Adım Adım Anlatım: Hanımeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Hanımeli, güzel çiçekler, hoş bir koku ve kafeslere, duvarlara ve diğer yapılara tırmanırken gölge yaratmak için arzu edilen bir bahçe bitkisidir. Hanımeli hızla büyüse de, onu desteklemek ve daha fazla alana ulaşmasını veya daha fazla gölge oluşturmasını sağlamak için bahçenizde çoğaltmak isteyebilirsiniz. Hanımeli çiçeği çoğaltma işlemi, çeşitli şekillerde yapılabilir. Bahçenizde bu güzel, gölge oluşturan asmanın erişimini genişletmek için bu ipuçlarını ve yönergeleri izleyebilirsiniz. İşte hanımeli çiçeği nasıl çoğaltılır sorunuzun yanıtı…
Hanımeli Çiçeği Çoğaltma Yöntemleri
Hanımeli, gövdelerin odununun esnek ama sağlam olduğu temmuz ve ağustos aylarında yarı olgun çelikler alarak çoğaltılabilir.
Tırmanıcı hanımeli meyvelerinden çoğaltılabilir. Tohumları meyvelerden çıkarın ve hemen bahçe toprağı saksılarına ekin. Tohumları soğuk bir çerçeve içinde çimlenmeye bırakın veya tohumları kışın buzdolabına koyun, ardından ilkbaharda tekrar dışarı çıkarın – tohumların çimlenmesi için 15°C’lik bir sıcaklık gerekir.
Hanımeli, gövdelerin odununun esnek ama sağlam olduğu temmuz ve ağustos aylarında yarı olgun çelikler alarak çoğaltılabilir.
Tırmanan hanımelilerini katmanlayarak da çoğaltabilirsiniz. Bu da bir sürgünü toprak seviyesine kadar bükerek ve kök salmasını teşvik ederek çoğaltmak demektir.
Hanımeli çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun birden fazla yanıtı vardır, hanımeli tohumlarını kullanmaktan kesimlere ve katmanlama adı verilen bir stratejiye kadar çeşitli yolları vardır. Tekniğinizi zamana, kaynaklara ve yeni asmalarınızın büyümesini istediğiniz yere göre seçin:
- Katmanlama ile Hanımeli Çoğaltma
Mevcut hanımeli asmalarınızdan dallanmak istiyorsanız, katmanlama iyi bir seçenektir. Bir asma alın ve yere doğru bükün. Asmanın yere değdiği yeri bıçakla yere bakan tarafını kazıyın. Asmanın o kısmını, kazdığınız ve saksı toprağı eklediğiniz toprağa bir çukura gömün. O noktada yeni bir kök büyüyecek. Katmanlamayı ilkbaharda yapmak en iyisidir.
- Kesimlerden Çoğaltma
Yeniden dikmek için hanımeli kesimleri almak, bir asmayı çoğaltmanın başka bir yoludur. Asmada bol miktarda özsu bulunan sabahın erken saatlerinde kesimler yapın ve bunu ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında yapmak en iyisidir. İki yaşındaki bir asmanın sonundan yaklaşık 15 cm kesin. Bir açıyla dikkatlice kesin ve asmayı ezmekten kaçının. Alt yaprak takımlarını çıkarın ve kesimi saksı toprağına dikin. Birkaç hafta içinde kökler yeniden dikilecek kadar uzun olmalıdır.
- Tohumdan Çoğaltma
Hanımeli tohumlarını kendi asmalarınızdan toplayarak veya satın alarak da çoğaltabilirsiniz. Tohumların çimlenebilmesi için soğuk olması gerekir, böylece onları sonbaharda ekebilir veya iç mekanda başlatabilir, tohumları ve kompostu karıştırıp yaklaşık 12 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.
Hem kesimler hem de katmanlama yoluyla hanımeli çoğaltmak için, yeni kök büyümesini teşvik etmek için köklendirme hormonu kullanabilirsiniz. Tozu yerel fidanlığınızda bulun ve toprağa ekmeden önce katman asma veya yeni kesimi daldırın.
Hanımeli Bakımı Nasıl Yapılır?
Yaz aylarında tüm hanımeli kuru dönemlerde sulayın. İyi büyümeyi ve bol miktarda çiçeği desteklemek için ilkbaharda genel amaçlı bir gübre ile besleyin.
Yağmurun toprağa nüfuz etmediği duvar ve çitlerin diplerinde oluşabilecek ‘yağmur gölgesine’ dikkat edin. İlkbaharda, iyi çürümüş gübre veya bahçe kompostu ile tırmanan hanımeli tabanının etrafını malçlamak, nemin tutulmasına yardımcı olabilir.