Sarımsak Ne Zaman Ekilir? Adım Adım Ekim Aşamaları
Hem çok lezzetli hem de çok değerli olan sarımsak ne zaman ekilir, ekim adımları nelerdir ve bakımında hangi adımlar uygulanır? Tüm bu soruların cevabı Cicek.com’daki bu yazımızda sizi bekliyor!
Keskin tadıyla ve benzersiz kokusuyla varlığını her zaman hissettiren sarımsağın içinde; A, B1 ve C vitaminleri,selenyum ve çinko mineralleri bulunuyor. Bu da onu oldukça değerli yapıyor! Tüm dünyada en çok tüketilen besinlerden olan sarımsak hangi ayda ekilir sorusunun cevabını aşağıda bulacaksınız! Ekim yaptıktan sonra doğru bakım uygulamaları ile siz de evinizde sarımsak yetiştirebilirsiniz!
Sarımsak Ekimi: Zamanlama ve Hazırlık
Bu lezzetli besinin ekimi ve bakım aşamaları oldukça kolaydır! Sarımsak ekim zamanı, sonbaharın başlangıcıdır. Eğer bahçenizde kış boyunca donmaya karşı korunabilen bir sera varsa, sarımsağı ilkbaharda da ekebilirsiniz. Sarımsak ekimi için uygulamanız gereken adımları sırasıyla sizin için paylaşıyoruz!
- Sarımsak, hafif ve iyi drene edilmiş bir toprağa ihtiyaç duyar. Toprağı hazırlamak için öncelikle tarlayı çapa ile kazıyarak düzleştirin.
- Ardından, toprağı iyice kazın ve çapalamadan önce toprağı zenginleştirmek için gübre veya kompost ekleyin. Sarımsağın, iyi büyümesi için pH seviyesinin 6 ila 7 arasında olması gerektiğini unutmayın.
- Sarımsak soğanları, ilkbahar veya sonbahar ekimi için hazır hale getirilmiş bir bahçeye ekilir.
- Sarımsak soğanları, yaklaşık 10 cm aralıklarla ve birbirlerinden 5-7 cm derinlikte olacak şekilde toprağa ekilmelidir.
- Ekim işlemi yapılırken, sarımsak soğanlarının keskin tarafı yukarıda olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Sarımsak ile birlikte “Havuç Ne Zaman Ekilir ve Nasıl Yetiştirilir” içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Sarımsak Bakımı
Sarımsağın büyümesi sırasında, doğru bakım yapmak önemlidir. Aşağıda, sarımsak bakımı hakkında pratik bilgileri bulabilirsiniz!:
Sulama
Sarımsağın sulama ihtiyacı, özellikle yaz aylarında, oldukça yüksektir. Sarımsağın toprak nemini korumak için düzenli olarak sulamalısınız. Sarımsağı sabah veya akşam serin saatlerinde sulayın ve yaprakların ıslanmamasına dikkat edin.
Yabancı Otların Temizlenmesi
Yabancı otlar, sarımsağın büyümesini engelleyebilir ve bitkilerin su, gübre ve besin maddelerini emmesini zorlaştırabilir. Yabancı otları düzenli olarak çekerek, sarımsağın büyümesini destekleyebilirsiniz.
Gübreleme
Sarımsağın sağlıklı bir şekilde büyümesi için düzenli olarak gübrelenmeleri gerekiyor. İlk olarak, toprağı hazırlarken gübre veya kompost ekleyebilirsiniz. Daha sonra, sarımsakların büyümesi sırasında bitkilere organik gübre veya sıvı gübre ekleyebilirsiniz.
Hasat
Sarımsağın hasat zamanı, ekim zamanına ve yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak değişebilir. Genellikle, hasat zamanı, sarımsak yaprakları sararmaya başladığında ve dalları yere düşmeye başladığında gelir. Sarımsak hasat edildikten sonra, kökleri topraktan çıkararak sarımsakların iyi havalandırılan bir yerde kurumalarına izin verin.
Bu yazımızda sarımsak ne zaman dikilir ve bakım aşamaları nelerdir sorularının cevaplarını sizin için verdik! Siz de püf noktalarına dikkat ederek lezzetli ve sağlıklı sarımsaklar yetiştirebilirsiniz.