bulaşan muhtemelen daha ciddi başka bir hastalığı önlemek için bazı kültürel koşulları düzeltmeniz gerekir.
- Daha fazla su uygulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin.
- Aşırı sulamayı bırakın. Sulama için iyi bir genel kural, toprağın üst inç veya iki kısmı kuruduğunda ilave su uygulamaktır.
- Toprağın ıslak kalmaması için alt tahliye delikleri olan kaplar kullanın.
- Bir kabı yeniden kullanıyorsanız, herhangi bir bakteri veya mantarı öldürmek için bir çamaşır suyu solüsyonunda temizlediğinizden emin olun.
- Bitkiyi, ağır olmayan ve iyi drene olan taze saksı karışımında büyütün.
Antraknoz
Antraknoz esas olarak, ana hedefi esas olarak yaprakları için yetiştirilen bitkileri etkileyen toprak kökenli bir mantar hastalığıdır. Sporlar ayrıca yaprak ve dallarda kışı geçirebilir, sıcak ve nemli koşullarda canlanır.
Neden
Mantarlar Collectrotrichum ve Gloeosporium antraknozdan sorumludur. Ev bitkilerinize bulaşmanın en yaygın nedeni, enfekte olmuş toprağı yeniden kullanmak, ölü bitki kalıntılarının toprakta kalmasına ve uygun olmayan kültürel koşullara izin vermektir.
Ek olarak, dışarıda biraz zaman geçirmelerine izin verirseniz veya zaten hastalık bulaşmış bir bitki satın alırsanız, bitkileriniz mantar sporları ile enfekte olabilir.
Bu tarz çiçek hastalıkları bazen kolay bazen de oldukça zor geçebilir. Neyse ki ve hastalık şiddetli olmadığı sürece, hastalığı tedavi etmek ve gelecekteki salgınları önlemek için birkaç adım atmanız koşuluyla çoğu bitki bir antraknoz nöbetinden kurtulacaktır.
Belirtiler
Bitkinizin antraknoz sorunuyla uğraştığının en yaygın işareti yaprak uçlarının sararmasıdır. Sarı alanlar kahverengiye dönerek kararır ve sonunda ölür. Ek olarak, renk değişikliği yaprağın dış taraflarına kadar uzanabilir.
Önleme ve Tedavi
Ev bitkiniz antraknozdan muzdaripse, enfekte olmuş yaprakları sterilize budama aletleriyle kesmeli ve atmalısınız. Ardından, bitkiye antraknoz için tasarlanmış ve bakır gibi bitki türünde kullanım için güvenli bir mantar ilacı uygulayın.
Gelecekteki antraknoz salgınlarını önlemeye gelince, bazı temel ipuçlarını takip etmek bitkilerinizin sağlıklı ve mantarsız olmasını sağlayacaktır.
- Saygın satıcılardan sağlıklı görünen bitkiler satın alın.
- Saksı karışımlarını tekrar kullanmayın ve sadece temiz, taze toprak kullanarak ekin.
- Bitki etrafındaki nemi azaltın.
- Tesis çevresinde iyi hava sirkülasyonu olduğundan emin olun.
- Saksı karışımının üstünü düşmüş bitki artıklarından uzak tutun.
Virüsler
Çiçek hastalıklarından bir diğeri de virüslerdir. Tüm yaygın ev bitkisi ve çiçek hastalıkları arasında, tedavisi olmadığı için virüsler en ölümcül olanıdır. Bir ev bitkisini enfekte edebilen çok sayıda farklı virüs türü vardır ve bazı durumlarda bitkiye birden fazla virüs bulaşabilir.
Neden
Her tür bitki virüsü, bitkileri çeşitli şekillerde enfekte eder. Bitkiler, enfekte bir ana bitkiden çoğaltılmışlarsa, zaten enfekte olabilirler. Ek olarak, virüs bulaşmış özsuyu içeren temiz olmayan budama aletlerini kullanarak ev bitkinize virüs bulaştırabilirsiniz.
Yaprak bitleri ve tripler gibi zararlıları emmek de bir virüsü sağlıklı bir bitkiye geçirebilir. Buna ek olarak, tütün mozaik virüsünü hastalığa duyarlı bitkilere geçirebileceğiniz için, sigara içen veya tütün ürünleri kullanan kişiler bitkiye dokunmadan önce ellerini yıkamalıdır.
Belirtiler
Ev bitkinizle ilgili bir virüs sorununuz olduğunu gösteren bir dizi farklı semptom var. Bir virüs sorununun belirtileri şunları içerir:
- Çiçeklerin anormal renklenmesi ve çarpık şekil.
- Yapraklarda nekrotik lekeler veya sarı halkalar.
- Anormal koyu yeşil ve açık yeşil mozaik ve benekli desenler.
- Yapraklarda çizgili, açık ve koyu yeşil veya sarı lekeler.
- Bozuk yaprak büyümesi.
- Bitkinin bodur büyümesi.
Önleme ve Tedavi
Bir kez virüs bulaşmış bir bitkiyi iyileştiren hiçbir tedavi olmadığından, tek seçeneğiniz bitkiyi atmak ve yeniden başlamaktır. Tabii ki, bir haşere sorununuz olduğunu fark ederseniz, haşerelerin ev bitkisine viral bir hastalık bulaştırmasını önlemek için sorunu mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek en iyisidir.
Satın aldığınız bitkinin yüzde 100 virüssüz olduğunu her zaman garanti edemeseniz de, bazı temel ipuçlarını takip etmek ev bitkilerinizi hastalıktan uzak tutmanıza yardımcı olabilir.
- Her zaman saygın satıcılardan sağlıklı görünen ev bitkileri satın alın.
- Yayılma materyali olarak virüs bulaşmış bir ev bitkisinin kısımlarını kullanmayın. Bölüm hastalıksız görünse bile virüs bulaşmış.
- Bir bitkiyi budarken daima sterilize edilmiş budama aleti bıçakları kullanın. Bıçakları ovma alkolü ile silmek yeterlidir.
- Sigara içen veya tütün kullanan biriyseniz, ev bitkilerinizi kullanmadan önce daima ellerinizi yıkayın.
Yaygın Ev Bitkisi Hastalıklarını Önleme ve Sağlıklı Tutma
Tüm yaygın ev bitkisi hastalıklarını önleyebileceğinizi garanti edemeseniz de, iyi ev bitkisi bakım uygulamaları, bitkilerinizi mutlu ve sağlıklı tutmak için uzun bir yol kat eder. Bitki artıklarını temiz tutmak, taze toprak ve temiz budama aletleri kullanmak ve uygun şekilde sulama gibi temel öğeler hastalık problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Daha fazla bitki bakım önerisi için Çiçeklerde Bir Sorun Olduğunu Anlamanın 5 Yolu yazımızı ziyaret edebilirsiniz!