Melisa Çiçeği Bakımı: Kokusuyla Büyüleneceksiniz
Kokusunda huzuru ve dinginliği bulacağınız melisa çiçeği, bakım konusunda da oldukça zahmetsiz! Cicek.com’daki bu yazımızda melisa çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını bulacaksınız.
Ballıbabagiller familyasına ait olan melisa çiçeğinin ana vatanı Güney Asya topraklarıdır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen melisa çiçeği, tropikal bir türdür. Kokusuyla herkesi büyüleyen bu güzel çiçek, özellikle evlerin bahçesinde kendine yer bulur. Melisa çiçeği, ince ve zarif yapraklara sahip bir bitkidir. Beyaz çiçekleri, yapraklarında yer alan yumuşak tüyler, ve limonu andıran bir kokusu ile melisa çiçeği bakımı oldukça kolaydır.
Melisa çiçeğinin en bilinen ve kendine has özelliği, çiçeklerini akşam güneşinde açması ve güneş doğmadan önce yeniden kapanmasıdır. Çiçekleri salkımlar halinde olan bu bitki, gün batımından hemen sonra eşsiz kokusunu yaymaya başlar. Bu koku, gecenin ilerleyen saatlerinde en üst noktaya ulaşır. Melisa çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz!
Melisa Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?
Bu çiçek suyu sever ancak bu çok sulanması gerektiği anlamına gelmez. Çünkü toprağının nemli kalması, bitkinin çürümesine yol açar. Bu nedenle toprağı tam olarak kurumadan sulama yapılmaması gerekir. Sulama yapacağınız zaman parmağınızı toprağın içine sokarak nemlilik oranını kontrol edebilirsiniz. Eğer toprak yeteri kadar nemliyse, sulamayı erteleyebilirsiniz. Bakımı için yaz ve kış aylarında yapılan sulama sıklığı ve miktarı da önemlidir. Yaz aylarında tüm bitkiler gibi daha fazla suya ihtiyaç duyarken, kış aylarında sulama sıklığı daha da azaltılabilir.
Melisa Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?
Melisa çiçeğinin güneş ile ilginç bir ilişkisi vardır. Güneş ışığına ihtiyaç duyar ancak çiçeklerini akşam güneşinde açar ve sabah güneşi doğmadan önce kapar. Her ne kadar sabah ve öğlen güneşinde çiçeklerini açmasa da, gün içinde mutlaka 3-4 saat güneş ışığı alması gerekir. Ancak bu süreçte güneşin tepede olmaması gerekir. Yarı gölge alanlarda konumlandırdığınız melisa çiçeklerinin birkaç saat güneş ışığı alması oldukça önemlidir. Çünkü melisa çiçeği tropik bir tür olduğu için sıcağı sever. Güneş ışığı ile ilişkisine dikkat ettiğinizde saksıda bakımı oldukça zahmetsiz ve kolay olacaktır.
Melisa Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Melisa çiçeği için marketlerden alınan hazır bahçe toprakları yeterli olmamaktadır. Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için toprağının mutlaka humuslu olması gerekir. Bu nedenle humus açısından zengin olan toprakları tercih edebilir ya da hazır toprak karışımlarına kompost ve gübre ekleyerek humuslu bir toprak elde edebilirsiniz. Melisa çiçeği bakımı için toprağının kumlu yani geçirgen olması da oldukça önemlidir. Çünkü fazla suyu sevmeyen bu çiçek, bünyesindeki fazla suyu topraktan atmalıdır. Melisa çiçeğinin toprağı nemli değil, kuru olmalıdır. Bunun için süzek toprak tercih etmenizde fayda var.
Saksıda Melisa Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?
Melisa çiçeği hem iç mekanda hem de dış mekanda yetiştirilebilen bir bitkidir. Bahçe toprağında yaşayabileceği gibi, saksıda da rahatlıkla yaşayabilir. Saksıda melisa çiçeği bakımı, sanıldığından daha kolaydır. Yapmanız gereken en önemli şey, doğru saksı seçimi yapmaktır. Bunun için melisa çiçeğinin köklerinin rahat hareket edebileceği bir saksı seçmenizde fayda var. Sonrasında ise sulama miktarına ve sıklığına dikkat ederek, güneş ışığına olan ihtiyacını karşılayarak melisa çiçeğine bakım koşullarını sağlayabilirsiniz. Saksı değişim zamanı geldiğinde bitkiyi bir numara büyük bir saksıya geçirmeniz ve saksının boyutlarına dikkat etmeniz de oldukça önemlidir.
Melisa Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar
- Melisa çiçeği vazoda da yetiştirilebilir. Eğer vazoda yetiştirecekseniz, suyun içine az miktarda oksijenli su damlatarak melisa çiçeğinin daha uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz.
- Eğer melisa çiçeğini saksıda yetiştiriyorsanız, toprağının asit oranını dengede tutmanız gerekir. Bunun için ayda bir ya da iki kere demlenmiş ve aynı zamanda soğutulmuş çay demini saksı toprağına ekleyebilirsiniz.
- Melisa çiçeği, rüzgara karşı oldukça hassas olan bir çiçektir. Bu nedenle rüzgarlı ve yağışlı ortamlarda korumanız gerekir.
- Melisa çiçeğinin kokusu, oldukça yoğundur. Astım ya da diğer solunum yolu hastalıklarına sahip olan kişiler, melisa çiçeğinin kokusundan olumsuz yönde etkilenebilirler.
- Bu güzel çiçek, gübre konusunda da oldukça seçicidir. Melisa çiçeği bakımı için en uygun gübre, deniz ürünleri ile hazırlanan gübrelerdir. Bu tür gübreleri kullandığınızda, bitkinin gelişimini de desteklersiniz.
Bu yazımızda; melisa çiçeği bakımı nasıl yapılır, melisa çiçeği evde bakımı kolay mıdır gibi birçok sorunun cevabını sizin için verdik! Siz de yazımızı okuyarak melisa çiçeği bakımı hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.